Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)

Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)

Po těhle koblihách jsem pokukovala už děsně dlouho. Vídávala jsem je na Instagramu, pak jsem je viděla u Kuby a Blanky a pak naposledy v letošním únorovém čísle časopisu Apetit, pro který je Blanka připravovala. Recept jsem už taky měla nalezený v kuchařce Bread, Cake, Doughnut, Pudding: Sweet and Savoury Recipes from Britain’s Best Baker od Justina Gellatlyho, který je právě v St. John Bakery proslavil. A tak mi už prostě nezbývalo nic jiného, než se do nich pustit, a zjistit, jestli jsou opravdu tak legendární. No a kdy jindy než v období masopustu by se měl člověk pro smažení koblih rozhodnout ? ;)

Na úvod přidávám i video, na kterém právě sám Justin Gellatly koblihy připravuje. Velmi doporučuji si ho prohlédnout, protože je na něm vidět, jakou má mít těsto ideální konzistenci. Mrkněte na něj: https://www.youtube.com/watch?v=XVdNs8cNcj4. A teď už do koblih… jsou sice o něco pracnější, ale vážně stojí za to. Musíte počítat s přípravou těsta a ideálně i krému den dopředu. Já jsem je tentokrát připravila s vanilkovým krémem a s višňovým džemem.

Suroviny:

Na těsto:

  • 150 g vody
  • 15 g droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • kůra z půlky citronu
  • 4 vejce
  • 125 g změklého másla

Na vanilkový krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 125 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na smažení a dokončení:

  • řepkový nebo slunečnicový olej na smažení
  • krupicový cukr na obalení
  • vanilkový krém dle receptu
  • zavařenina dle chuti

Postup:

V míse robotu ve vodě dobře rozmícháme droždí.

Droždí ve vodě

Přisypeme k němu cukr, mouku, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru a rozklepneme k nim vejce.

Suroviny na těsto

V robotu na střední rychlost K metlou nebo hnětacím hákem hněteme cca 8 minut, než se začne těsto odlepovat od stěn. Pokud to ani po té době nedělá, přisypeme trošku mouky (po lžících!) a vždy chvíli hněteme. Já jsem třeba při dělání těsta moc nepřemýšlela a použila jsem obří vejce (velikost XL+), takže jsem musela trochu mouky přidávat.

Příprava těsta

Když se těsto začíná odlepovat od stěn, zmírníme rychlost a po kouskách přidáváme změklé máslo.

Přidání másla

Jakmile je všechno máslo zapracované, hněteme ještě cca 5 minut na vyšší rychlost, aby bylo těsto lesklé, pružné a hladké. (Viz zmiňované video.) Mísu s těstem pak zakryjeme potravinovou fólií a necháme cca hodinu kynout.

Zpracování těsta

Po hodině by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem.

Nakynuté těsto

Těsto znovu prohněteme a vytvoříme z něj kouli, kterou dáme do pomoučněné mísy, povrch těsta také posypeme lehce moukou. Celou mísu dobře zabalíme do potravinové fólie a dáme ji do druhého dne do lednice.

Těsto před druhým kynutím

Den dopředu si také připravíme základ vanilkového krému. Rozřízneme vanilkový lusk, vyškrábneme z něj semínka a oboje dáme do mléka. Přivedeme k varu.

Mléko s vanilkou

Žloutky v míse promícháme s krupicovým cukrem.

Žloutky s cukrem

Přisypeme k nim hladkou mouku a znovu zamícháme.

Přidání mouky

Horké mléko opatrně, za stálého šlehání, vlijeme do žloutkové směsi. Tuto celkovou hmotu pak opět přelijeme do hrnce a dáme na mírný plamen povařit do zhoustnutí. Stále přitom mícháme, trvá to asi pět minut.

Horké mléko do žloutků

Uvařený základ krému ještě propasírujeme přes sítko do mísy.

Pasírování uvařeného krému

Na povrch přitiskneme potravinovou fólii a krém necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do lednice.

Krém k vychlazení

Druhý den vytáhneme nakynuté těsto z lednice a pečící papír si nastříháme na minimálně dvacet čtverců.

Podruhé nakynuté těsto

Z těsta odkrajujeme kousky po cca 50 gramech.

Odvažování těsta

Z každého kousku těsta umotáme kuličku a tu dáme na pečící papír, který jsme ještě posypali moukou. Na plech se jich vejde zhruba devět, já na obrovském plechu uskladnila maximálně 16 kousků naráz. Kuličky těsta poprášíme moukou, celý plech přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 3 – 4 hodiny, aby zdvojnásobily objem.

Jednotlivé budoucí koblihy

Když se koblihy zvětší na požadovanou velikost, do hrnce nalijeme vyšší vrstvu oleje a rozehřejeme ho na 180°C.

Nakynuté koblihy

Do horkého oleje opatrně vkládáme koblihy, vrchní stranou dolů (v tomhle pečící papír hezky pomůže). Smažíme je z jedné strany 2 minuty.

Smažení koblih

Pak je obrátíme a smažíme další dvě minuty do zlatova. Koblihy vyndáme na talíř s papírovými utěrkami.

Smažení koblih

Ještě horké je obalujeme v krupicovém cukru.

Obalování v cukru

Naskládáme je na tác a necháme vychladnout.

Koblihy obalené v cukru

Smetanu vyšleháme dotuha.

Ušlehaná smetana

Přidáme k ní vychlazený žloutkový krém a vše spolu dobře metličkou promícháme.

Smetana s vychlazeným krémem

Krémem naplníme cukrářský sáček.

Plnění krému do sáčku

Do každé koblihy uděláme nožem díru a pokud chceme, prstem ještě prostor uvnitř zvětšíme, aby se tam krému vešlo více.

Děrování koblih

Každou koblihu naplníme krémem, nebo zavařeninou.

Plnění koblih

A můžeme podávat.

Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)Koblihy jsou úplně nejlepší čerstvé. Ale pokud je necháte v lednici v uzavřené nádobě a druhý den je donesete do práce, kde je necháte v teple chviličku povolit, utrhají vám obě ruce. A třeba vám taky řeknou, že to jsou nejlepší koblihy, co kdy jedli.

Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)

A já se pořád nějak nemůžu rozhodnout, která náplň mi v nich chutná víc. Příště asi budu muset ještě vyzkoušet Justinovu karamelovou.

Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)


Related Posts

Moravské vdolky

Moravské vdolky

Recept na tyhle úžasné vdolky (nebo, chcete-li, koláče) byl na blogu už neuvěřitelných šest let. Moravské vdolečky, jak jim taky můžete láskyplně říkat, má můj děda snad ze všeho sladkého prostě nejradši. Už ani nevím kolikrát jsem byla svědkem toho, jak má děda na něco […]

První pokusy s krémovými květinami (aneb piškotový dort s karamelovým krémem a máslovými růžemi)

První pokusy s krémovými květinami (aneb piškotový dort s karamelovým krémem a máslovými růžemi)

Nedávno měla moje maminka svátek a já se rozhodla, že jí jako dárek upeču dort. Vím totiž, že celé rodině chutnají piškotové dorty s karamelovou nebo ovocnou náplní a že jsou rádi, když jim nějaký nachystám. Vím také, že dort k svátku není úplně běžná praxe, ale pro mě […]



4 thoughts on “Koblihy podle Justina Gellatlyho (St. John Bakery)”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít