Možná jste už před dobou viděli na FB, že po příchodě nové trouby domů jsem se rozhodla vyzkoušet macarons. Přece jsem je už vymakala a povedly se mi krásně a tak. A když už budu u toho, zkusím i jiné než mandlové, když znám dva alergiky. Takže jsem se kromě klasických macarons pustila i do arašídových a kešu.
No nebudu vás napínat, dopadlo to katastrofálně. Ukázalo se, že já na macarons prostě spoléhat nemůžu – anebo na tu troubu? Ty, co se mi vždycky zadařily, najednou byly fuj. Nicméně jedny z těch tří zabodovaly – a to arašídové. Recept jsem našla na blogu A Baked Creation a vyzkoušela z něj poloviční dávku. Uvádím tu původní, celou.
Suroviny:
- 250 g arašídů/arašídové mouky
- 350 g moučkového cukru
- 1 hrnek bílků (z 6-8 vajec podle velikosti, měřila jsem podle hrnkové odměrky, ale cca 220-230 g)
- špetka soli
- 150 g krupicového cukru
Postup:
Arašídy dáme do sekacího nástavce na tyčový mixér spolu s moučkovým cukrem (pokud se nám množství nevejde, tak po půlkách) a rozmixujeme do jemné moučky. Dáváme pozor, abychom směs nepřemixovali a nebyla olejnatá.
Bílky začneme šlehat se špetkou soli a pomalu přisypáváme krupicový cukr. Vyšleháme dotuha a smícháme s arašídovou moučkou. Pomalu směs “překládáme”, aby byla hladká, a padala z vařečky/stěrky v široké stuze, ale nesmí téct moc. Zkrátka jako typické macarons – nepodmíchat ani nepřemíchat.
Směs dáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem a nastříkáme na plech s pečícím papírem do tvaru budoucích macarons. Plechem bouchneme několikrát o linku nebo o zem, aby mohly uniknout vzduchové bublinky. Prstem namočeným ve studené vodě zahladíme případné špičky. Necháme 15 minut zaschnout a troubu rozehřejeme na 150°C.
Pečeme 14-15 minut a ozkoušíme, zda jsou zespoda macarons upečené.
Papír pak stáhneme z plechu na linku a necháme macarons vychladnout.
Plníme dle chuti, já tentokrát vybrala višňovou marmeládu.
Její kyselost trochu stáhla sladkost skořápek a výsledek byl příjemným překvapením. Když už se nepovedly ty klasické, tak arašídové zabodovaly na plné čáře :)
13 comments
Teda, to je fakt zajímavé! Já se k macarons ještě nedokopala a to mám pořád starou troubu…
No, tak do nich! :D
Vypadají úžasně. Vyměnit mandle za kešu je dobrý nápad. Můj manžel sice na mandle alergický je, ale makronky mu nevadí :-)
ty jo, já zkoušela makronky jen jednou…a musím říci, že kdybych pekla sušené placičky s mandlovou příchutí, tak bych mohla být spokojena. Během zimy zkusím další pokus.
Tak ty musím zkusit….výbornej nápad nahradit mandle arašídami…jen si musím ještě vymyslet co jako náplň, mám chuť na nějakou jemnější, takže to vidím spíše na nějakou ricottu =)
To si dej, co tě napadne! :) Já už mám zase chuť zkoušet, achjo :D
No, povedly se krásně :-) Mně konečně dnes přišly z e-shopu práškové podzimní potravinářské barvičky, zamýšlené právě na makronky, takže to vidím tak, že mé poprvé proběhne o víkendu…
Jéé, tak to jsem moc zvědavá :)
makronky se chystám dělat, tak doufám, že se povedou :) ty tvoje vypadají úžasně :)
u mě na blogu GIVEAWAY -> http://doris-pm.blogspot.cz/
Držím palce! :)
Vypadají nádherně! Chtěla jsem se zeptat – jak odzkouším, zda jsou zespodu již hotové? Předem děkuji za odpověď.
Opatrně je zkouším odloupnout od papíru, pokud se to podaří a spodek je rovná hladká upečená vrstva, tak jsou :)
Meg prosím Vás u těch makronek máte teplotu trouby vždy na horkovzduch?Děkuji