Kynutý sněhový věnec

by Meg
14 komentářů

Ještě než jsem se přidala k Daring Bakers, u CatalinyLucie jsem měla možnost vidět úžasný kynutý věnec plněný bílkovým sněhem a spoustou dalších dobrot. Takže jsem si našla i původní výzvu (link ZDE) a pustila se do práce. Velikonoce jsou/byly jako stvořené k upečení kynutého věnce… anebo tří.

Suroviny na jeden věnec:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • droždí (3-4 g sušeného, 10-20g čerstvého)
  • 120 ml mléka (původně 90 ml mléka a 30ml vody)
  • 65 g změklého másla
  • 1 vejce
náplň:
  • 2 bílky
  • 50 g cukru
  • oříšky, čokoláda, marcipán, karamelizované Salko, rozinky, mandle, brusinky /vyberte si dle chuti, ne všechno :D

Postup:

V původním receptu samozřejmě používali sušené droždí, já jsem ale opět sáhla po čerstvých kvasnicích. Mléko jsem lehce zahřála, přidala do něj cukr, rozdrobila droždí, a spolu se lžící mouky rozmíchala. Nechala jsem vzejít kvásek. Ten jsem přidala k mouce, soli, máslu a vejci. Zpracovala jsem hladké a pružné těsto, které jsem nechala asi hodinu kynout v olejem vymazané míse, přikryté potravinovou fólií.

Vykynuté těsto jsem rozválela na vále (šlo to úplně nádherně, mělo krásnou konzistenci) a potřela sněhem z bílků vyšlehaným s cukrem. Protože jsem měla od Vánoc zbylý marcipán, nastrouhala jsem ho na sníh, s trochou čokolády.

Těsto jsem zavinula do rolády a přendala na plech vyložený pečícím papírem. Mističku na soufflé jsem lehce potřela kolem dokola olejem, aby se na ni těsto moc nechytalo a mohla jsem ji tam nechat i při pečení a zachovala tak tvar věnce. Roládu jsem kolem ní obmotala a snažila se její konce spojit. Kolem dokola jsem pak těsto lehce nastřihla nůžkami.

Připravený věnec pak už bylo potřeba jen znovu přikrýt a nechat asi hodinu kynout, pak potřít žloutkem s vodou. Já jsem ještě posypala povrch plátky mandlí a dala péct do trouby vyhřáté na 180°C na 25-30 minut. Moje trouba se zdá, pekla nějak hodně, teplotu jsem snižovala a stejně jsem musela ještě věnec překrýt alobalem, aby se nespálil.

Věnec pak stačilo nechat vychladnout, přendat na tác, a samozřejmě, ochutnat.

Těsto bylo lehoučké, nadýchané a věnec byl prostě úžasný. No co budu povídat, upekla jsem ho v sobotu a v neděli ráno už nebyl.

Takže jsem v neděli zadělala na těsto znovu. Dvakrát.

Druhý věnec byl pod sněhem potřený karamelovým Salkem (do sněhu jsem nedávala cukr) a doplňovaly ho brusinky a mandle. Třetí byl s marcipánem, rozinkami a větším množstvím čokolády než ten první.

Omluvte, prosím, zhoršenou kvalitu fotografií, co tak rychlo mizí, fotí se těžko.

Věnce byly prostě úžasné, a jen se po nich zaprášilo. Doplnily tak velikonoční vaječnou tlačenku a beránka. Pak už zbýval jen čas omalovat vajíčka.

Kupodivu nejvíc tentokrát zaujala jednoho člena domácnosti.

Moc dlouho se neostýchala…

Vajíčka naštěstí tohoto nezvyklého koledníka přežila a Velikonoce jsme tak strávili v klidu. Co vy?

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Lucie 12. 04. 2012 - 18.32

krásné velikonoční fotky a ještě lákavější věnec :-) sníh a karamelové salko, úžasná kombinace.

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 22.00

Diky :)) tahle kombinace mela vazne uspech :)

Reply
Jana 12. 04. 2012 - 18.40

Teda u tebe bych chtěla koledovat, tak krásně omalovaná vajíčka, radost pohledět. A recept super..u nás akorát dneska padl poslední kus mazance takže asi budu vymýšlet co nového, takže děkuju za inspiraci…já letos Velikonoce ošidila jak mohla :) Mazance napekly maminky, na beránka jsem neměla formu, a vajíčka obarvila séstra :))))

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.19

Dekuju moc :)) Vajicka zdobime doma hrozne radi, takze se to na tom aspon trochu projevit musi :) Pekne ty Velikonoce vysly :D

Reply
happy.lenulka 12. 04. 2012 - 19.05

ahoj Meg… máš strašně šikovný ruce ;-) ty vajíčka, luxusní. a na ten sněhový věnec se taky chystám… ten tvůj mě opět navodil ;-)

jinak na mém blogu ode dneška nová giveaway, první ;-)

http://gurmankalenulka.blogspot.com/2012/04/prvni-giveaway.html

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.20

Ahojda, diky :)) Vyzkousej, napln tim, co mas rada, a urcite nebudes zklamana :) A pujdu se co nejdriv mrknout :)

Reply
Madla 12. 04. 2012 - 20.07

Tenhle věnec je fakt bomba! Já ho dělala hned potom, co výzvu uveřejnila Lucie a catalina a taky mizel belskovou rychlostí. První věnec jsem měla se sušenými švestkami marinovanými v bílém rumu a hnědém cukru, ty jsem sypala mandlemi a celé to polila jogurtovo-čokoládovou polevou.
A druhý byl s brusinkami, bílou čokoládou a pistíciemi – http://madlinakuchyne.blog.cz/1105/sladke-mameni-podle-cataliny
Oba byly úžasné, takže děkuju moc za připomenutí, asi si tenhle božský věnec brzy zopáknu, ještěže u nás v rodině teď začíná narozeninová sezóna :-)

Reply
Jana 12. 04. 2012 - 20.11

Tak to zní taky moc dobře čokoláda , švestky a rum:)))

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.23

Jeee, super, ty pistacie zni fakt bozsky, jen tu je sehnat jsou pro me muka, a kdyz uz, tak jsou straslive drahe. To se bude rodina mit :)

Reply
Bohunka 13. 04. 2012 - 7.44

Právě si tu lámu hlavu, co upéct, dojede syn z kolejí, aby měl i sebou, koláčky měl před 14ti dny, a nějaké krémové řezy nepřipadají v úvahu, španě by je převážel sebou. Věnec vypadá úžasně a já moc ráda peču z kynutých těst.
Tak ještě vyberu nějakou inspiraci k vaření a hurá, víkend může začít.
Děkuji za krásné stránky!!!

Reply
Adriana 14. 04. 2012 - 7.46

Meg, nadherne vence si upiekla.Jeden lepsi ako druhy. Si velmi sikovne ziena. Vajicka su uzasne a ten maly kolednik je roztomily.

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.56

Adka, moc dekuju :))

Reply
Bohunka 14. 04. 2012 - 13.54

Právě se v troubě peče třetí věnec, prního už je jen půlka, auuuuuuu, asi budu muset péct synovi ještě jednou, aby měl co na koleje:-))) je vynikající, opravdu!!! Děkuju za další úžasný recept.

Reply
Meg 14. 04. 2012 - 21.57

Jsem strasne moc rada :)) Ja dekuju za vyzkouseni a jeste vic za napsani :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít