Zelený čtvrtek a domácí těstoviny s pestem a brokolicí

by Meg

Dodržujete velikonoční zvyky? U nás se nijak důrazně tradice neudržuje, ale rozhodně míváme na zelený čtvrtek vždy něco zeleného k jídlu. Většinou to odnesl špenát, ale tentokrát to vyhrály těstoviny s brokolicí. Vím, že je středa, ale jídlo je nakrabičkováno na zítra do práce :)

Brokolice byla na řadě se zpracováním a taky mi padnul zrak na zelené pesto – a bylo jasno. Za chvíli robot zpracoval těsto na domácí nudle a já se mohla pustit do další přípravy.

Suroviny:

  • zelené pesto
  • brokolice
  • sůl, olivový olej
  • těstoviny – nejlépe domácí

Postup:

Brokolici jsem dala předvařit. V mém případě teda v podstatě úplně převařit – pohlídejte si ji, pokud ji vaříte rozdělenou do růžiček, víc jak deset minut nepotřebuje ani omylem. Stačí píchnout vidličkou a víte hned, v jakém stavu se nachází. Pak ji prolijte studenou vodou a nechte vychladnout.

Uvařte těstoviny – já jsem vyrobila z domácího těsta něco jako tagliatelle.

Do velkého hrnce nebo mísy dejte trochu olivového oleje a rozdrobte brokolici, nebo ji můžete nechat i na trochu větší kousky. Uvařené těstoviny sceďte a dejte k brokolici a přidejte pesto podle chuti. Promíchejte, a pokud chcete, můžete k těstovinám přidat až naběračku vody z jejich vaření, která pomůže pestu, aby se obalilo na všechny těstoviny a aby nebyly suché.

Těstoviny pak můžete už servírovat a případně pokapat olivovým olejem. Kdybych měla parmazán nebo podobný typ sýra, určitě bych ještě každou porci trochou nastrouhaného posypala, ale nebyl. Takže to už je na vás :)

Kromě toho jsem se pustila do obarvení pár vajíček na dekoraci, tak jen pro to velikonoční naladění:

You may also like

9 comments

Madla 06. 04. 2012 - 20.48

V jednoduchosti je krása a takhle zeleně vyladěné těstoviny bych si moc ráda dala! Já onehdy vytvářela i brokolicové “pesto” a bylo perfektní, ačkoli můj drahý tvrdí, že nerad pesto, brokolici a těstoviny, tak si dvakrát přidal :-) (Akorát jsem výsledek zapomněla vyfotit, takže to budu muset aspoň zase zopakovat :-))
A obdivuju tvé kraslice, vypadají úplně profesionálně, takové bych si hned koupila! Já jsem na takovou piplačku děsně levá (nezvládám ani zdobení perníčků), takže můžu jen obdivovat!

Reply
Meg 12. 04. 2012 - 18.33

Díky moc :) Mně ty vajíčka fakt hodně baví, takže se vždycky o Velikonocích vyžívám :)

Reply
HaF 09. 04. 2012 - 14.44

Vajíčka jsou nádherná! Se zeleným čtvrtkem jsi se krásně popasovala! To manžel to zachraňoval pozváním na velikonoční speciál. Tak se to snad dá taky počítat.

Reply
Meg 12. 04. 2012 - 18.34

Díky, určitě se to počítá :))

Reply
Nicol 18. 09. 2012 - 22.01

Pozvala jsem kamarádku na večeři, trošku narychlo, tedy těštoviny byli kupované ale kvalitní, chutnalo nám a já jsem velmi ráda, že jsem narazila na Vaše stránky, příště zkusím něco náročnějšího, děkuji za inspiraci:).

Reply
Meg 19. 09. 2012 - 12.32

Ja dekuji za pozitivni ohlas :))

Reply
Suzi 20. 02. 2013 - 12.10

Skvělé využití brokolice, která mi vždy po vaření zbude :)

Reply
Meg 27. 02. 2013 - 10.51

To ano :)

Reply
dixi 12. 01. 2019 - 17.57

Já mám dotaz, to se podává studené? Já jen že brokolice je vychcladlá, pesto studené a těstoviny, jakkoli jsou ihned po slití teplé to přeci neohřejí, ale samy zchladnout…? ?

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc