Nedávno jsem nesla upečené perníčky sousedce na ochutnání. Divila se, že jsou tak měkké, že to nejsou tvrdé perníčky, které potřebují čas, aby změkly. A tak jsem jí vysvětlila, jak je dělám, a uvědomila jsem si, že to není poprvé, co jsem podobnou věc s někým řešila.
Upéct perníčky, aby byly měkké, není vlastně skoro žádná věda. Jen je potřeba nepřidávat do těsta zbytečně moc mouky, aby nebylo tuhé, a spíš si pomoct moukou při rozvalování. A hlavně je také nepéct zbytečně dlouho, aby se nevysušily!
Poslední věc, kterou je potřeba dodržet, je, aby byly po vychladnutí uskladněny v dobře uzavřené nádobě. My je většinou dáváme do plechových krabic. V těch papírových by se totiž vysušily a ztvrdly.
Pokud vás zajímá, jak je dělám, tady je recept a pod ním i video :)
Klasické měkké perníčky
Course: cukrovíCuisine: česká5
plechů1
hour30
minutes1
hour30
minutesSuroviny
600 g hladké mouky + dle potřeby
300 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
2-3 lžičky perníkového koření dle chuti
1/4 – 1/2 lžičky jemně mleté sušené citronové kůry
(volitelně dle chuti 2-4 lžíce kakaa)
(volitelně dle chuti 100 g mletých ořechů nebo mandlí)
100 g změklého másla
4 vejce
200 g medu
- Na potření
žloutek nebo celé vejce
Postup
- Do mísy nasypte mouku, cukr, sodu, perníkové koření a citronovou kůru, pokud používáte, tak i kakao a mleté ořechy. Vše spolu promíchejte.
My ořechy nedáváme kvůli alergii. Koření mám nejradši kombinaci Perník a Spekulatius od Antonína, používám i jejich jemně mletou citronovou kůru. - Do mísy přidejte máslo, ve směsi udělejte důlek a do něj dejte vejce a med.
- Směs ručně nebo v kuchyňském robotu (K metlou) promíchejte a pak lepivou směs vyklopte na vál.
- Pokud se ještě hodně lepí (obzvlášť pokud jste nepřidali kakao), přidejte ještě trochu mouky. Mělo by vzniknout měkké, hladké těsto, které ještě trochu lepí. Nakonec těsto zabalte do pevného sáčku nebo folie a dejte do druhého dne do lednice.
- Druhý den si vždy odkrojte kousek těsta, lehce ho propracujte a pak ho na pomoučněném vále vyválejte. Podle potřeby si ho otáčejte a lehce sypte moukou, aby se rovnoměrně vyválelo. Těsto nesmí být moc tenké, jinak se perníčky rychle přepečou a budou moc tvrdé. Ideální je těsto vysoké 3-5 mm, i podle velikosti perníčků.
- Pokud se vám stane, že na perníčkách zůstává mouka z rozvalování těsta, omeťte ji suchým štětečkem a poté dle libosti potřete vajíčkem nebo žloutkem (s vodou).
U nás se vždycky potíraly před pečením (žloutkem s vodou tak, aby to šlo dobře natřít a nedělaly se šmouhy; bílek se nechával na zdobení) . Někdy se ale může stát, že se na nich vajíčko zkrabatí, takže je klidně můžete potřít horké po vytažení z trouby. Žloutkem nebo vajíčkem se potírají, aby se leskly. - Z těsta vykrájejte tvary dle libosti a dejte si je na připravený plech. Ten mějte buď vymazaný máslem a vysypaný moukou, nebo s pečící podložkou nebo papírem.
- Perníčky pečte dozlatova, na přibližně 170°C 5-8 minut, podle velikosti. Jinak se perníčky hodně vysuší a bude trvat dlouho, než změknou.
Upečené perníčky přeneste na tác, a nechte je úplně vychladnout. Vystydnuté je skladujte v dobře uzavřených krabicích nebo dózách, ideálně třeba plechových nebo skleněných. V papírových by perníčky ztvrdly.
2 comments
Ja jsem pernicky doma nikdy nedelavala..nemeli jsme to v tradici na Slovensku. No a kdyz uz to nijak neslo a pernikova masirka proste pusobila, nasla jsem si recept a upekla a proste pernicky mam vzdy ihned mekke. Pokazde. A tak nechapu, jak prave se dost casto resi problem s temi tvrdymi :) bala jsem se toho, ale vlastne nikdy se mi tvrde pernicky nepovedly:)) pecu je z zitne mouky, a chutnaji mi nejvice ze vsech. Pak jsem poslouchala porad o perniccich, a puvodne se pry z zitne mouky i delavaly. A proc jsem ja sahla po zitne? Jednou jsem ji koupila, ze budu pect chleba..to jsem doted sice nezkusila, ale potrebovala jsem tu mouku pouzit, a tak jsem hledala, zda se nahodou nedelaji pernicky i zitne:)))) takova pekna vanocni nahoda :)
Ano ano, dělávaly se žitné :) My máme v rodině tenhle recept už ale také dlouho, a jsem na něj dost zvyklá… Problém je, že někdy lidé vypracují příliš tuhé těsto a ještě ho dlouho pečou, pak jsou prostě perníčky tvrdé :)