Tiramisu cheesecake

by Meg
18 komentářů

Před časem jsem se zakoukala do cheesecaku u Marianny (halusky-in-ireland) – konkretne slo o Tia Maria Cheesecake. Tia Maria je kávový likér, ale už i to, že dortík vzhledem tak připomíná tiramisu, mi vnuklo myšlenku použití doma se nacházejícího Amaretta. Náhrada tedy vznikla v podobě likéru a v použití o trochu více surovin, protože jsem cheesecake udělala do 26 cm dortové formy. Doufám, že se na mě nebude Marianka zlobit, ale recept jsem si sem prostě musela uložit. Tenhle sýrový dort totiž všichni opěvovali až do nebes.

Suroviny:

  • 180 g rozdrcených sušenek (já použila Lotusky – 250 g)
  • 85 g rozehřátého másla
  • 450 g krémového sýra (Philadelphia, já použila 5 balíčků, naštěstí byl v akci)
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce Tia Maria likéru/Amaretta
  • 1 větší vejce (já použila dvě)
  • 140 ml zakysané smetany (já měla o něco víc)
na polevu:
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce likéru Tia Maria/Amaretto
  • kakao na posypání

Postup:

Sušenky smícháme s máslem na drobenku, nebo si je s nerozpuštěným máslem rozmixujeme. Napěchujeme do dortové formy a dáme na 10 minut při 180°C zapéct. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Sýr, cukr, zakysanou smetanu, vejce, extrakt, likér a mouku pořádně promícháme. Troubu rozehřejeme na 200°C a hmotu nalijeme na sušenkový základ. Pečeme 10 minut a potom snížíme teplotu na 100-125 °C . Pečeme 30-35 minut. Já jsem jako vždycky pod mřížku s dortovou formou dala plech (klidně už při zapékání korpusu, pokud forma nedrží a sušenky nechtějí máslo moc nasáknout, tak může trochu másla odkápnout z formy dolů)  a když jsem dala cheesecake do trouby, nalila jsem na plech sklenici vody.

Po ukončení pečení se při ťuknutí do boku formy střed dortu ještě lehce může třást, ale to je typický rys. Cheesecake necháme v troubě a dvířka necháme pootevřená (třeba díky vařečce), necháme zchladnout. Po vychladnutí lehce objedeme formu nožem a sundáme okraj, na dort natřeme směs zakysané smetany a likéru a dáme do lednice. Před podáváním posypeme kakaem.

Tenhle cheesecake měl úspěch opravdu nevídaný, takže jsem se o něj musela podělit. Chuť likéru tam nebyla zas až tak výrazná, takže určitě se nebojte použít co máte po ruce. Ale i bez něj by se jednalo o obrovský úspěch!

18 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

18 komentářů

BnM 31. 03. 2012 - 13.12

No né! A já zrovna přemýšlela, jaký cheesecake zkusím!
Díky moc! :)

Reply
Meg 02. 04. 2012 - 10.27

Ja dekuji :)))

Reply
Lucie 31. 03. 2012 - 13.14

tak ten vypadá luxusně!

Reply
Meg 02. 04. 2012 - 10.27

Diky :))

Reply
Katka Hrncekvar 31. 03. 2012 - 16.29

Skvelý nápad, chválim vás obe, teba i Mariannu. Žiaden ďalší recept na cheescake nie je márny, cheesecakov nie je nikdy dosť. Ja už som robila aj jablkový a fajnový bol veru.

Reply
Meg 02. 04. 2012 - 10.28

Jee, jablkovy zni dobre :) Cheesecaky jsou proste super :)

Reply
Jana 31. 03. 2012 - 18.06

No tak to je už od pohledu mňamka:)) určitě si recept vytisknu a založím do svého šanonu a jakmile bude příležitost hned ho upeču :) hmmm cokoli co připomíná tiramisu je pro mě droga :)))))

Reply
Meg 02. 04. 2012 - 10.43

Jo jo, ja rada cheesecake, tenhle tyden asi bude karamelovy :)

Reply
Adriana 01. 04. 2012 - 21.33

Meg, to je paradny cheesecake. Tak zvodne vyzera, ze urcite by som ochutnavkou z neho nepohrdla.

Reply
Meg 04. 04. 2012 - 15.59

Dekuju, on ale bohuzel zmizel velmi rychle :))

Reply
Madla 02. 04. 2012 - 14.59

Jéžiš, ten je tak nádhernej! A úžasný fotky, mimochodem! Jakýkoli cheesecake miluju, takže i tenhle bych nejradši vyzkoušela, ale bohužel doma nemáme žádný podobný likér :-( Ale i bez likéru bude určitě skvělý. Tý jo, já bych si hnedka dala, závidím tvým strávníkům, ty jseš vážně skvělá. Poslední dobou mě “mučíš” samýmam dobrotama :-)

Reply
Meg 04. 04. 2012 - 16.01

Madlo diky moc :)) To ty me vzdycky mucis, porad si rikam, ze musim spoustu veci vyzkouset, jen je tak malo casu a nevim, kdo by to vsechno jedl :D

Reply
Marianna 02. 04. 2012 - 21.10

Ahoj Meg! Som veeelmi rada, ze chutil!!!! vyzera paradne!!! o chuti ani nepochybujem ;o)

Reply
Meg 04. 04. 2012 - 16.02

Dekuju moc, byl paradni a muzu za to dekovat jen tobe :)

Reply
Bebe 12. 04. 2012 - 18.09

Kašlu na nějakou lehkou večeři! Po tomhle receptu a obrázkách mám chuť jít vybrakovat tajné zásoby sladkostí co doma máme :-D

Reply
Meg 12. 04. 2012 - 18.35

Hh, to chápu :D Já jsem dostala zase šílenou chuť péct, tak radši až zítra :))

Reply
Lenka 08. 02. 2015 - 21.35

Ahoj, cheesecake vypadá senzačně. Myslíš, že by bylo možné udělat mini cheesecakes v košíčcích na cupcakes?

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.37

Ahoj, určitě by to nějak šlo, akorát nevím, jak by se to třeba lepilo – zkusila bych asi radši silikonové košíčky.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc