Sladkokyselá omáčka ala McDonald’s

by Meg

Patříte k těm, kteří chodí do fastfoodových řetězců? Jestli jste se tam alespoň několikrát v životě ocitli, je velmi pravděpodobné, že jste už někdy ochutnali sladkokyselou omáčku z Mekáče. K těm jejich tenkým hranolkám a kuřecím nugetám ideál, co? Přiznám se, že mi tam už nechutná tolik jako kdysi (nebývaly ty hranolky lepší?), ale na tu jejich sladkokyselou omáčku jsem prostě měla chuť už dlouho.

Naštěstí jde na netu najít recept, konkrétně na Todd Wilbur’s Top Secret Recipes. Je tam uvedený v hrnkách a lžících a lžičkách a já si nejradši všechno navážím rovnou do mixéru, tak jsem recept převedla na gramy a radši rovnou zdvojnásobila.

Omáčka je velmi jednoduchá, jediné úskalí je v trefení správné sladkosti. Recept jako sladidlo k džemu používá kukuřičný sirup, ten koupíte ideálně ve zdravých výživách nebo větších obchodech (nebo třeba na Rohlíku). Pokud použijete džemy koupené, pravděpodobně bude stačit uvedených 80 g. Pokud ale doma děláte džemy s menším množstvím cukru, tak jako my, tak abyste docílili správné chuti omáčky, budete muset asi ještě doslazovat. Většinou pak přidávám na kukuřičném sirupu, ale pokud omáčka stále není správně sladkokyselá, klidně přidávám i lžíci až dvě cukru. Jinak omáčka není špatná, ale není to to ono, které nám vždycky chutnalo.

Sladkokyselá omáčka ala McDonald’s

Course: Fast Food, McDonald’s, Studené omáčky
Množství

1

střední zavařovací sklenice
Příprava

10

minutes
Vaření

10

minutes
Total time

20

minutes

Suroviny

  • 150 g meruňkového džemu

  • 150 g broskvového džemu

  • 80 g (až 120 g) kukuřičného sirupu

  • 40 g bílého vinného octa

  • 8 g kukuřičného škrobu (3 lžičky)

  • 5 g sójové omáčky (světlé, 1 lžička)

  • 5 g žluté hořčice (1 lžička)

  • 3 g soli (1/2 lžičky)

  • 1 g sušeného česneku (necelý, 1/4 lžičky)

  • 60 g vody

Postup

  • Džem odvažte do nádoby mixéru.Meruňkový a broskvový džem
  • Přidejte ostatní suroviny a dohladka vše rozmixujte.Ostatní suroviny v mixéru
  • Směs přilijte do kastrůlku/hrnce, přiveďte k varu a pět minut povařte. Míchejte, aby se omáčka nepřipálila.
    Ke konci vaření omáčku ochutnejte a podle potřeby dolaďte, hlavně cukrem – pokud používáte domácí džemy, jsou většinou méně sladší než ty kupované a je třeba přidat na sirupu nebo přidat i cukr.Svaření omáčky
  • Omáčku přelijte do sklenice a nechte vychladnout. V lednici by měla vydržet minimálně týden.Hotová omáčka

4 comments

Elena 16. 05. 2021 - 19.40

Zlta horcica, to su semena, prosim?
Dakujem

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.33

To může být normální (plnotučná) hořčice, případně americká, pokud máte. Pokud máte mletou hořčici, tak třeba půl lžičky té mleté.

Reply
Matěj 13. 04. 2022 - 9.59

Dobrý den,
Netuším, jak rychle to tady funguje s odpověďmi, ale přeci jen to zkusím. V receptu uvádíte vinný ocet, ten z důvodu nesnášenlivosti bych musel nahradit klasickým lihovým. Vidíte v tom problém, zda nikoli? Nezmění to chuť?
Předem moc děkuji za odpověď.

Reply
Meg 17. 05. 2022 - 9.39

Moc se omlouvám, tady reaguji o něco později – klasického lihového bych kvůli vyšší kyselosti použila o něco méně :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc