Tiramisu

by Meg

V mrazivých dnech, jako jsou tyhle, jen vzpomínám na léto a těším se, až se aspoň trochu oteplí a nebudeme muset chodit venku zachumlaní do tolika vrstev oblečení. Jeden úžasný dezert, který mi léto a teplo obecně připomíná, je právě tiramisu – nadýchaný krém z mascarpone a cukrářské piškoty rozplývající se na jazyku díky silné kávě a Amarettu.

Rozhodně jsem všema dvaceti pro použití pravého mascarpone a ne pomazánkových másel a podobných… Zatím jsem ho vždycky dělala z mascarpone kupovaného, ale už se odhodlávám vyzkoušet ho vyrobit doma – podle receptu od Cataliny. Co se týče samotného receptu, tak ten je v mém případě od Emanuela Ridiho – čili z pořadu S Italem v kuchyni. Video ZDE.

Suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • velký panák Amaretta
  • šálek silné černé kávy
  • cukrářské piškoty
  • kakao na posypání

Postup:

Je nejlépe vidět ve výše uvedeném receptu, ale v rychlosti i tu:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a z bílků uděláme sníh. Do žloutků přidáme mascarpone a zlehka, ale důkladně, promícháme. Přidáme sníh. Piškoty rychle smočíme v kávě s Amarettem a naskládáme do připravené formy. Já používám dortovou (o průměru 26 cm). Navrstvíme stylem piškoty – krém – piškoty – krém a posypeme s pomocí sítka kakaem. Necháme vychladit, alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc, pak bude ukrojené tiramisu i držet tvar.

A pokud se posadíme k topení a zavřeme oči, tak i možná na chvíli zapomeneme na to počasí, co panuje venku. Já si ho dovedu užít vždycky jen na malinkou chvilku – a to hlavně díky roztomilosti místních obyvatel řeky :)

V případě, že vám není z fotek moc velká zima, tak jejich zbytek lze nalézt tu : http://photo.ritta.cz/zvirata/chrudimka-5-2-2012/. A já už jdu vyhlížet jaro :)

You may also like

12 comments

Le missing ingredient 05. 02. 2012 - 22.07

Tiramisu se mi naopak dokonale hodi do techto mrazivych dnu!
To tve vypada naramne :)

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.15

Díky moc :)

Reply
happy.lenulka 06. 02. 2012 - 9.58

Jeden kousek do Brna, prosím :D vypadá nádherně… já mám vždy tiramisu řidší… jakože chuťově výborné, ale nikdy ne natolik tuhé, abych je mohla takhle krájet. Většinou je dělám do misek. A to přitom máme naprosto stejný recept…

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.15

Tak těžko říct, může záležet na použitém mascarpone, a taky ty žloutky šlehám vždycky docela dlouho :)

Reply
marysity 06. 02. 2012 - 16.48

Krásne fotky! a tiramisu uzasne! a na zaver, dakujem za tip na domace mascarpone, mozno sa na to dam :)))

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.16

Děkuju :) Doporučuju vyzkoušet, já to zkoušela tenhle víkend a dopadlo to dobře :))

Reply
Madla 07. 02. 2012 - 14.22

Slint, slint do klávesnice. Hned bych si dala. Na domácí mascarpone od Cataliny se také chystám, takže pak určitě zrealizuju tvé úžasné tiramisú.

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.17

Díky, nepochybuju, že to v tvém podání bude úchvatné a skvělé :)

Reply
Kath a All 11. 02. 2012 - 9.52

A! :D hned bych si dala, tiramisu je muj nejoblibenejsi zakusek – asi proto, že miluju kremové věci a mascarpone! JInak koukam, že tam nedáváš šlehačku .. neni to pak přiliš tuhé? Ale vypadá to baječně!:))

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.20

Já jinak krémové věci moc nemusím, ale tohle rozhodně můžu, a dost :)) Nikdy mi to tuhé nepřišlo, ale šlehačku je taky možné přidat (to už bych ale dávala asi jen do skleniček) :) Díky!

Reply
barki 11. 03. 2012 - 12.12

Vypadá krásně! Já dělám podle receptu z cooking for engineers – doporučuju zkusit tohle: http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe – je trochu pracnější, ale marsala tomu dá úplně jiný šmrnc než je obvyklé :)

Reply
Meg 14. 03. 2012 - 15.18

Díky za recept, nastuduju :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc