Dvoubarevný čokoládový cheesecake

by Meg
26 komentářů

Konečně i já jsem se pustila do cheesecaku.  V lednici dvě Philadelphie s blížícím se datem spotřeby a dobrá čokoláda k tomu mě donutily ( no… dá se na to dobře vymlouvat) vyhledat recept na nějaký dobrý sýrový koláč. Otevřela jsem kuchařku Iveta & Sladká Francie a připravila cheesecake podle ní.

Recept jsem jen mírně upravila (přidala jsem ještě sýr Buko a víc zakysané smetany), protože jsem použila větší dortovou formu. A neměla jsem mandle, takže jsem použila víc sušenek.

Suroviny:

  • balíček sušenek (Lotus , něco přes 200g)
  • 60 g másla
  • 3 lžíce mléka (klidně vynechat)
  • 1 lžíce medu (vynechala jsem)
  • 250 g ricotty
  • 190 g zakysané smetany (já 300-400)
  • 250 g sýru Philadelphia (u mě plus 150 g Buko)
  • 3 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g bílé čokolády

Postup:

Dortovou formu vymažeme máslem a na dno dáme pečící papír (taky potřeme máslem). Sušenky rozmixujeme, ideálně s tuhým máslem (hmota pak není tak mastná a máslo z ní nevytéká) a napěchujeme do formy, abychom pokryli celé dno a bok. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 20 minut (tady bacha, proste tak nějak dozlatova, moje trouba peče, jak se jí zrovna zachce).

Na náplň utřeme cukr se sýrem Philadelphia (a Buko), ricottou a nakonec zakysanou smetanou. Zamícháme dohladka se třemi vejci. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a zamícháme ji do poloviny směsi. Nalijeme na vychladlý korpus. To samé provedeme s bílou čokoládou a bílou směs nalijeme opatrně do formy na tu čokoládovou.

Forma by se měla dát do trouby vyhřáté na 160°C  a péct asi 30 minut na plechu naplněném vodou. Já jsem koláč pekla na mřížce a plech s vodou měla ve spodní části trouby. Poté jsem troubu vypnula,  pootevřela dvířka a koláč v ní nechala.

Zchladlý koláč jsem pak nechala přes noc v lednici. Formu jsem zlehka objela nožem a cheesecake z ní uvolnila, pak nadvakrát překlopila na tác. A mohlo se servírovat :)

26 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

26 komentářů

Katka Hrncekvar 11. 10. 2011 - 22.27

Dvojfarebný cheesecake vyzerá chutne. Nech však robím čo robím, Philadelphia a cheesacake mi vôbec nejdú dokopy, stále v koláči cítim jeho špecifickú slanú chuť. Alebo je to len tým, že moje chuťové bunky sú lokálne nastavené iba na chuť tvarohu a Philadelphie či syry podobného typu mi nesedia. Tvoj cheesecake sa ti vydaril výborne, ani stopa po prepečení – pekná čistá prácička.

Reply
Meg 12. 10. 2011 - 20.43

Jo no, na první ochutnání samotné Philadelphie jsem si taky říkala, že je ta chuť slaná, ale myslím, že hlavně díky té čokoládě to ve výsledku (alespoň podle mě) vůbec nebylo znát :) Díky, z toho pečení jsem měla strach, ale vyšlo to dobře :)

Reply
Natali 12. 10. 2011 - 9.48

Cheesecake milujem a tento tvoj vyzerá neskutočne výborne!

Reply
Meg 12. 10. 2011 - 20.44

Díky, to byl můj první vážný pokus :D

Reply
HaF 13. 10. 2011 - 21.46

Vypadá to dobře! Cheesecake jsem zatím nedělala – když si uvědomím jak zbytek rodiny všechno rychle sní a za chvíli mají zase hlad, tak by mi to u takové dobroty bylo líto. Ale třeba jednou…..

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.14

To docela dobře chápu, ale zase je poměrně sytý a tak jsme krájeli na malé kousky a vydržel déle :)

Reply
Catalina 14. 10. 2011 - 17.01

Ach, cheesecake. Ten mámna seznamu taky :D Ne, vážně, je tam! Akorát vždycky, když jedu do Brna, zapomenu si Philly nebo Tesco Soft Cheese koupit, protože u nás nic takového nemají, ale jednou to přijde :D Každopádně tvůj je fakt bomba! Ta vrstva tmavého a světlého sýrového krému je velmi efektní a už si představuju, jak se krásně oba rozplývají na jazyku…Krása!

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.15

Je mi to jasný, já mám na seznamu mooooooooooooooc věcí :D Díky, fakt to bylo dobrý :)

Reply
Madla 21. 10. 2011 - 19.30

Já jsem do cheesecaků hodně ujetá, takže moc oceňuju tvou dvoubarevnou verzi. Dělám podobný dvoubarevný: http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/cheesecake-vskutku-neodolatelny-s-tmavou-a-bilou-cokoladou
I ten tvůj bych si hned dala, vypadá opravdu skvěle!

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.29

No, ten vypadá dooost podobně :)) Já jsem na svůj první pokus celkem pyšná, díky :D

Reply
iGurman 23. 10. 2011 - 0.30

Cheesecake milujem, tam nieje o čom!

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.31

Už i já jsem se přidala k těm co ho milují, díky za návštěvu :)

Reply
Xenie 02. 11. 2011 - 18.15

DObry den, uz davno se chystam zkusit cheesecake. Akorat sla by pouzit misto Philadelphii Lucina? Dekuji.

Reply
Meg 08. 11. 2011 - 8.32

Popravdě si nejsem jistá odpovědí – použít asi půjde, jaká bude chuť, za to neručím :) tohle byl můj první vážný pokus s cheesecakem, tak jsem se držela originálu :)

Reply
Martina 28. 01. 2012 - 21.55

Dekuji za recept, mozna by bylo prakticke dodat velikost formy na peceni :) Prvni varka susenek mi po 10 min shorela, mela jsem totiz vetsi formu a i kdyz to vypadalo, ze zaklad je dostatecny, zrejme bylo 20 mi pro muj pripaaz moc. Spis pro formu á 20cm :)
Martina

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.18

Jej, to me mrzi, asi by to teda chtelo mene, jednou mi pece trouba min, jednou vic a pak tu dobu psat je dost tezke. No, popravde, moje forma ma 26 cm… Brzy se chystam na dalsi cheesecake, tak ten zaklad znovu ozkousim. Diky za navstevu a hlavne za reakci :)

Reply
Ada 31. 05. 2012 - 16.22

Tak jsem tento cheesecake taky vyzkoušela. Krém nemá chybu (udělám ho jen příště méně – zkusím dát jen těch 190 g zakysané smetany, dala jsem 400 a myslím, že je to na mě moc:). Jen jsem ztracená s těmi sušenkami:(.. Vůbec mi ten sušenkový základ nekřupal:(, ale byla to taková slepenina.. Nějaký nápad, kde dělám chybu? (může to být sušenkama? Použila jsem BeBe místo lotus.. Ale jinak jsem se přesně držela gramáže..že by se do směsi vpilo máslo na vymazání z boku formy?) Díky za jakoukoliv odpověď, dámy.
Hezký den přeje

Ada

Reply
Meg 01. 06. 2012 - 11.43

Ja jsem davala vice hlavne kvuli velke forme :) Co se tyce susenek – mozna ze i ty samotne BeBe maji vice tuku nez lotusky? Netroufam si rici, v posledni dobe, kdyz jsem delala cheesecake, tak uz jsem davala susenky i maslo od oka, s jinymi druhy susenek, proste aby z toho byla drobenka, natlacit, a vzdy to krupalo.

Reply
Monika 03. 10. 2013 - 5.33

Znovu se k tomuto receptu vracím :)), dělala jsem ho asi před rokem, ale bílou čokoládu jsem vyměnila za vanilku, vezla ho ke známým, nechala ho tam a vzpomněla jsem si, že nemám ani fotku, tak sem psala sms a přišla mi fotka prázdného tácu :D a to prosím po 3 hodinách a při 5 lidech :D
Dnes ho budu dělat zase a zase se budu držet vanilkové verze a kdybych ho potřela čokoládovou ganache? Bojím se toho potírání, abych neporušila nějak zásadně ten povrch :((. Každopádně děkuji za recept :)

Reply
Meg 03. 10. 2013 - 10.59

Tak to je super :) Ganache bych se asi nebála, ale za předpokladu, že by se vystihla ta konzistence před ztuhnutím, ale aby už byla vychladlá :) Já díky!

Reply
Monika 03. 10. 2013 - 19.21

Tak raději sem ganache vynechala :D Doufám, že se povede jako minule :)

Reply
Meg 05. 10. 2013 - 7.51

Taky doufám, že se povedl! :)

Reply
Ester 12. 04. 2014 - 14.00

Ahoj, děkuji Ti za báječný recept! je to opravdu pecka, sedí mi nejvíc ze všech a budu se ho držet, akorát místo philadelphie používám mascarpone,a když neseženu buko tak dám místo buka philadelphii :))! teď ho zrovna mám zase v troubě:))..
Poprvé jsem ho dělala jako dort na oslavu narozenin maminky, ještě jsem ho po překlopení polila čokoládou a povedlo se krásně vyhladit! :), podávala jsem ho se zakyskou a s namačkaným lesním ovocem s cukrem, dorty co byly nakoupené z ollies se jedly ještě po zbytek víkendu, za to po tomhle se zaprášilo jedna báseň, a všichni loudili recpet :P škoda, že nemám fotku jak to vypadalo naservírované, byla to lahoda i pro oči. Takže mnohokrát děkuji a přeji krásný víkend! E.K. :)

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.44

Jééé, díky moc! Taky lituju, že není fotka!

Reply
Bára 11. 03. 2015 - 15.56

Ahoj, super recept, můžu se zeptat v jak velké formě (průměr) si cheesecake pekla? Díky moc :)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 7.48

Ahoj, tahle forma měla myslím 26 cm v průměru.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc