… aneb Moka dort naší babičky . Když jsem na tenhle recept narazila (díky, díky Gurmánce), věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Strukturou někomu může přípominat tak “milovaný” ořechový dort, ale možná jen na první pohled. Těsto, kde hlavní roli hrají najemno strouhané mandle je lehounké a sladce hříšné. Ve spojení se silnou kávou je opravdu zážitek nezapomenutelný.
Odteď už si našel cestu i do naší rodiny. Kvůli své tendenci mít vše na jednom místě sem sepíšu recept, ale určitě se podívejte na ten originální (viz odkaz na začátku), taky se od těchto stránek určitě nebudete moci odtrhnout a budete nacházet další množství inspirací.
Těsto
- 210 g najemno nastrouhaných či umletých mandlí
- 210 g moučkového cukru
- 7 vajec (7 žloutků, 7 bílků)
Krém
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 3 žloutky
- vanilka nebo vanilkový cukr
- 3 lžíce studené, hodně silné kávy
Postup
Žloutky s cukrem utřeme, přidáme madle a sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy (26 cm) a pečeme cca při 170°C 45-55 min. (Záleží na troubě, lepší nakonec vyzkoušet špejlí.)
Na krém utřeme máslo, přidáme postupně žloutky, cukr, vanilku. Když je krém dohladka vyšlehaný, po troškách přidáme kávu.
Vychladlý korpus rozřízneme, potřeme krémem, spojíme a vršek a strany dortu také potřeme.
Na obrázku je vidět, že jsem mohla promazat korpus víc, ale zase jsem potřebovala krém nahoru, jelikož se mi nějak povedlo udělat dort trochu s prohlubní… Tak snad příští pokus bude zase vypadat o něco lépe :)
6 comments
a jakej je to prumer ti formy ja mam jen 26cm
Tohle byl taky myslím průměr 26 :)
Tenhke dort mi má drahá polovička upekla k svátku – a je naprosto luxusní :)
Jé, tak to je skvělé, taky bych si něco takového přála :-D
Aha, když tak koukám na barvu mého dortu, tak to asi mělo být z neloupaných mandlí :D Té jiné barevnosti by se dalopěkně využít (aneb celý mandlový, ale dvoubarevný :) )
Dají se použít oboje, oboje bude chutnat skvěle! :)