Dnešní výtvor je výsledkem listování ve starších kuchařských knihách. Tento recept je konkrétně ze “Stolečku prostři se” od Hany Koškové a zaujal mě proto, že jsem o něčem podobném už dlouho přemýšlela. Výsledkem byl nadýchaný moučník, ke kterému jsem přidala vychlazenou ovocnou omáčku.
Suroviny:
- 4 žloutky
- 4 dkg hladké mouky
- 12 dkg cukru
- 1/4 l mléka
- balíček vanilkového cukru
- 4 bílky
- 5 dkg moučkového cukru
Postup:
Je sice napsán na výše vložené fotce, ale detailnější popis snad nikdy neuškodí :)
Bílky jsem vyšlehala do tuha, postupně do nich zašlehala moučkový cukr. V míse nad parou jsem začala šlehat žloutky s cukrem, mlékem a moukou, až začala být směs napěněná a pak zhoustla. Odstavila jsem misku z tepla a postupně, zlehka, zamíchala sníh z bílků.
Naplnila jsem těsto do hrníčků, protože nemám pěkné formičky (ale už si je budu muset koupit) – stačí je opravdu jen vytřít tukem (máslem) – vyzkoušela jsem i vysypat moukou, jak je psáno v jiných receptech, ale prakticky v tom není žádný rozdíl, když se to jí přímo z formiček. Těsta do nich stačí dát tak 2/3, aby nevyběhlo až úplně ven.
Pekla jsem na plechu v troubě při 175° dokud vše krásně nevyběhlo a nebylo zlatavé. Uvědomila jsem si, že máme ještě nadbytek mražených jahod, takže spolu s pár borůvkami putovaly do rychlé omáčky (svařila jsem je s trochou cukru a rozmačkala), kterou jsem vychladila.
Nafouklé soufflé chvíli po vytáhnutí z trouby začne trochu klesat, to i po přidání omáčky. I tak je krásně jemné a spolu s ovocem nemělo chybu :)
Nakonec ještě fotka z poslední přípravy bez omáčky:
2 comments
Soufflé vypadá opravdu nádherně, já si na něj zatím netroufla, ale když tak vidím ty krásné fotky, asi neodolám a pokusím se o něj. Hmm, taková nadýchaná dobrota :-)
Díky, snad příště budou fotky ještě lepší – neměla jsem připravený foťák a soufflé je k okamžité konzumaci, hned padá…
Nadýchané bylo a rodinka se ho už znova dožaduje – jen si už asi taky budu muset objednat formičky, ať zbytečně nemučím všemožné hrníčky :)