Nejmilovanější z receptů na lahodné rohlíčky a koláčky, které jsou výborné s tvarohem, mákem i ořechovou náplní… Rozplývají se na jazyku ještě dva dny po upečení – tedy, pokud se samozřejmě dřív nesnědí, což je skoro samozřejmé. Na těsto se připraví jen kvásek, samotné kynutí těsta už neprobíhá a koláčky nebo rohlíčky se tvoří hned po uhnětení.
V receptu sice píšu, že obalené rohlíčky a koláčky dáme na tác a necháme vychladnout, ale nedělám si žádné iluze. Pokud ochutnáte jeden ještě teplý, čerstvě obalený, nezůstane jen u něj! Mamka nás vždycky strašila, že nás po teplém kynutém sladkém bude bolet břicho, ale nikdy se tak nekonalo, takže do mě vždycky minimálně jeden kousek “omylem upadne”…
Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí
Course: Cukroví, Koláče, MoučníkyCuisine: českáDifficulty: střední80
ks1
hour40
minutes1
hour40
minutesSuroviny
150 ml vlažného mléka
2 lžičky krupicového cukru
42 g droždí (1 kostka)
2 lžíce mouky (hladké nebo polohrubé)
250 g změklého másla
500 g polohrubé mouky
1 vejce
špetka soli
- Maková náplň
200 g mletého máku
300 g mléka
3 lžíce cukru (případně vanilkového cukru)
rum, rybízová zavařenina a skořice podle chuti
- Tvarohová náplň
měkký tvaroh (ve vaničce nebo v papíru)
(vanilkový) cukr
žloutek nebo vejce v případě pevného tvarohu
citronová kůra
- Na potírání a obalování
150 g másla
rum dle chuti (alespoň 100ml)
moučkový vanilkový cukr
Postup
- Maková náplň
- Alespoň hodinu předem připravíme makovou náplň – mák a mléko dáme do kastrůlku.
- Dáme na střední plamen a přidáme cukr, 3 lžíce, nebo podle chuti. Podle chuti přidáme i rum, skořici a zavařeninu. Já většinou dávám dvě lžíce rumu, lžíci zavařeniny a půl lžičky skořice. Plamen trochu stáhneme.
Svaříme, až mák trochu změkne a přebytečné mléko se vyvaří. Trvá to na mírném plameni cca 10 -15 minut. - Hotovou makovou náplň necháme zchladnout.
- Tvarohová náplň
- Tvaroh dáme do misky a přidáme k němu cukr podle chuti (používám domácí vanilkový), podle potřeby žloutek nebo vejce a citronovou kůru.
- Dobře ho rozmícháme a ochutnáme, jestli ještě potřebuje dosladit.
- Tvarohovou i zchladlou makovou náplň pak dáme do sáčku, kterému budeme moci ustřihnout špičku. Náplň se tak bude lépe dávkovat.
- Rohlíčky a koláčky
- Mléko zahřejeme a dáme do mísy. Přidáme dvě lžičky cukru, dvě lžíce mouky a rozdrobíme k nim droždí.
- Všechno spolu dobře rozmícháme a necháme vzejít.
- Během deseti minut by se měl kvásek zvednout a být krásně nadýchaný.
- Do mísy k němu přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a rozkrájené změklé máslo.
- Vypracujeme hladké těsto, které dáme na vál a budeme hned zpracovávat.
- Pokud chceme dělat rohlíčky, těsto rozdělíme na deset dílů. Troubu rozpálíme na 180°C .
- Každý díl rozválíme do kulata na tenčí placku a rádýlkem nebo nožem rozkrojíme na osm výsečí. Na každou širší stranu dáme trochu náplně.
- Rohlíček pak od širší strany stočíme.
- Smotané rohlíčky naskládáme na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
- Na koláčky rozválíme kus těsta na placku a čtvercovým rádýlkem rozkrájíme. Na každý čtverec pak dáme náplň a spojíme protilehlé rohy.
- Prostředek dobře zmáčkneme k sobě a koláčky naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem). Rohlíčky i koláčky můžeme před pečením potřít máslem.
- Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C 10 – 15 minut, dozlatova.
- Rozpustíme máslo a zamícháme do něj rum.
- Upečené a ještě horké je potíráme směsí másla a rumu.
- Poté je obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
- Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
- Upečené koláčky také potřeme máslem s rumem.
- A obalujeme je ve vanilkovém moučkovém cukru.
- Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
- Vychladlé koláčky narovnáme na talíř a podáváme.
Poznámky
- Náplně:
V receptu uvádím makovou a tvarohovou náplň, ale rozhodně se nemusíte držet jen jich. Rohlíčky i koláčky budou naprosto fantastické s ořechovou náplní, nebo třeba se švestkovými nebo jablečnými povidly. - Vanilkový moučkový cukr:
Můžete si nachystat domácí – stačí vanilkový lusk nebo dva rozmixovat spolu s moučkovým cukrem a nechat pár dnů uležet. Pak přesít a máte skvělý cukr k obalování. Pokud spěcháte anebo nemůžete vanilkové lusky zrovna sehnat, tak do moučkového cukru přimíchejte vanilkový.
10 comments
Dobrý den,
rohlíčky vypadají úžasně, asi je zkusím upéct:-)
Poradíte mi prosím osvědčený recept na tu ořechovou náplň?
Díky, Zuzka
Jsem ráda, že se líbí :) Ořechovou náplň dělám od oka – namleté ořechy zaleju mlékem a dám svařit v kastrůlku. Po chvíli přidám trochu cukru a pokud je chuť, tak pikantní marmelády. No a pak svařím, až ořechy trochu změknou (případně přidám mléko dle potřeby). A samozřejmě cukru, jak komu vyhovuje :)
Tak tedy ty Vaše koláčky jsou prostě báječné! A ti, co je jedli, se jen olizovali. Sice jsem se rozhodla pro mini variantu, (cca 3 cm – šátečky, bylo jich z jedné dávky cca 150) a byla to docela piplačka, ale stálo to za to. Musela jsem péct den dopředu, ale i druhý den byli krásně měkkoučké, a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept. Bez těchto koláčků už žádnou oslavu.
Hanka
Udělala jste mi obrovskou radost :) Taky jsme je párkrát dělali menší, dá to sice práci, ale opravdu stojí za to. Jsem moc ráda, že se takhle zadařily.
Dobrý den, tento recept mě velmi zaujal jen mi je trochu divné, že těsto nekyne. Je to v pořádku?
Je to naprosto v pořádku :) Těsta na máslové rohlíčky a třeba i svatební koláčky se kynout nenechávají. Dokonce, když je těsta moc a nestíhá se zpracovávat, tak aby nekynulo, dává se do lednice.
Ahoj! Díky moc za recept. Dělala jsem ořechové a byly úplně dokonalé! Zmizely hned. :)
Ahoj, jsem moc ráda, že chutnaly :)
Dobrý den, včera jsem pekla manželovi na trénink od narozenin jako koláčky a sklidil s nimi oooobr chválu.
Dobrý den, děkuju mockrát, jsem ráda, že chutnaly!