Když jsem dala na Instagram a Facebook fotku moderní verze Kubánské dortu, měla úplně neuvěřitelný ohlas. Během jeho pečení jsem sice stihla udělat nějaké postupové fotky, nicméně před odevzdáním jsem fakt spěchala, takže hezkou finální fotku bohužel nemám. Říkala jsem si, že by se do toho dortu stejně nikdo jen tak doma nepouštěl… a ono ejhle. Ptali jste se po receptu a máte ho mít – musí stačit konečná fotka vyfocená v autě. Dort mám na klíně na tácu, kde je ještě namočená papírová utěrka, aby se po něm dort neklouzal :)
Kamarád mě poprosil o dort kubánský, který dříve velmi rádi kupovali v cukrárně. Vybavila jsem si takovou tu klasiku a zeptala se, jestli na to můžu jít trochu jinak. Jestli se mám pustit do retro dortu, nebo jestli si s tím mohu trošku vyhrát a udělat kubánský dort v moderním pojetí. Jak sami vidíte, dostala jsem zelenou a byla jsem za to moc ráda :)
Suroviny:
na korpus (průměr formy 26 cm):
- 8 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- lžička vanilkového extraktu
- 240 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 66 g kakaa
- 66 g rozpuštěného másla
na banánovou pěnu:
- 300 g banánů
- 200 g mléka
- 1 lžíce mleté želatiny (k použití za horka!)
- 4 lžíce vody
- nepovinně žluté potravinové barvivo
- 250 ml smetany ke šlehání
na pařížskou šlehačku:
- 750 ml smetany ke šlehání
- 400 g hořké čokolády
- (nepovinně 2-3 lžíce moučkové cukru, dle druhu čokolády)
k sestavení:
- meruňková nebo višňová marmeláda
- banány
na polevu:
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g hořké čokolády
na ozdobu:
- bílá čokoláda
- macarons
- krém (slaný karamel)
- mini banánky v čokoládě
Postup:
Troubu předehřejeme na 170°C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich na 3x postupně přidáme cukr.
Žloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.
K vejcím prosijeme mouku a kakao a opatrně, ale důkladně je zamícháme.
Nakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut, nakonec pro jistotu zkontrolujeme upečení pomocí špejle.
Upečený korpus necháme ve formě vychladnout a poté ho zabalíme do potravinové fólie. Dáme ho do lednice alespoň na hodinu vychladit, bude se lépe řezat. Rozřízneme ho pak na půl.
Připravíme banánovou pěnu – banány nakrájíme na kousky a povaříme v mléce, asi 5-10 minut. Musí trochu změknout.
Mezitím namočíme želatinu do vody.
Banány s mlékem rozmixujeme a pokud chceme mít pěnu žlutou, přidáme trochu potravinového barviva.
Želatinu rozehřejeme (10-15 v mikrovlnce, nesmí se začít vařit) a nalijeme do horké banánové směsi. Promícháme a necháme (za občasného zamíchání) vystydnout.
Ušleháme smetanu a zchladlou banánovou směs do ní zamícháme.
První korpus potřeme vodou naředěnou marmeládou (tak, aby šla potírat, případně si ji trochu rozehřejeme).
Korpus uzavřeme do těsné formy – nejlepší jsou ty nastavitelné, které ho obepnou velmi těsně. Banánovou pěnu nalijeme na korpus, přikryjeme druhým a dáme vychladit do lednice do druhého dne.
Ten samý den ještě přichystáme pařížskou šlehačku : Čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji vařící smetanou. Necháme pět minut odstát a pak směs rozmícháme do hladka. Mísu dáme do lednice a také necháme vychladit do druhého dne.
Druhý den sejmeme formu z dortu (bude potřeba ji jemně objet nožem) a korpus opět potřeme naředěnou marmeládou. Formu nemusíme sundávat, pokud ještě zbývá hodně místa nad korpusem, kam se ušlehaná smetana vejde. Já jsem ji ale musela posunout výš.
Čokoládovou smetanu vyndáme z lednice a vyšleháme ji do tuha.
Na korpus rozložíme rozkrojené banány tak, aby se nedotýkaly krajů. Korpus opět uzavřeme do dortové formy.
Na banány roztřeme pařížškou šlehačku a dort dáme chladit. Minimálně na několik hodin, nejlépe však do druhého dne.
Z vychlazeného a zatuhlého dortu sundáme formu a začistíme ho. Já ho vždy normálně kolem dokola ořežu zoubkatým nožem, abych odkrojila nerovnosti a ušpiněný korpus.
Připravíme si polevu – čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji vařící smetanou. Necháme 3 minuty odstát a poté rozmícháme do hladka. Za občasného míchání necháme tuto ganache zchladnout, aby také zhoustla.
Lžící pak ganache nanášíme na vychlazený dort, tak, aby lehce stékala po bocích dortu. Větší část polevy rozetřeme po vrchní části dortu. Pokud chcete mít dort politý celý, o něco přidejte na množství čokolády a smetany.
Dort ozdobíme, např.:
- Bílou čokoládou – čokoládu rozehřejeme a natíráme lžící různé tvary na pečící papír. Necháme je zatuhnout v chladu a pak je zapíchneme do dortu.
- Macarons – recept na skořápky dělám tento, plním následujícím krémem se slaným karamelem.
- Krém – slaný karamel: 120 g cukru krupice roztavím na karamel, zamíchám do něj 30 g másla a 130 g smetany ke šlehání a lehce osolím. Nechám vychladnout, vyšlehám do pěny 110 g másla a postupně k němu přidávám karamel. Vyšlehám na hladký krém.
- Mini banánky v čokoládě (Lidl).
A díky fotce od přátel můžeme vidět, jak dort vypadal na řezu:
39 comments
Vypadá luxusně! :) ale sama bych si na něj netroufla :D
Děkuju :) Je to trošku delší postup, no, ale dá se! :)
Vypadá ta luxusně. Mně cukrařina nejde, raději to ani nebudu pokoušet. Ale kochám se nad umem jiných s velikou chutí.
Díky :) Není to tak těžké, ale čas to určitě zabere. Chápu, že se do toho jen tak nechce pouštět :)
Prekrásna torta. Keďže mám kamaráta, ktorý je polovičný Kubánec, uložila som si tento recept do zoznamu dôležitých receptov!
Díky :))) Snad by z něj měl radost :)
Muzu se zeptat na jak velkou formu je tento recept? Moc dekuji!
Jé, já se omlouvám, hned dopisuji do receptu! Forma to byla o průměru 26 cm.
To je dokonalý! Jsem v pokušení se do toho pustit :D ale chci se zeptat…. Jak velkou máš formu? :)
Moc se omlouvám, zapomněla jsem to tam napsat, ale byla to 26 cm v průměru :)
Moc děkuji za obsáhlý návod, díky kterému se mi dort povedl a sklidila jsem úspěch na narozeninové oslavě.
Vážně se povedl? Jsem moc ráda, děkuju! :) (Nebyla by náhodou fotka? :) )
Tak jsem se s velikostí formy skoro trefila, po tom co jsem odhadovala velikost podle mini banánků a fotky vašeho dortu jsem si nastavila formu na vel. 25cm :-) ráda fotky zašlu, jen nevím kam je zaslat, protože nepoužívám ani FB ani Instagram.
Tak jste to trefila krásně, centimetr sem tam ve velikosti formy na dort roli zas moc nehraje :) Můj e-mail je kdyžtak: meg@ritta.cz :) Díky!
Tak už jsem objevila Váš email, takže fotky posílám tam :-)
Tak jste byla rychlejší, díky! :) Nevadí, pokud bych je zveřejnila? :)
Teda tak ten vypadá přímo skvostně :) opravdu veledílo! Já také hodně peču, ale nevím nevím, jak by se mi takový povedl..
Myslím, že by se určitě povedl! :)
Dobré odpoledne.
Jak by se asi banánová pěna a pařížská šlehačka tvářily, kdyby přidala ještě jeden plát těsta a na něj vrstvu banánové pěny? Nebylo by to příliš těžké a nevytlačilo by to náplň v nižších patrech?
Teoreticky by se tak stát mohlo, podle toho, jak by byl plát těsta velký. Možná by se pak musely vrstvy pěn zmenšit, aby nedocházelo k takové deformaci. Opravdu nedokážu posoudit.
Mohu se zeptat, jakou zelatinu jste pouzila? :-)
Obyčejnou, jemně mletou želatinu, která se má rozehřívat. Jestli se ptáte na značku, tak kupuji různé, podle obchodu, kde zrovna jsem :)
Dobrý den :)
Chtěla jsem udělat dort mamce k narozeninám a našla jsem tento recept. Nikdy jsem dort nedělala a ani bych nikdy nevěřila, že se někdy pustím do něčeho tak složitého, ale odvážila jsem se a… podařilo se! Sice samozřejmě není ani zdaleka tak krásný, jako ten Váš, ale i tak mám hroznou radost :)
Moc díky za recept a hlavně za tak úžasně sepsaný postup, i já, jakožto vážně úplný začátečník, jsem to díky němu zvládla :)
Teď ještě, doufat, že jsem nic nepokazila “uvnitř” a bude i dobrý :D
Ale asi ano, při průběžném ochutnávání jsme doma mlaskali všichni :D
Ještějednou díky, krásný den, Tereza
Jé, tak to jsem ohromně, ohromně ráda! Doufám, že chutnal :)
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jakou bíkou čokoládu na ty ozdoby používáte?já už jsem to párkrat zkoušela,ale nikdy mi to neztuhlo.Tak bud používám špatnou čokoládu,nebo mam špatnej papír:)Dort je moc krásný.
Omlouvám se, že píši až teď :) Používám skoro jakoukoliv, která mi přijde pod ruku, buď z cukrářských potřeb, nebo třeba z Lidlu, Tesca (jejich privátní značky), i třeba Milku. Většinou, pokud nechtěji zaschnout v místnosti, dám papír s ozdobami na tác do lednice a musí zatuhnout každá :)
Můžu se zeptat, jak moc zralé banány jste použila na banánovou pěnu? Dort zkouším poprvé, dnes jsem teprve chystala formu na pařížskou šlehačku, ale při ochutnání zatuhlého banánového “krému”, co ulpěl na formě, mi přišlo, že má divnou pachuť… ?
Banánovou pěnu dělám většinou z hezky zralých banánů, které jsou dobré i na chuť. To mě mrzí, že vám to vyšlo takto :(
Meg dort je uzasnej.Syn mel třetí narozeniny a kombinace čokolády a banánů mi přišla ideální, tak i přes tu pracnost jsem dort zkusila.Jen jsem použila jiné zdobení nahoru.Na chuť se dort moc povedl, ale bohužel když jsem sundala z dortu formu ve chvíli když jsem ho chtěla polevat čokoládou, tak se mi sesunul ten čokoládový krém.Prostě se to vyvalilo do stran a dort uz v žádném případě nebyl tak krásný.Moc mě to mrzelo.Vrstva musela byt malo ztuhlá, jen nevím čím to mohlo byt.Postup byl přesně dle receptu.Nakonec jsem to ještě nějak zachránila.Hoste si pochutnali a dort chvalili, ale rozhodne to nebyl takový esteticky zážitek, jak jsem si přála.Nevíte čím by to mohlo byt?Děkuji
Dobrý den Zuzko, to stejné se stalo i mně. :-( Musela jsem skoro polovinu šlehačky odklidit, zbytek pak držel. Nevypadá tak, jak bych si představovala, ale na chuť to nebude mít žádný vliv.. DOUFÁM. ?
Milá Meg, dělala jsem ho před 3 lety a byl úžasný, všichni se oblizovali, teď ho jdu dělat manželovi na narozeniny, je trochu pracnější, ale o to lepší, děkuji za inspiraci 🤗😘
Díky mockrát za důveru!
Hezký den, prosím, můžu dort místo ganache potáhnout marcipánem? Bude to chuťově dobré a bude to vůbec držet? (udělám máslové mantinely, pod marcipán také máslo) mockrát děkuji :-)
Dort vypada moc dobre a kubansky dort mame vsichni radi. Recept je pekne rozepsany, takze ho nejspis vyzkousim v srpnu dceri k narozeninam :)
Dort jsme upekli na oslavu tátových 60. narozenin. Měl v plánu svoje jubileum zapíjet rumem, tak jsme si s mámou říkaly, že variace na kubánský dort by k tomu mohla být docela stylová a navíc náš táta je milovník čokolády.
Dort se povedl jedna báseň a chuťově byl do-ko-na-lý! Táta si užíval každé sousto a velkou poklonou nám byla pochvala i od naší tety – profesionální cukrářky.
Musím pochválit skvělý recept a podrobně popsaný postup, díky němuž nás během výroby dortu nečekalo žádné nemilé překvapení a vše šlapalo a fungovalo jako na drátkách. Moc díky za inspiraci i recept a těším se na další příležitost, kdy budu moct upéct nějaký jiný ze zde publikovaných dortových receptů ;-)
Meg, Tvoje stránky mám strašně ráda a nechávám se tu inspirovat vcelku často. Tenhle dort jsem si vybrala pro mamku k padesátinám a ač mi těsto tak krásně nevyběhlo jako Tobě, všichni byli nadšeni a dort moc chutnal. Tak jsem ti chtěla moc poděkovat za Tvou práci a tyto podrobné návody, se kterými může být za šéfkuchaře i někdo jako já! ?
Dělala jsem ho a byl luxusni, přesně jak podle Vašich fotek. Hosté se oblizovali
Tak jsem ho zkusila! Můj první dort v životě. Na email posílám fotky :))) díky za skvělý recept. Povedl se. A moc moc chutnal. Postup jako pro mě (pro absolutniho amatera v kuchyni)
Jsem opravdu moc ráda, že se tak povedl!