Králík pod peřinou, pečený na zelenině

Králík pod peřinou, pečený na zelenině

Když v práci zmínil kolega možnost odkoupení domácího králíka, neváhala jsem ani chvíli. Vzpomněla jsem si totiž na všechna ta skvělá jídla, která dělával děda, když je ještě choval. A já se rozhodla, že jedno z těch nejmilejších musím vyzkoušet taky. U tohoto jídla jsme vždycky dědovi říkali, že musí přidat na zelenině, protože ta je na něm to nejlepší.

Podávali jsme ho nejčastěji s vařenými bramborami, ale tentokrát jsem skvělé, malé nové brambory od dědečka upekla v troubě.

Pro začátek vás musím ještě trochu varovat – tento příspěvěk obsahuje fotku králíka i s vnitřnostmi, tak snad se tu nenajdou povahy, kterým by tato fotka udělala špatně :)

Během dne, kdy jsem králíka pekla, jsem dědovi volala třikrát. Nejdříve o přesný recept, potom už nad samotným králíkem o instrukce, jak s ním konkrétně naložit. A co s vnitřnostmi. Dle původních informací měl mít jen játra, nakonec jsem našla i ledvinky, srdíčko a plíce (ano, tohle jsem dělala poprvé a trochu jsem panikařila). Takže teď už mám králičí anatomii skoro v malíčku ;) A jakmile bude možnost, králíka bych opět brala a vyzkoušela z něj další recept z domácí kuchařky.

Suroviny:

  • 2 – 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 malý celer
  • 2 cibule
  • 20 dkg slaniny
  • kousek másla
  • celý králík (i játra)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 housky (a mléko na jejich namočení)
  • 30-50 dkg mletého vepřového masa (krkovice, bůček)
  • 3 vejce
  • sůl, pepř, majoránka
  • brambory a hladkolistá petržel k podávání

Postup:

Cibuli, slaninu a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, které promícháme v pekáčku a přidáme máslo.

Nakrájená zelenina se slaninou a máslem

Králíka naporcujeme na kousky, játra si schováme na nádivku a ledvinky s ním můžeme upéct. Srdíčko případně schováme spolu s upečenými kostmi na polévku.

Králík a jeho játra

Každý kousek králíka z obou stran osolíme a opepříme a všechny naskládáme na zeleninu. Pečeme při cca 200°C hodinu až hodinu a půl, až bude maso upečené a zlatavé.

Naporcovaný králík

Housky natrháme na kousky a namočíme do mléka.

Namočené housky

Přidáme k nim mleté vepřové maso (množství podle toho, jaké máte rádi množství nádivky typu sekaná), osolíme.

Mleté vepřové maso

Játra rozmixujeme spolu s česnekem.

Játra s česnekem

Přidáme je k mletému masu, opepříme a okořeníme majoránkou, promícháme.

Příprava nádivky

Upečeného králíka přendáme na studený talíř, aby rychleji vystydnul a dalo se s ním manipulovat. Veškeré maso obereme od kostí a ty si třeba schováme na vývar. Při téhle obíračce jsem mimochodem zjistila, že králičí maso rozhodně není bez chuti a mám pocit, že do výsledného jídla ho mohla putovat tak půlka, jak jsem neustále ochutnávala.

Upečený králíkObrané maso natrháme na kousky a rozložíme na zeleninu.

Obraný králík

A rozetřeme na něj nádivku.

Přikrytý králík

Pekáč dáme do trouby, kde upečeme nádivku dozlatova (cca 45 minut, já dala společně s masovým pekáčem upéct i plech brambor).

Pečené brambory

Upečená nádivka

Brambory jsem smíchala před podáváním s máslem a hladkolistou petrželkou a na talíři je osolila.

Králík pod peřinou, pečený na zelenině

Obsah pekáče rozkrájíme na kostky a dáme na talíř. Nezapomeneme vybrat veškerou zeleninu, která k danému kousku patří.

Králík pod peřinou, pečený na zelenině

A podáváme. Dobrou chuť!

Králík pod peřinou, pečený na zelenině


Related Posts

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

První, lednová, výzva Odvážných pekařů roku 2014 a já ji dokončila den předem! Cítím se skvěle, protože jsem toho měla v poslední době moc, ale nakonec jsem přeci jen sebrala síly a pustila se do pečení. Navíc by mě to určitě nedalo spát, protože i když tahle výzva nebyla […]

Skořicoví šneci podle Dity P.

Skořicoví šneci podle Dity P.

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…



7 thoughts on “Králík pod peřinou, pečený na zelenině”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít