Tiramisu

V mrazivých dnech, jako jsou tyhle, jen vzpomínám na léto a těším se, až se aspoň trochu oteplí a nebudeme muset chodit venku zachumlaní do tolika vrstev oblečení. Jeden úžasný dezert, který mi léto a teplo obecně připomíná, je právě tiramisu – nadýchaný krém z mascarpone a cukrářské piškoty rozplývající se na jazyku díky silné kávě a Amarettu.

Rozhodně jsem všema dvaceti pro použití pravého mascarpone a ne pomazánkových másel a podobných… Zatím jsem ho vždycky dělala z mascarpone kupovaného, ale už se odhodlávám vyzkoušet ho vyrobit doma – podle receptu od Cataliny. Co se týče samotného receptu, tak ten je v mém případě od Emanuela Ridiho – čili z pořadu S Italem v kuchyni. Video ZDE.

Suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • velký panák Amaretta
  • šálek silné černé kávy
  • cukrářské piškoty
  • kakao na posypání

Postup:

Je nejlépe vidět ve výše uvedeném receptu, ale v rychlosti i tu:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a z bílků uděláme sníh. Do žloutků přidáme mascarpone a zlehka, ale důkladně, promícháme. Přidáme sníh. Piškoty rychle smočíme v kávě s Amarettem a naskládáme do připravené formy. Já používám dortovou (o průměru 26 cm). Navrstvíme stylem piškoty – krém – piškoty – krém a posypeme s pomocí sítka kakaem. Necháme vychladit, alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc, pak bude ukrojené tiramisu i držet tvar.

A pokud se posadíme k topení a zavřeme oči, tak i možná na chvíli zapomeneme na to počasí, co panuje venku. Já si ho dovedu užít vždycky jen na malinkou chvilku – a to hlavně díky roztomilosti místních obyvatel řeky :)

V případě, že vám není z fotek moc velká zima, tak jejich zbytek lze nalézt tu : http://photo.ritta.cz/zvirata/chrudimka-5-2-2012/. A já už jdu vyhlížet jaro :)

12 comments on “Tiramisu

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít