Pročítám spoustu foodblogů a každou chvíli slintám nad něčím, co vidím. Našla jsem si konečně čas, abych vyzkoušela i pečené koblihy – původní recept ZDE.
Jsou skoro tak nadýchané jako ty smažené, ale absence přílišného tuku je úžasná. Vyzkoušela jsem polevu z originálního receptu, ale příště bych rozhodně experimentovala s dalšími druhy.
Suroviny:
- 1 a 1/3 hrnku teplého mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžíce másla
- 2/3 hrnku cukru
- 2 vejce
- 5 hrnků hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- špetka skořice
- špetka soli
Postup:
V původním receptu je rozepsaný důkladný postup co s čím smíchat, přiznám se, že jsem byla líná a práci si zjednodušila – v mléce jsem rozmíchala droždí, máslo, vejce a cukr a nakonec do směsi zamíchala mouku, muškátový oříšek, skořici a sůl.
Vypracovala jsem nelepivé těsto a nechala ho v teple vykynout. Rozválela jsem ho asi na centimetr tlustou placku. Rozhodla jsem se udělat i menší koblížky, vyberte si sami, čím koblížky vykrájet. Moje vypadaly asi takto:
Příště bych asi vykrojila větší dírku uprostřed, během pečení mi totiž koblížky naběhly tak, že se skoro spojily…
Vykrájené koblížky dáme na pečící papír a necháme ještě tak 45 min nakynout. Pečeme pak při 180°C asi 6-8, než začnou moc zlátnout, aby neztvrdly. Ze zbytků těsta jsme udělali “uzlíky” a potřeli je rozšlehaným vejcem.
Některé koblížky jsem potřela rozpuštěným máslem a obalila ve skořicovém cukru. Zbytek jsem potřela polevou a některé obalila v cukrovém zdobení.
Poleva:
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla
- 2 hrnky moučkového cukru
- 4 – 6 lžic horké vody
Vše jsem pěkně dohladka rozmixovala a koblížky do ní zvrchu namočila a nechala zaschnout.
A tady už snad všechny druhy:
Úplně jsem zavzpomínala na koblihy v Dunkin’ Donuts – po tom, co jsem vyzkoušela těsto je jasné, že pro příště musím vymyslet co nejlepší polevy – asi začnu u punčové, i ta by těmhle koblihám sedla…
10 comments
Tak jsem vyzkoušela a byly skvělé! Určitě je budeme opakovat, dětem moc chutnalo a já jsem ocenila pečení místo smažení!
Jinak další polevy jsem objevila zde: http://catalinapece.blogspot.com/
Díky, taky se na ně zase někdy chystám, to pak asi doplním ještě ty polevy – díky za super tip, už si zase mám co přidat do RSS čtečky :)
Pečené koblihy dělám moc ráda, nemám totiž ráda smažení. Můj recept je trošku jiný, ale s taky svkělým výsledkem – http://madlinakuchyne.blog.cz/1101/pivni-palacinky-s-domacim-pribinackem-a-koblihy-pecene-v-troube
Bezvadné, díky, další co můžu vyzkoušet :) A hlavně ten pribináček, je jasné, s čím budou další palačinky :)
[…] ahoj, takže, určitě jste někdy už vyděli simpsonovi a nevím jak vy, ale já sem vždycky přemíšlela jak ty koblihy vlastně chutnají, že se homer simpson pořád tak láduje a tak sem si jednou na internetu našla recept na tyhle koblihy. Předevčírem sem si nakoupila potřebné suroviny a začalá péct. Ale upozorňuji na to že sem při druhym plechu přemíšlela kam to budu dávat nakonec jsem plechy prostřídala a jsou dohromady tři plechy a na každým je 20 koblih takže sem upekla 60 koblih a když sem je obalila v polevě a nechala zaschnout tak sem pochopila proč se ten homer pořád tak cpe! kdybyste měli zájem o recept tak tady je odkaz http://vareni.ritta.cz/moucniky/pecene-koblizky/ […]
Vyborny, taky sem si vzpomela na Dunkin’ Donuts. Uz jen tu javorovou polevu nekde vyhrabat a bude to nejlepsi!
Nooo, tak díky, teď jsem na ni dostala chuť :D
Ahoj, dnes jsme s dcerou zkusily, ale bohužel jak v DD nejsou, spíš mi to připomnělo mazanec :-) ovšem dětem i tak chutnaly, což je hlavní…nevíte kde může být zádrhel?, naběhly pěkně, jen ta chuť a konzistence fakt není jak DD :-( Jinak máte můj odbiv, recepty skvělé, báječné stránky, budu moc využívat :-)))
Ahoj, to popravde takhle netusim :) Napada me – zkusit nechat dele kynout, popr. pouzit cerstve drozdi a hlavne konzumovat co nejdrive :) Dekuju!
Vyzeraju skvelo! :) chystam sa nane o par dni, tak som sa chcela spytat, na kolko donutkov je tento recept? :) dakujem krasne, pekne sviatky ♥️?