The Daring Cooks’ June 2012 Challenge – Cannelloni

by Meg

Červnová výzva nás naladila na letní notu – úkolem tentokrát byly domácí těstoviny ve formě cannelloni, samozřejmě vytvořené úplně od nuly. Takže jsem si znovu vyzkoušela nudlové těsto (a zanadávala si, že nemám strojek) a připravila jsem dva druhy náplní i omáček. Manu pro nás připravila čtyři recepty a já vyzkoušela dva z nich.

Těsto (na cannelloni pro 4 osoby):

  • 1 vejce
  • 100 g mouky

Pokud vlastníte strojek, řekla bych, že množství surovin a dodatek pro 4 osoby zní rozumně. Pokud ho ale nemáte, rozhodně bych dala maximálně 90 g mouky na vejce a ještě přidala třeba lžící olivového oleje. Těsto vám pak půjde (stejně jako mě) daleko lépe zpracovat. I tak mi ale dalo celkem práci rozválet. Na dvě dávky cannelloni jsem udělala těsto ze tří vajec (17 plátků, ufff). Hladké těsto jsem zabalila do potravinové fólie a nechala asi hodinku až dvě odpočinout. Pak jsem ho postupně rozválela co nejvíce a vykrájela z nich plátky. (A fakt hodně se u toho zapotila.)

Bešamel

  • 1/2 litru mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • špetka soli a muškátového oříšku

Bešamel je součástí všech dodaných receptů. Prvně jsem následovala recept přesně – dala jsem máslo do kastrůlku, nechala rozpustit a přidala mouku – vznikla tak jíška, kterou jsem nechala tak minutku povařit. Pak se do ní pomalu mělo přilévat horké mléko a asi 10 minut nechat povařit. No popravdě, v tuhle chvíli už to bylo tak husté, že jsem to musela rozředit. Lepší je zalévat směs mlékem studeným a nechat povařit do požadované konzistence, a ochutit.

Cannelloni di magro

První ze dvou klasických receptů, který používá listový špenát, ricottu a bešamelovou omáčku na zapečení.

Suroviny:

  • 8 plátků těstovin
  • 2 svazky (500 g) neočištěného špenátu
  • 400 g ricotty
  • 120 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • bešamelová omáčka

Postup:

Špenát očistíme, omyjeme a dvě minuty povaříme, rychle zchladíme. Necháme okapat a pak z něj ještě vodu vymačkáme. Nakrájíme ho a smícháme s ricottou, vajíčkem, asi 85 g parmazánu, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pokud nebudeme směs používat hned, dáme do lednice.

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a minutu vždy povaříme plátky těstovin. Já jsem je vařila po dvou, aby se nepřilepily k sobě. Pak je vyndáme, necháme trochu osušit na utěrce a zchladnout. Na dlouhou stranu plátku naneseme náplň a zarolujeme.

Připravíme si zapékací misku, která nám bude velikostí vhodná tak akorát, lehce vytřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a na dno dáme trochu bešamelu. Na něj naskládáme cannelloni a zalijeme zbylou omáčkou. Posypeme zbytkem parmazánu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, pak je zapečeme nejlépe 5 minut pod grilem.

Canneloni di carne

Druhý klasický recept na těstoviny plněné mletým masem s rajčatovou omáčkou.

Suroviny na náplň:

  • 400 g mletého hovězího
  • 400 g mletého vepřového
  • 1 nasekaná cibulka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 75 ml bílého vína
  • 85 g parmazánu
  • 200 ml bešamelové omáčky
  • sůl a pepř

Suroviny na omáčku a sestavení:

  • 1 malá nasekaná cibulka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 680 ml rajčatového pyré (u mě dvě konzervy rajčat)
  • několik bazalkových lístků
  • sůl a pepř (popř. cukr v případě hodně kyselých rajčat/pyré)
  • zbytek bešamelové omáčky (cca 30 ml)
  • 35 g parmazánu

Postup:

Na oleji osmahneme cibulku do sklovata, přidejte maso a bobkový list, a občas promíchejte, až je maso hotové. Přilijte víno a nechte odpařit. Vařte asi deset minut a pak nechte zchladnout. Do masa pak přidejte bešamelovou omáčku a parmazán, osolte a opepřete podle chuti.

Na dvou lžících olivového oleje orestujte cibulku, přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř a bazalku. Přikryjte a nechte probublávat asi dvacet minut.

Protože jsem měla v omáčce rajčata, tak jsem ji dochutila a ještě prohnala ponorným mixérem.

Uvařte těstoviny (viz výše) a naplňte je masovou směsí. Do zapékací mísy vytřené olejem nebo máslem nalijte trochu rajčatové omáčky, poklaďte cannelloni a přelijte zbytkem omáčky.

Dva druhy cannelloni v jednom pekáčku

Na rajčatovou omáčku dejte ještě zbytek bešamelu a posypte parmazánem.

Pečte zase při 180°C asi 20 minut a pak pět minut na 200°C pod grilem.

A ihned servírujte.

