V parných vedrech, která se na nás nyní chystají, je nutné dodržovat pitný režim. A protože někomu občas přijde nudné pít pořád jen vodu, tak nabízím jednoduchou přípravu domácího citronového sirupu. Jestli znáte takové ty sirupy do bublinkovačů, tak tenhle sirup je předčí jak chutí, tak cenou.
Inspirovala jsem se tentokrát tady: http://www.apetitonline.cz/recepty/4975-citronovy-sirup.html.
Suroviny:
- 3 citrony (nejlépe chemicky neošetřené)
- 1 l vody
- 2 kg krystalového cukru
- 40 g kyseliny citronové
Postup:
Citrony dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Pokud zrovna neseženete chemicky neošetřené, doporučuji kůru okrájet a pak je teprv zpracovat dál. Zalijeme je litrem vody a necháme 48 hodin namáčet (v lednici).
Po dvou dnech smícháme ve velkém hrnci cukr s kyselinou citronovou.
Cukr zalijeme vodou s plátky citronu a dáme vařit, až se cukr rozpustí. Vzniklý sirup přecedíme a nalijeme do připravených lahví (nejlépe vypláchnutých vařící vodou).
Potom už si můžeme sirup ředit obyčejnou nebo bublinkatou vodou.
Z vlastní zkušenosti nedoporučuji omezovat množství cukru – nakonec totiž stejně skončíte tak, že do litru vody toho jednoho panáka sirupu ještě přidáte. (Doma totiž sirupy do litru bublinek odměřuji právě tím panákem.)
12 comments
Super! Já se jdu dneska vrhnout na meduňkový :-)
Tak ten ti závidím! Hm, nebo že bych dneska zajela k našim a trošku jim to tam očesala? :D
Vyzkoušeno a jsem moc spokojená s výsledkem! I s použitím bio citronů jsem se dostala na částku cca 70 Kč za (něco přes) dva litry sirupu, to je fakt skvělá cena. Díky za recept!
Já taky díky! :)
Šup s ním na seznam receptů k brzkému vyzkoušení.Určitě by byl skvělý i do mé oblíbené okurkové limonády. Jen dotaz – jak dlouho takový sirup vydrží (pokud ho samozřejmě rodina nezkonzumuje rychlostí blesku) a skladuje se předpokládám v lednici? Díky. LeniK
No, popravdě to teď neodhadnu, lednice je jistější při načaté láhvi. Je tam ale vysoký obsah cukru, což je konzervant… Vím, že dost často se takové sirupy skladují i do zimy, zkusím vypátrat.
hello It’s me
Trochu me zarazi ze se stejne recepty kopiruji stale dokola. Nikdo nic nevymysli jen pokazi. Recept je proste prasarna. Nechapu treba proc do citronu davat kyselinu citronovou a hlavne proc varit. Pres 70st proste z toho zustane kysela stava. Navic toho cukru. To jsou dnes lidi uz tak shnili ze si nedokazou vymackat citron a kdyz uz tak pridat nejakou lzicku cukru?
Někdy se prostě stane, že je těch citronů víc, mrazit je nechcete, marmeláda nechutná… a co pak s nimi? Jedna z možností je prostě citronový sirup. Kyselina citronová se v těchto produktech používá jako konzervant ;)
Meg, přesně jak píšeš – někdy je těch citronů hodně a sirup je fajn řešení. Já jsem třeba teď kandovala citrusovou kůru ze 2 kil pomerančů a 2 kil citronů, takže zůstala hromada oloupaných citrusů. Pomeranče jsem odšťavnila, džus jsme vypili a stejně ještě nějaké zbyly. V míse mám 10 oloupaných citronů, v mrazáku místo není a tak mě napadl sirup. Bezový už došel, ty v obchodu jsou plné glukózovo-fruktózového sirupu a navíc cena u těch kvalitnějších dost vysoká. Takže citronový sirup je prostě skvělý nápad. A ano, je sice možné nalít si do vody citronovou šťávu a dát trochu cukru (který se teda ve studené vodě hůře rozpouští a musíte míchat a míchat), ale sirup je prostě pohodlnější, zvláště když máte děti. Takže já ti Meg za tento recept děkuji, stavím se v obchodě na cukr a jdu dnes na to :-)
Já děkuji, to jsou přesně tyhle situace! :)
Osobně dávám jen 1,5 kg cukru, protože přeci jen část vody se odpaří a je to pak zbytečně moc sladké. Ano, kyselina citrónová společně s koncentrací sirupu je dostatečná na uchovávání (v temnu a lépe chladu). Provádím však i sterilizaci, a tento sirup mi klidně vydrží i rok, pokud ho dělám více :)