Arašídové macarons

by Meg

Možná jste už před dobou viděli na FB, že po příchodě nové trouby domů jsem se rozhodla vyzkoušet macarons. Přece jsem je už vymakala a povedly se mi krásně a tak. A když už budu u toho, zkusím i jiné než mandlové, když znám dva alergiky. Takže jsem se kromě klasických macarons pustila i do arašídových a kešu.

No nebudu vás napínat, dopadlo to katastrofálně. Ukázalo se, že já na macarons prostě spoléhat nemůžu – anebo na tu troubu? Ty, co se mi vždycky zadařily, najednou byly fuj. Nicméně jedny z těch tří zabodovaly – a to arašídové. Recept jsem našla na blogu A Baked Creation a vyzkoušela z něj poloviční dávku. Uvádím tu původní, celou.

Suroviny:

  • 250 g arašídů/arašídové mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 1 hrnek bílků (z 6-8 vajec podle velikosti, měřila jsem podle hrnkové odměrky, ale cca 220-230 g)
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru

Postup:

Arašídy dáme do sekacího nástavce na tyčový mixér spolu s moučkovým cukrem (pokud se nám množství nevejde, tak po půlkách) a rozmixujeme do jemné moučky. Dáváme pozor, abychom směs nepřemixovali a nebyla olejnatá.

Rozmixované arašídy s cukremBílky začneme šlehat se špetkou soli a pomalu přisypáváme krupicový cukr. Vyšleháme dotuha a smícháme s arašídovou moučkou. Pomalu směs “překládáme”, aby byla hladká, a padala z vařečky/stěrky v široké stuze, ale nesmí téct moc. Zkrátka jako typické macarons – nepodmíchat ani nepřemíchat.

Smícháme arašídy, cukr a bílkySměs dáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem a nastříkáme na plech s pečícím papírem do tvaru budoucích macarons. Plechem bouchneme několikrát o linku nebo o zem, aby mohly uniknout vzduchové bublinky. Prstem namočeným ve studené vodě zahladíme případné špičky. Necháme 15 minut zaschnout a troubu rozehřejeme na 150°C.

Nastříkané macaronsPečeme 14-15 minut a ozkoušíme, zda jsou zespoda macarons upečené.

Pečení macaronsPapír pak stáhneme z plechu na linku a necháme macarons vychladnout.

Upečené macaronsPlníme dle chuti, já tentokrát vybrala višňovou marmeládu.

Arašídové macarons s marmeládou

Její kyselost trochu stáhla sladkost skořápek a výsledek byl příjemným překvapením. Když už se nepovedly ty klasické, tak arašídové zabodovaly na plné čáře :)

You may also like

13 comments

Madla 05. 11. 2013 - 13.07

Teda, to je fakt zajímavé! Já se k macarons ještě nedokopala a to mám pořád starou troubu…

Reply
Meg 05. 11. 2013 - 20.11

No, tak do nich! :D

Reply
Kateřina Štěrbová 05. 11. 2013 - 13.45

Vypadají úžasně. Vyměnit mandle za kešu je dobrý nápad. Můj manžel sice na mandle alergický je, ale makronky mu nevadí :-)

Reply
Nikol 05. 11. 2013 - 19.10

ty jo, já zkoušela makronky jen jednou…a musím říci, že kdybych pekla sušené placičky s mandlovou příchutí, tak bych mohla být spokojena. Během zimy zkusím další pokus.

Reply
Dulinka 06. 11. 2013 - 9.06

Tak ty musím zkusit….výbornej nápad nahradit mandle arašídami…jen si musím ještě vymyslet co jako náplň, mám chuť na nějakou jemnější, takže to vidím spíše na nějakou ricottu =)

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 13.58

To si dej, co tě napadne! :) Já už mám zase chuť zkoušet, achjo :D

Reply
Esmé 06. 11. 2013 - 22.31

No, povedly se krásně :-) Mně konečně dnes přišly z e-shopu práškové podzimní potravinářské barvičky, zamýšlené právě na makronky, takže to vidím tak, že mé poprvé proběhne o víkendu…

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 15.27

Jéé, tak to jsem moc zvědavá :)

Reply
dOO 14. 11. 2013 - 19.16

makronky se chystám dělat, tak doufám, že se povedou :) ty tvoje vypadají úžasně :)
u mě na blogu GIVEAWAY -> http://doris-pm.blogspot.cz/

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 15.39

Držím palce! :)

Reply
Rena 20. 11. 2013 - 16.24

Vypadají nádherně! Chtěla jsem se zeptat – jak odzkouším, zda jsou zespodu již hotové? Předem děkuji za odpověď.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.31

Opatrně je zkouším odloupnout od papíru, pokud se to podaří a spodek je rovná hladká upečená vrstva, tak jsou :)

Reply
Monika 18. 01. 2020 - 14.44

Meg prosím Vás u těch makronek máte teplotu trouby vždy na horkovzduch?Děkuji

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc