Kynutý sněhový věnec

by Meg
14 komentářů

Ještě než jsem se přidala k Daring Bakers, u CatalinyLucie jsem měla možnost vidět úžasný kynutý věnec plněný bílkovým sněhem a spoustou dalších dobrot. Takže jsem si našla i původní výzvu (link ZDE) a pustila se do práce. Velikonoce jsou/byly jako stvořené k upečení kynutého věnce… anebo tří.

Suroviny na jeden věnec:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • droždí (3-4 g sušeného, 10-20g čerstvého)
  • 120 ml mléka (původně 90 ml mléka a 30ml vody)
  • 65 g změklého másla
  • 1 vejce
náplň:
  • 2 bílky
  • 50 g cukru
  • oříšky, čokoláda, marcipán, karamelizované Salko, rozinky, mandle, brusinky /vyberte si dle chuti, ne všechno :D

Postup:

V původním receptu samozřejmě používali sušené droždí, já jsem ale opět sáhla po čerstvých kvasnicích. Mléko jsem lehce zahřála, přidala do něj cukr, rozdrobila droždí, a spolu se lžící mouky rozmíchala. Nechala jsem vzejít kvásek. Ten jsem přidala k mouce, soli, máslu a vejci. Zpracovala jsem hladké a pružné těsto, které jsem nechala asi hodinu kynout v olejem vymazané míse, přikryté potravinovou fólií.

Vykynuté těsto jsem rozválela na vále (šlo to úplně nádherně, mělo krásnou konzistenci) a potřela sněhem z bílků vyšlehaným s cukrem. Protože jsem měla od Vánoc zbylý marcipán, nastrouhala jsem ho na sníh, s trochou čokolády.

Těsto jsem zavinula do rolády a přendala na plech vyložený pečícím papírem. Mističku na soufflé jsem lehce potřela kolem dokola olejem, aby se na ni těsto moc nechytalo a mohla jsem ji tam nechat i při pečení a zachovala tak tvar věnce. Roládu jsem kolem ní obmotala a snažila se její konce spojit. Kolem dokola jsem pak těsto lehce nastřihla nůžkami.

Připravený věnec pak už bylo potřeba jen znovu přikrýt a nechat asi hodinu kynout, pak potřít žloutkem s vodou. Já jsem ještě posypala povrch plátky mandlí a dala péct do trouby vyhřáté na 180°C na 25-30 minut. Moje trouba se zdá, pekla nějak hodně, teplotu jsem snižovala a stejně jsem musela ještě věnec překrýt alobalem, aby se nespálil.

Věnec pak stačilo nechat vychladnout, přendat na tác, a samozřejmě, ochutnat.

Těsto bylo lehoučké, nadýchané a věnec byl prostě úžasný. No co budu povídat, upekla jsem ho v sobotu a v neděli ráno už nebyl.

Takže jsem v neděli zadělala na těsto znovu. Dvakrát.

Druhý věnec byl pod sněhem potřený karamelovým Salkem (do sněhu jsem nedávala cukr) a doplňovaly ho brusinky a mandle. Třetí byl s marcipánem, rozinkami a větším množstvím čokolády než ten první.

Omluvte, prosím, zhoršenou kvalitu fotografií, co tak rychlo mizí, fotí se těžko.

Věnce byly prostě úžasné, a jen se po nich zaprášilo. Doplnily tak velikonoční vaječnou tlačenku a beránka. Pak už zbýval jen čas omalovat vajíčka.

Kupodivu nejvíc tentokrát zaujala jednoho člena domácnosti.

Moc dlouho se neostýchala…

Vajíčka naštěstí tohoto nezvyklého koledníka přežila a Velikonoce jsme tak strávili v klidu. Co vy?

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Lucie 12. 04. 2012 - 18.32

krásné velikonoční fotky a ještě lákavější věnec :-) sníh a karamelové salko, úžasná kombinace.

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 22.00

Diky :)) tahle kombinace mela vazne uspech :)

Reply
Jana 12. 04. 2012 - 18.40

Teda u tebe bych chtěla koledovat, tak krásně omalovaná vajíčka, radost pohledět. A recept super..u nás akorát dneska padl poslední kus mazance takže asi budu vymýšlet co nového, takže děkuju za inspiraci…já letos Velikonoce ošidila jak mohla :) Mazance napekly maminky, na beránka jsem neměla formu, a vajíčka obarvila séstra :))))

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.19

Dekuju moc :)) Vajicka zdobime doma hrozne radi, takze se to na tom aspon trochu projevit musi :) Pekne ty Velikonoce vysly :D

Reply
happy.lenulka 12. 04. 2012 - 19.05

ahoj Meg… máš strašně šikovný ruce ;-) ty vajíčka, luxusní. a na ten sněhový věnec se taky chystám… ten tvůj mě opět navodil ;-)

jinak na mém blogu ode dneška nová giveaway, první ;-)

http://gurmankalenulka.blogspot.com/2012/04/prvni-giveaway.html

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.20

Ahojda, diky :)) Vyzkousej, napln tim, co mas rada, a urcite nebudes zklamana :) A pujdu se co nejdriv mrknout :)

Reply
Madla 12. 04. 2012 - 20.07

Tenhle věnec je fakt bomba! Já ho dělala hned potom, co výzvu uveřejnila Lucie a catalina a taky mizel belskovou rychlostí. První věnec jsem měla se sušenými švestkami marinovanými v bílém rumu a hnědém cukru, ty jsem sypala mandlemi a celé to polila jogurtovo-čokoládovou polevou.
A druhý byl s brusinkami, bílou čokoládou a pistíciemi – http://madlinakuchyne.blog.cz/1105/sladke-mameni-podle-cataliny
Oba byly úžasné, takže děkuju moc za připomenutí, asi si tenhle božský věnec brzy zopáknu, ještěže u nás v rodině teď začíná narozeninová sezóna :-)

Reply
Jana 12. 04. 2012 - 20.11

Tak to zní taky moc dobře čokoláda , švestky a rum:)))

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.23

Jeee, super, ty pistacie zni fakt bozsky, jen tu je sehnat jsou pro me muka, a kdyz uz, tak jsou straslive drahe. To se bude rodina mit :)

Reply
Bohunka 13. 04. 2012 - 7.44

Právě si tu lámu hlavu, co upéct, dojede syn z kolejí, aby měl i sebou, koláčky měl před 14ti dny, a nějaké krémové řezy nepřipadají v úvahu, španě by je převážel sebou. Věnec vypadá úžasně a já moc ráda peču z kynutých těst.
Tak ještě vyberu nějakou inspiraci k vaření a hurá, víkend může začít.
Děkuji za krásné stránky!!!

Reply
Adriana 14. 04. 2012 - 7.46

Meg, nadherne vence si upiekla.Jeden lepsi ako druhy. Si velmi sikovne ziena. Vajicka su uzasne a ten maly kolednik je roztomily.

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.56

Adka, moc dekuju :))

Reply
Bohunka 14. 04. 2012 - 13.54

Právě se v troubě peče třetí věnec, prního už je jen půlka, auuuuuuu, asi budu muset péct synovi ještě jednou, aby měl co na koleje:-))) je vynikající, opravdu!!! Děkuju za další úžasný recept.

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.57

Jsem strasne moc rada :)) Ja dekuju za vyzkouseni a jeste vic za napsani :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc