Mandlový dort s kávovým krémem

by Meg
6 komentářů

… aneb Moka dort naší babičky . Když jsem na tenhle recept narazila (díky, díky Gurmánce), věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Strukturou někomu může přípominat tak “milovaný” ořechový dort, ale možná jen na první pohled. Těsto, kde hlavní roli hrají najemno strouhané mandle je lehounké a sladce hříšné. Ve spojení se silnou kávou je opravdu zážitek nezapomenutelný.

Odteď už si našel cestu i do naší rodiny. Kvůli své tendenci mít vše na jednom místě sem sepíšu recept, ale určitě se podívejte na ten originální (viz odkaz na začátku), taky se od těchto stránek určitě nebudete moci odtrhnout a budete nacházet další množství inspirací.

Těsto

  • 210 g najemno nastrouhaných či umletých mandlí
  • 210 g moučkového cukru
  • 7 vajec (7 žloutků, 7 bílků)

Krém

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 žloutky
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • 3 lžíce studené, hodně silné kávy

Postup

Žloutky s cukrem utřeme, přidáme madle a sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy (26 cm) a pečeme cca při 170°C  45-55 min. (Záleží na troubě, lepší nakonec vyzkoušet špejlí.)

Na krém utřeme máslo, přidáme postupně žloutky, cukr, vanilku. Když je krém dohladka vyšlehaný, po troškách přidáme kávu.

Vychladlý korpus rozřízneme, potřeme krémem, spojíme a vršek a strany dortu také potřeme.

Na obrázku je vidět, že jsem mohla promazat korpus víc, ale zase jsem potřebovala krém nahoru, jelikož se mi nějak povedlo udělat dort trochu s prohlubní… Tak snad příští pokus bude zase vypadat o něco lépe :)

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

nora 23. 11. 2013 - 19.51

a jakej je to prumer ti formy ja mam jen 26cm

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.13

Tohle byl taky myslím průměr 26 :)

Reply
Alice 18. 01. 2016 - 12.15

Tenhke dort mi má drahá polovička upekla k svátku – a je naprosto luxusní :)

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.07

Jé, tak to je skvělé, taky bych si něco takového přála :-D

Reply
Michaela 29. 11. 2017 - 12.23

Aha, když tak koukám na barvu mého dortu, tak to asi mělo být z neloupaných mandlí :D Té jiné barevnosti by se dalopěkně využít (aneb celý mandlový, ale dvoubarevný :) )

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.14

Dají se použít oboje, oboje bude chutnat skvěle! :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít