The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

Tentokrát se výzva Odvážných pekařů zase vyznamenala :) Květnová byla ve znamení švédského Princeznina dortu – pokud znáte malé zelené dortíčky z Ikey, tak to je přesně ono. Akorát ve velkém. Tři vrstvy piškotového těsta, s marmeládou, vanilkovým krémem a šlehačkou. A marcipánem. Lehká a skvělá dobrota.

Korena of Korena in the Kitchen was our May Daring Bakers’ host and she delighted us with this beautiful Swedish Prinsesstårta!

Začala jsem den dopředu, s korpusem.

Piškotový korpus

  • 4 velká vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 65 g solamylu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • jemná strouhanka a máslo na vymazání a vysypání formy

Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem, dno vyložíme pečícím papírem a také potřeme máslem. Celou ji vysypeme jemnou strouhankou (držím palce, abyste ji měli bez maku).

Vysypání formy

Vajíčka a cukr vyšleháme do pěny.

Před šleháním

Budou světlá, ztrojnásobí objem a z metly budou téct v široké stuze.

Vyšlehaná vejce

Do mísy prosijeme mouku, škrob, pečící prášek a sůl.

Prosijeme moučnou směs

Promícháme opatrně metlou, abychom nepřišli o nadýchanost těsta a vlijeme ho do dortové formy.

Těsto ve formě

Pečeme při 180°C asi 40 minut, až je vrch zlatavý, korpus pružný na dotek a projde testem špejlí.

Upečený korpus

Korpus necháme chvíli ve formě zchladnout, pak objedeme boky nožem a odepneme z formy. Překlopíme opatrně na mřížku, sundáme dno s pečícím papírem a necháme úplně vychladnout.

Chladnoucí korpus

Vanilkový krém

  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 4 velké žloutky
  • 2 lžíce solamylu (může být i méně)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo 2 lžičky vanilkového extraktu

V misce smícháme škrob, cukr a žloutky. Přišleháme asi polovinu smetany a zamícháme do hladka.

Žloutková směs

V kastrůlku zahřejeme zbytek smetany se seškrábnutým vanilkovým luskem (já tentokrát použila vanilkový extrakt) a přivedeme těsně k bodu varu. Vybereme vanilkový lusk (ponecháme semínka) a pomalu zašleháme smetanu do žloutkové směsi. Směs znovu přelijeme do kastrůlku a stále šleháme, až zhoustne jako pudink a skoro se vaří. Jakmile začne směs probublávat, stáhneme z tepla a přidáme případný vanilkový extrakt.

Pasírování krému

Pokud chceme mít krém opravdu hladký, tak ho propasírujeme přes síto. Poté ho hned na povrchu překryjeme potravinovou fólií a dáme vychladit.

Princeznin dort

A teď už k samostatnému sestavení dortu.

  • piškotový korpus
  • vanilkový krém
  • malinová  marmeláda (já měla višňovou)
  • 500 ml šlehačky ke šlehání (případný ztužovač a cukr na dochucení)
  • 300 g marcipánu + barvivo a moučkový cukr na vyvalování

Korpus rozřízneme na tři části. Pokuste se být trochu šikovnější než já a rozkrojte to nějak rovnoměrně – já měla jeden díl v některých místech skoro průhledný. Pak je dobré nechat si stranou pěkný prostřední díl – bude nejohebnější a bude se snadno zakulacovat, bude tedy vhodný na poslední vrstvu . Jeden z dílů určíme jako spodní a potřeme ho marmeládou – aby se lépe roztírala, lehce ji nahřejeme.

První patro s marmeládouNa marmeládu přijde polovina vanilkového krému.

První patro s krémem

Přiklopíme druhým plátem a natřeme zbytkem vanilkového krému. Na něj navrstvíme většinu šlehačky ušlehané dotuha (já měla na dvě šlehačky jeden ztužovač a asi dvě lžičky moučkového cukru). Šlehačku se snažíme vrstvit do kopule.

Druhé patro

Na obrázku je vidět, že zaoblená šlehačka moc nevyšla – korpus byl trochu propadlý a tak ho nejdřív musela vyrovnat. A přiklopíme poslední plátem.

Třetí patroPotřeme zbytkem šlehačky. Mimochodem, znáte to pravidlo, že pod marcipán se nemá dávat šlehačka, že ho to rozmáčí, atd? No, tak očividně jsou pravidla od toho, aby se porušovala ;)

Před potahovánímAno, je vidět, že jsem si s hladkostí povrchu zase tolik nedělala. Ne, nebaví mě hrát si donekonečna s marcipánem a s tím, aby to bylo perfektí, bohužel je to pak vidět. Ale nevadí, jdeme dál.

Z marcipánu kousek odtrhneme a obarvíme ho na červeno/růžovo, aby z něj mohla být růžička. Zbytek obarvíme na zeleno.

Barvení marcipánuPoužila jsem gelová barviva a marcipán důkladně propracovala.

Před vyválenímA s pomocí moučkového cukru rozválíme na placku.

Rozválený marcipánChtěla jsem si být jistá, že mi plát vystačí na potáhnutí, takže jsem ho vyválela trochu víc, vrstva mohla být silnější. Pomocí válečku ho přeneseme na dort.

Potahování dortuUrovnáme, uhladíme a ořízneme. Protože mi celkem dost marcipánu zbylo, tak jsem ho ještě trochu přibarvila a vykrájela lístečky.

Marcipánové lístečkyZ růžovo-červené jsem vykrájela kolečka, která jsem na jedné půlce ztenčila. A navrstvila na kužel.

Budoucí růžeRůžička byla nakonec na světě.

Marcipánová růže

Lístky z marcipánu jsem narovnala na oříznutý okraj dortu.

Lem z lístků

Povrch dortu jemně pocukrujeme a přidáme ozdobu v podobě růže.

Marcipánová růžeA dort je na světě.

Princeznin dort

Před podáváním je nejlepší ho dát alespoň na hodinu do lednice, aby lépe držel tvar. A jak vypadal na řezu?

Princeznin dort

Je vidět, že jedna vrstva korpusu se mi mezi krémem ztratila – ta byla totiž díky mé skvělé šikovnosti dost tenká. Jinak šlehačka docela držela a oproti očekávání se dort ani neopotil. Jen mohla být ta vrstva marcipánu silnější, aspoň by lépe pokryla nerovnosti.

Princeznin dort

Mít trochu víc trpělivosti a zručnosti, asi by dort vypadal lépe, ale jinak se tahle výzva moc povedla. Díky!


Related Posts

Svatební speciál: Jak jsem poprvé pekla třípatrový svatební dort

Svatební speciál: Jak jsem poprvé pekla třípatrový svatební dort

Když jsem se poprvé s mojí ségrou bavila o její svatbě, napadlo mě zeptat se, kde si nechá upéct svatební dort(y). Podívala se na mě skoro nechápavě a zcela samozřejmě prohlásila: „No ty mi je upečeš“. A bylo to. (Ne, že bych se nechtěla nabídnout :D ) Byla to […]

Čokoládový dort s karamelovým krémem a mléčným marcipánem

Čokoládový dort s karamelovým krémem a mléčným marcipánem

Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na nejlepší čokoládový dortový korpus, který jsem zatím ochutnala. Kdysi jsme si ho odněkud vystřihli pod názvem Španělský čokoládový dort a od té doby si u nás doma vydobyl své stálé místo. Může se péci jako součást dortu nebo jako […]



48 thoughts on “The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít