Léto se nám pomalu přeměňuje v podzim, a i když to podle odpoledních teplot v posledních dnech vypadá, že se ještě nechce své nadvlády vzdát, padající listí a chladná rána mi ten podzim přeci jen čím dál častěji připomínají. Mám v zásobě jeden recept, který je vhodný přesně na tento předěl ročních období. Využívá poslední krásy léta v podobě sladkých, zralých rajčat a přetváří je ve skvělou rajskou omáčku, se kterou si můžete vychutnávat poslední chutě léta na talíři, i když je už venku chladno a pošmourno.
Jestli máte doma poslední zásoby rajčat, která jsou ještě plná chuti ze sluníčka, tak tohle je přesně recept, kde je využijete. Rajská omáčka je díky nim plná chuti a s hovězím masem a jemným, nadýchaným knedlíkem je to dokonalé domácí jídlo.
K přípravě jsem tentokrát opět použila skvělý Kenwood Major Titanium, protože umí bezvadně vypracovat kynutá těsta a hlavně má skleněnou nádobu mixéru, které nevadí mixovat horké pokrmy.
Suroviny:
na vařené maso a vývar:
- cca 1 kg hovězího masa (hovězí plec, hovězí zadní – dle preferencí nebo dle výběru u řezníka)
- 1 cibule
- 2 mrkve
- několik kuliček pepře
- několik kuliček nového koření
- kousek skořice
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 1 lžička soli
na omáčku:
- 2 střední cibule
- 1,5 – 2 kg pěkných, zralých rajčat
- vývar z masa i s uvařenou mrkví
- na dochucení: hnědý cukr, sůl, pepř, případně i ocet a skořice
- rostlinný olej na smažení
na knedlík:
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 10 – 15 g čerstvého droždí
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Postup:
Maso zbavené přebytečných blan dáme do hrnce, přidáme k němu oloupanou cibuli překrojenou napůl, na kousky nakrájenou očištěnou mrkev a všechno koření a sůl. Zalijeme ho vodou, aby bylo ponořené a vaříme do měkka. Já ho většinou vařím v tlakovém hrnci, přibližně 45 minut.
Uvařené maso otestujeme vidličkou, a pokud je už měkké, dáme ho stranou, vývar i se zeleninou uschováme.
Do mísy robotu dáme vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci mouky a dobře rozmícháme (např. metličkou).
Necháme pět minut odstát, začne se tvořit hezký, pěnivý kvásek.
K němu přisypeme mouku, přidáme vajíčko a sůl.
Hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem přetáhneme potravinovou fólií a necháme cca 15-20 minut v teple kynout.
Na troše oleje osmahneme nakrájené cibule (klidně na větší kousky).
K cibuli přidáme i nakrájená rajčata.
A k rajčatům přilijeme přecezený vývar z masa. Chvíli vše povaříme, aby byla rajčata měkká.
Z těsta, které už mezitím trochu nakynulo, vytvarujeme dva knedlíky a ještě je přikryjeme na 10 – 15 minut utěrkou a necháme kynout. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu.
Vařená rajčata dáme do nádoby mixéru a umixujeme do hladka. Přidáme k nim i uvařenou mrkev z vývaru.
Já měla omáčky vážně hodně, tak jsem ji mixovala asi natřikrát.
Rozmixovanou omáčku ještě do hrnce přepasírujeme přes sítko, abychom se zbavili tvrdých semínek a slupek.
Nakynuté knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody, vaříme je cca 20 minut – v půlce vaření je obrátíme.
Rajskou omáčku dáme ještě vařit, abychom ji zahustili. Dosladíme dle chuti – já jsem naposledy přidávala cca 4 lžíce hnědého cukru. Dochucení octem nebylo potřeba, rajčata dodala dostatek kyselosti. Podle chuti přidáme i sůl a pepř, případně špetku skořice. Pokud máte rádi omáčky hodně, hodně husté a chcete jí opravdu hodně, tak ji nemusíte tolik odvařovat, ale zahustit ji jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Já ale do omáček nerada přidávám zbytečnou mouku.
Uvařené hovězí maso nakrájíme na plátky a můžeme ho pro ohřátí vložit do omáčky, nebo ho ohřát samostatně (třeba v hrnci na pařáčku).
Uvařené knedlíky vyndáme z vody a propícháme vidličkou, aby mohla odejít pára a nesrazily se.
Nakrájíme je na plátky.
A vše spolu můžeme podávat.