V mrazivých dnech, jako jsou tyhle, jen vzpomínám na léto a těším se, až se aspoň trochu oteplí a nebudeme muset chodit venku zachumlaní do tolika vrstev oblečení. Jeden úžasný dezert, který mi léto a teplo obecně připomíná, je právě tiramisu – nadýchaný krém z mascarpone a cukrářské piškoty rozplývající se na jazyku díky silné kávě a Amarettu.
Rozhodně jsem všema dvaceti pro použití pravého mascarpone a ne pomazánkových másel a podobných… Zatím jsem ho vždycky dělala z mascarpone kupovaného, ale už se odhodlávám vyzkoušet ho vyrobit doma – podle receptu od Cataliny. Co se týče samotného receptu, tak ten je v mém případě od Emanuela Ridiho – čili z pořadu S Italem v kuchyni. Video ZDE.
Suroviny:
- 500 g mascarpone
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- velký panák Amaretta
- šálek silné černé kávy
- cukrářské piškoty
- kakao na posypání
Postup:
Je nejlépe vidět ve výše uvedeném receptu, ale v rychlosti i tu:
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a z bílků uděláme sníh. Do žloutků přidáme mascarpone a zlehka, ale důkladně, promícháme. Přidáme sníh. Piškoty rychle smočíme v kávě s Amarettem a naskládáme do připravené formy. Já používám dortovou (o průměru 26 cm). Navrstvíme stylem piškoty – krém – piškoty – krém a posypeme s pomocí sítka kakaem. Necháme vychladit, alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc, pak bude ukrojené tiramisu i držet tvar.
A pokud se posadíme k topení a zavřeme oči, tak i možná na chvíli zapomeneme na to počasí, co panuje venku. Já si ho dovedu užít vždycky jen na malinkou chvilku – a to hlavně díky roztomilosti místních obyvatel řeky :)
V případě, že vám není z fotek moc velká zima, tak jejich zbytek lze nalézt tu : http://photo.ritta.cz/zvirata/chrudimka-5-2-2012/. A já už jdu vyhlížet jaro :)
12 comments
Tiramisu se mi naopak dokonale hodi do techto mrazivych dnu!
To tve vypada naramne :)
Díky moc :)
Jeden kousek do Brna, prosím :D vypadá nádherně… já mám vždy tiramisu řidší… jakože chuťově výborné, ale nikdy ne natolik tuhé, abych je mohla takhle krájet. Většinou je dělám do misek. A to přitom máme naprosto stejný recept…
Tak těžko říct, může záležet na použitém mascarpone, a taky ty žloutky šlehám vždycky docela dlouho :)
Krásne fotky! a tiramisu uzasne! a na zaver, dakujem za tip na domace mascarpone, mozno sa na to dam :)))
Děkuju :) Doporučuju vyzkoušet, já to zkoušela tenhle víkend a dopadlo to dobře :))
Slint, slint do klávesnice. Hned bych si dala. Na domácí mascarpone od Cataliny se také chystám, takže pak určitě zrealizuju tvé úžasné tiramisú.
Díky, nepochybuju, že to v tvém podání bude úchvatné a skvělé :)
A! :D hned bych si dala, tiramisu je muj nejoblibenejsi zakusek – asi proto, že miluju kremové věci a mascarpone! JInak koukam, že tam nedáváš šlehačku .. neni to pak přiliš tuhé? Ale vypadá to baječně!:))
Já jinak krémové věci moc nemusím, ale tohle rozhodně můžu, a dost :)) Nikdy mi to tuhé nepřišlo, ale šlehačku je taky možné přidat (to už bych ale dávala asi jen do skleniček) :) Díky!
Vypadá krásně! Já dělám podle receptu z cooking for engineers – doporučuju zkusit tohle: http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe – je trochu pracnější, ale marsala tomu dá úplně jiný šmrnc než je obvyklé :)
Díky za recept, nastuduju :)