Když mi bylo před nějakou dobou nabídnuto testování nové služby Vaříme.cz, rychle jsem se podívala na její popis a stejně tak rychle jsem souhlasila. Jakmile jde o jídlo, tak jsem prostě ohromně zvědavá a i když nemám čas skoro na nic, tak jsem chtěla Vaříme.cz vyzkoušet.
Vaříme.cz je poměrně nová služba, která dokáže ušetřit čas strávený nakupováním a vymýšlením toho, co budeme vařit. Prostě se jen podívate na web, vyberete si z několika receptů, na co byste měli chuť, a odvážené a odměřené suroviny na jednotlivé recepty vám přijedou v krabici na místo určení.
Počáteční zádrhel s dovážkou jen po Praze byl naštěstí celkem rychle vyřešen (obrovské díky patří mému příteli, který suroviny dovezl) a já se tak rychle mohla podívat do krabice plné různě velikých balíčků.
Vykoukly na mě čerstvé bylinky v igelitových sáčcích, pečivo v papírových, zavakuované maso a různě naplněné krabičky, zavařené fólií. Každý balíček na sobě měl podbarvené číslo, které odpovídalo recepu.
V krabici byla napsána minimální trvanlivost potravin a pro jistotu se datum spotřeby opakovalo i na zavakuovaném mase. Hned jsme roztřídili suroviny do lednice a připravili se na první jídlo.
Plněné vepřové kotlety – objednali jsme si je dvakrát a tak byly suroviny odměřené pro tuto dávku. Mírně mi nevyhovovalo balení soli a pepře. V těchto malých pytlíčkách se špatně nabírá a sypat z nich jde taky špatně (hezky pak skončí najednou na jídle třeba celý obsah).
Detail receptu na plněné kotlety. Někdy bych ty recepty mírně upravila – např. začala dělat červené zelí už před pečením kotlet, aby mělo dost času se podusit.
Červené zelí mělo několik listů z vrchu nepoužitelných. Naštěstí ho ještě dost zbylo, ale byla by škoda, kdyby se muselo celé vyhodit a najednou by nebylo z čeho vařit.
Výsledná vepřová kotleta s nádivkou a červené zelí.
Další den přišel na řadu telecí řízek.
Malá drobnost v receptu – chyběla v potřebách palička na maso, která je použitá hned v prvním bodě.
Krásný kousek telecího masa.
Telecí řízek s vídeňským bramborovým salátem – řízek sám o sobě byl naprosto vynikající, maso měkké a nemělo chybu. V surovinách na salát bylo poměrně dost octa, já jsem s ním vždy opatrná, ale kdyby ho tam někdo dal naráz, asi by mu mohla výsledná kyselost vadit.
Špagety Carbonara (množství slaniny a sýru => kalorická bomba).
Příprava na kulajdu.
A výsledek:
Příprava na kuřecí stehno…
A výsledné kuřecí stehno pečené v jogurtu a okurkový salát.
Pstruh po mlynářsku:
Rizoto s pečenou paprikou a cuketou:
Asijský hovězí salát s mangem a klíčky:
Výsledné vaření bylo tak trochu jako puzzle (a to my moc rádi). Musíte najít všechny dílky do skládačky (= stejně tvarované a barevné popisky u surovin) a pak postupovat podle návodu. Zkušenosti z tohoto testovacího týdne jsem se pokusila shrnout do následujících bodů:
Pár poznatků k vylepšení:
- Balíčky soli a pepře – špatně se mi z nich nabíralo. Je sice možné si je někam přesypat, ale přijde mi to zbytečné. Možná by nebylo špatné i upozornit, že se očekává, že má zákazník zásoby doma – např. na uvaření brambor a osolení pstruha mi sůl nevystačila. Naopak pepř neustále přebýval.
- Oleje – v naprosté většině receptů ho bylo zbytečně moc (jsem zvyklá smažit na minimu). Kdybych ho všechen použila do salátu, nedal by se jíst (tam tedy bylo moc i octa). Ale tak zbyde vám i na ostatní použití doma ;)
- Drobné nedostatky v receptech – pokud si je dopředu přečtete, tak většinou naleznete. Například u telecího řízku se dávaly brambory na salát vařit až po dosmažování masa. Bylo by lepší, kdyby byl recept opravdu chronologicky.
- Množství plastových obalů – jak jsem se ale dozvěděla, obaly už jsou v řešení. Prozatím se firma přihlásila k produkování plastových obalů a platí příspěvek na ekologickou likvidaci.
- Barvy cedulek – při večerním (-> horším) osvětlení některé trošku splývaly (něco kolem oranžové/červené/vínové)
- Časová náročnost – u většiny receptů bylo psaných 30 minut. Sice jsou suroviny předpřipravené, ale stejně se musí nakrájet a někdy je příprava trochu delší, takže bych se do limitu nevešla. Ale zase jsem přitom třeba poklidila kuchyň a podobně.
Oceňuji:
- Možnost vyzkoušet si nové jídlo, do kterého bych se jen tak nepustila, protože bych musela nakoupit množství surovin, které normálně nevyužiju.
- Jednoduchý “nákup” surovin na večeři, u kterého nemusím přemýšlet, co mi ještě doma chybí
- Obrázkový návod
- Přidání dezertů do nabídky
- Přidání jídla rovnou pro celou rodinu (např. celé kuře)
- Přidání rozvozu i v sobotu
- Zajímavá jídla,
Suroviny
Líbí se mi, že dbají na čerstvost a kvalitu surovin. Takže v dovážce může čekat:
- maso z řeznictví Melíšek (který s masem poctivě pracuje 20 let)
- zelenina z trhu Lipence, sezónní česká a zbytek co nejlepší kvalita z dovozu
- ryby a mořské plody z Makra, prochází kontrolou a kucháním, nakoupeny jsou ráno před doručením
- vývary od Paukerta
Celkově jsme byli nadšeni. Jediná nevýhoda je rozvážka po Praze a pro mě tak nutnost ještě krabici převážet do Pardubic. Být z Prahy, už jsem si nějaká jídla znovu objednala :)
Pokud si tuto službu chcete vyzkoušet, tak můžete přes následující odkaz (měl by Vám připsat 50 Kč na první objednávku): http://varime.cz/?r=49c2c7953c3.
Už jste zkoušeli?
4 comments
To je opravdu velice zajímavý nápad. Mohlo by to vyřešit zbytečné plýtvání potravinami. Sice nevím, jak příznivá je cena, ale hned se podívám. Zatím se mi to moc líbí. Škoda, že také nejsem z Prahy. :) :/ http://www.corculum.blogspot.cz
Právě jsem se dozvěděla, že byl projekt ukončen. Nevíte proč? Pro malý zájem? :/
Bohužel asi něco v tom smyslu…
Pride mi to dost neekologicke…vsetky tie plastoce sacky na kazdu surovinu :\