Vzhledem k tomu, že jsem se pustila do dvou receptů naráz, mi příprava jídla zabrala poměrně dost času, ale jinak se dají těstoviny i náplně připravit dopředu a vše pak jen zkompletovat a zapéct. Taky je vidět, že jsem moc nestíhala fotit, ale já se snad polepším :) Obě jídla byla celkem fajn, někomu víc chutnala špenátovo-bešamelová verze, někomu zase ta masovo-rajčatová.

Konečně jsem překonala svou lenost a dopsala jsem splněnou výzvu, další recepty a lehká zmínka o bratislavském gurmán festu již brzy ;)

You may also like

16 comments

Martina 20. 06. 2012 - 11.32

Docela posilovna. Taky jsem neměla strojek a pořádně jsem se u toho zapotila. Ze zbytků jsem nakrájela nudličky a udělala strávníkům polévku s vaječnými nudlemi.

Tvoje cannelloni vypadají moc lákavě, zvlášť bych si dala ty s masovou náplní.

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 16.45

Ty mne popravde chutnaly o trosku vic :)

Reply
Veronika 20. 06. 2012 - 11.52

Vypadají nádherně! Domácí těstoviny jsem dělala jen několikrát – lasagne a ravioli. S těstem je vždycky boj a bez toho udělátka na vyválení bych to nikdy nezvládla… Bešamel taky raději připravuji se studeným mlékem, ale někdy se mi podivně zhrudkovatí, asi málo míchám:(

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 17.00

Ale zvladla, neboooj :) Sice je to horsi jak posilovna… :D A vetsinou mi to s metlickou vyjde bez hrudek :)

Reply
Madla 20. 06. 2012 - 13.21

Hned jak jsem srpnovou výzvu viděla u Jendy, těšila jsem se na tvé zpracovánní a vůbec nezklamalo! jsi božská! Fakt smekám! Tvoje cannelloni vypadají naprosto profesionálně a obdivuju tě, že jsi zvládla fotit i jejich přírpravu. Já jsem posledmní dobou ráda, když vycvaknu hotový pokrm :-(
Domácí těstoviny jsou perfektní, ale bez strojku (který též nevlastním) je to opravdu makačka, proto si je dopřávám jen jednou za čas. Ale tvoje cannelloni si určitě střihnu (až poleví ta děsná vedra a budou čerstvá vysluněná rajčátka od tchána) :-)
Perfektní práce, Meg!

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 17.00

Tady jsem toho prave zas tolik nevyfotila, no, ale aspon neco :) Ja bez strojku tez jen obcas :) Diky :)

Reply
Lenka 20. 06. 2012 - 17.44

Asi jsem hodně pozadu, když jsem si na začátku článku myslela, že jste měli tvarovat celistvé trubičky obdobné těm prodávaným: :-D
Jak dlouho trvalo těstoviny připravit do fáze plnění? Připadá mi, že mouka jen s vejcem se nemůže spojit, ale asi je to jako s lineckým – musí se makat – a tady asi trochu víc.

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 17.02

Tak to testo ja vetsinou udelam za pomoci robota :) da se to udelat pekne. A tak mela jsem cele dopoledne se dvema recepty co delat :)

Reply
Jana 20. 06. 2012 - 19.05

Hmmm to bylo určitě moooc dobré, zkusím ty se špenátem :)

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 17.02

Mne chutnaly obe verze, ale masova mozna o trosku vic :)

Reply
Jenda 21. 06. 2012 - 1.36

Ty dvoje cannelloni v jednom pekáčku sou super… Já sem rád za jedny, i tak mi to zabralo skoro celé odpoledne :-D každopádně to vypadá skvěle…

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 17.03

Diky, taky mi to zabralo dost casu :D

Reply
Ire 21. 06. 2012 - 15.05

No tééda, to zas vypadá skvěle! A další skvělé nápady, já jsem dělala takový mix obojího, se špenátem a rajčatovou omáčkou, ale určitě vyzkouším i ty tvoje. Krásný fotky…

Reply
Meg 21. 06. 2012 - 17.06

Diky :)

Reply
Katka Hrncekvar 02. 07. 2012 - 21.51

Domáce cestoviny sú jednoznačnou delikatesou. Skvelé, pružné, ultra chutné. Tiež nevlastním strojček, a aj keď je to bez neho celkom zaberák, existuje pár grifov, ako sa s cestom popasovať. Ja si napr. krájam malé kúsky, ktoré vaľkám a potom mi ide práca pomerne rýchlo. Vyvaľkať celú dávku cesta naraz je pre ženu podľa mňa “nemožné”. Zapekance vyzerajú autenticky domácky. Čože bolo canellonom, keď si ich očastovala hodnotením “celkem fajn”? :-)

Reply
Meg 03. 07. 2012 - 12.36

Taky radsi valim po malych kouskach, ale musim se hlidat, abych testo neudelala moc tuhe. Celkem fajn, asi proto, ze nekomu jedna verze nechutnala, a druha zase ano, a naopak :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc