Palačinky s karamelizovaným ovocem

Po téměř měsíční odmlce jsem konečně tu :). Začátek nového roku mě nezastihl zrovna v dvakrát příjemném zdravotním stavu, ale už se snad blýská na lepší časy a já se zase budu moct v kuchyni otáčet jako dřív.

Zatím jsem vyhrábla skoro zapomenutý recept z archivu fotek a jsem ráda, že vím, jak jej popsat (u takového špaldového chleba totiž třeba vůbec nevím, jaký byl poměr surovin). Tady je to jednoduché – karamelizované ovoce si na přesný poměr ničeho nehraje a recept na palačinky mám už léta stejný. Ten jsem totiž získala z jednoho francouzského časopisu, který jsme si mohli objednávat na gymnáziu :))

Přináším tedy inspiraci na teplý dezert, jemné palačinky s karamelizovaným ovocem. V době přípravy jsme měli k dispozici čerstvé broskve, jablka a nektarinky, nicméně by se i v tomto období daly připravit zase z jiného ovoce.

Těsto na palačinky:

  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 250 g hladké mouky

Vše smícháme a necháme odležet v lednici 1-2 hodiny. Poté smažíme tenké palačinky.

Karamelizované ovoce:

  • máslo
  • hnědý cukr
  • jablka
  • broskve
  • nektarinky

V silnostěnném hrnci jsem rozehřála máslo a pomalu na něm opekla jablka nakrájená na měsíčky. Po chvilce jsem je posypala hnědým cukrem a nechala ho trochu zkaramelizovat. Přidala jsem nakrájené broskve a nektarinky, a nechala ovoce, aby změklo a krásně propojilo chuť.

Do každé palačinky jsem vložila trochu směsi, přeložila je a na talíři doplnila karamelizovaným ovocem a šťávou z něj. A jednoduchý a velmi chutný moučník byl na světě :)

Je to už vážně dlouho, co byla doba broskví, ale pro zimní období by se dala určitě vyzkoušet jablkovo-skořicová varianta, nebo banánovo-rumová ;) Anebo ananas?

14 comments on “Palačinky s karamelizovaným ovocem

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít