Po téměř měsíční odmlce jsem konečně tu :). Začátek nového roku mě nezastihl zrovna v dvakrát příjemném zdravotním stavu, ale už se snad blýská na lepší časy a já se zase budu moct v kuchyni otáčet jako dřív.
Zatím jsem vyhrábla skoro zapomenutý recept z archivu fotek a jsem ráda, že vím, jak jej popsat (u takového špaldového chleba totiž třeba vůbec nevím, jaký byl poměr surovin). Tady je to jednoduché – karamelizované ovoce si na přesný poměr ničeho nehraje a recept na palačinky mám už léta stejný. Ten jsem totiž získala z jednoho francouzského časopisu, který jsme si mohli objednávat na gymnáziu :))
Přináším tedy inspiraci na teplý dezert, jemné palačinky s karamelizovaným ovocem. V době přípravy jsme měli k dispozici čerstvé broskve, jablka a nektarinky, nicméně by se i v tomto období daly připravit zase z jiného ovoce.
Těsto na palačinky:
- 4 vejce
- 1/2 l mléka
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 kávová lžička soli
- 50 g rozpuštěného másla
- 250 g hladké mouky
Vše smícháme a necháme odležet v lednici 1-2 hodiny. Poté smažíme tenké palačinky.
Karamelizované ovoce:
- máslo
- hnědý cukr
- jablka
- broskve
- nektarinky
V silnostěnném hrnci jsem rozehřála máslo a pomalu na něm opekla jablka nakrájená na měsíčky. Po chvilce jsem je posypala hnědým cukrem a nechala ho trochu zkaramelizovat. Přidala jsem nakrájené broskve a nektarinky, a nechala ovoce, aby změklo a krásně propojilo chuť.
Do každé palačinky jsem vložila trochu směsi, přeložila je a na talíři doplnila karamelizovaným ovocem a šťávou z něj. A jednoduchý a velmi chutný moučník byl na světě :)
Je to už vážně dlouho, co byla doba broskví, ale pro zimní období by se dala určitě vyzkoušet jablkovo-skořicová varianta, nebo banánovo-rumová ;) Anebo ananas?
14 comments
Hmmm, palačinky lehké jako vánek – bez cukru. To se mi líbí :-) Když nemáme sladké ovoce na zahradě, tak si osladíme život karamelizovanýcm – muselo to být moooc dobré :-)
Bylo a moc, jsem rada, ze jsem na fotky narazila a mohla to sem napsat, diky :)
Hned bych si palačinky tenké jako krajka dala. U mě by zvítězila varianta jablkovo-skořicová, nebo bych zkusila kombinaci zázvoru a pomeranče, tu jsem teď párkrát vyzkoušela a moc mi chutnala.
No vida, zazvor a pomeranc, to by mohlo byt neco, diky :) Tyhle palacinky jsou jemne a kraje maji krasne krupave – az jsem na ne zase dostala chut :D
Tak tohle vypada naprosto uzasne. Vyborny by treba byly s hruskami!
Diky :) hmm, s hruskami bych si taky dala :)
mnaaam, ja stale myslim na tie tvoje karamelove veternicky
Jej, diky :) No, normalne nerada moc receptu opakuju, protoze toho je moc na vyzkouseni, ale ty vetrnicky uz jsem delala hodnekrat :)
Zrovna včera jsme doma plačinky dělali :D Ale zkaramelizované ovoce nás k tomu nenapadlo. Vypadá to božsky! Až příště budou palačinky, už vím, co s přemírou jablek :D
:D Tak ja te jeste navedu, udelej si k tomu karamelovou zmrzlinu podle Madly a bude to neskutecne :D
Mnam, tak s karamelizovanym ovocim som este palacinky neskusala, ale asi to budem musiet co najskor napravit:). Meg, nakukni prosim ku mne a prevezmi si ocenenie odomna.
Jeee, diky moc, ted budu muset premyslet :))
to vyzera neuveritelne dobre!!!
Díky :))