Koláč s třešněmi a bílou čokoládou

by Meg
14 komentářů

Náhodou jsem nedávno natrefila na stánek s úžasnými třešněmi, nedalo mi to, abych si jich hned pár (možná trochu víc) nekoupila. Nechtěla jsem je doslovně zničit do bublaniny, protože byly lehce křupavé, tmavé, velké a sladké a tak jsem spáchala trošku něco jiného a použila je čerstvé.

Suroviny:

  • 125 g hladké mouky (nebo 100g mouky + 25 g cukru)
  • špetka soli
  • 55 g másla
  • 2 lžíce vody
Tohle množství těsta bych použila na formu menší než mám já, já jsem udělala dvojnásobnou dávku a zbylé těsto jsem zkusila dát do mrazáku na pozdější použití. Takže tak na 26cm formu padlo 1,5 dávky těsta.
  • 200 g bílé čokolády
  • zakysaná smetana
  • smetana ke šlehání
  • čerstvé třešně

Postup:

Máslo, sůl a mouku (případně cukr, pokud chceme mít těsto trochu sladké) rozsekáme na drobenku v robotu. Potom přidáme vodu a rukama rychle zpracujeme hladké těsto.

Dáme ho tak na půl hodinky do lednice, aby zatuhlo.

Pak si ho rozválíme na pomoučněném válu a přeneseme do vymazané a vysypané formy. Pokud se bojíme, že by se nám mohlo chytnout k formě, tak můžeme spodní část vyložit papírem na pečení.

Těsto ve formě urovnáme, přitlačíme do stran a zarovnáme kraje.

Dno propícháme vidličkou a můžeme dát ještě ve formě chladit (na to jsem zapomněla a korpus byl stejně v pořádku).

Na těsto dáme pečící papír a zatížíme, např. fazolemi. Ty jsem neměla…

Korpus upečeme asi při 180-200°C (záleží na troubě), asi 20-30 minut, do zlatova.

Necháme chvíli zchladnout a opatrně vyklopíme.

Na krém jsem se inspirovala u Vandy (http://crustycorner.blogspot.cz/2012/06/tresnovy-dort-s-bilou-cokoladou.html). Bílou čokoládu rozehřejeme a za občasného míchání necháme zchladnout. Metličkou ji zašleháme do zakysané smetany a přidáme do tuha ušlehanou šlehačku. Hmotu nalijeme na korpus a poklademe vypeckovanými třešněmi.

Necháme v lednici zatuhnout, ideálně do druhého dne.

Třešně byly v tomhle koláči skvělé, ale abych řekla pravdu, největší úspěch měl stejně krém. Takže příště ho vidím do skleniček s italskými piškoty a pár kousky ovoce :)

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Jana 15. 07. 2012 - 18.19

Jéé to je krásný koláč, na podzim by to mohlo být dobré i s hroznovým vínem co?:)

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.01

Určitě :) Ono i teď jsem už narazila na to bezpeckové, to by podle mě bylo ideální :)

Reply
Lenka 15. 07. 2012 - 19.38

Ten korpus nebo mistička z těsta nebo jak to nazvat vypadá úplně superprofi! Když předpékám takovéhle těsto, tak to nikdy na focení samotné není.

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.02

Díky :))

Reply
rikinka33 15. 07. 2012 - 20.22

Tak toto musí byť úúúúúúúúúúúžasnééééé, mňaaam. Kde je biela čokoláda, všetko beriem :-)

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.02

To je fakt, bílá čokoláda má u nás taky úspěch :)

Reply
Vanda 16. 07. 2012 - 7.22

Teda to je krása! Hned se mi vybavil ten krém, jak je dobrej. Ovšem ve skleniččce to pak nebude taková krása, jako ten tvůj koláč. Ale to nevadí:-D Moc povedený!

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.03

Díky :) ten krém je prostě bomba :)

Reply
Madla 17. 07. 2012 - 19.48

Páni, to je teda fakt Mistr fešák, ten tvůj koláč! U nás se nikdy třešně nedožijí okamžiku, kdy bych je mohla pojmout podobně koláčově-pompézně, protože ať jich je kolik je, vždycky jsou sežrány hned ve stavu surovém.
Sakryš, hned bych si dala něco dobrého a mám připraveno leda houby s octem :-( Teď se mi o tomhle bílém krasavci bude snad i zdát!

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.04

Děkuju, u nás se taky užíraly, ale ubránila jsem :D A nedělej se, určitě máš aspoň zmrzlinu v mrazáku! :))

Reply
Baab 18. 07. 2012 - 10.26

Krása!

Reply
Meg 19. 07. 2012 - 19.57

Děkuji :))

Reply
Catalina 03. 08. 2012 - 22.22

Meg, tenhle koláč bych dala hned teď!! Mňam, jen vidím ty třešně v krémovém bazénku a umírám touhou :D Já jsem letos měla na třešně smůlu, všechny (asi kromě tří) byly totiž červavé :/

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.35

Tady nebyla prave ani jedna, proste neskutecne a dobre :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít