Jako malé jsme se ségrou vždycky koukaly na americké filmy a hrozně nás fascinovalo, jak si kempující lidé opékali nad ohněm marshmallows. Doma jsme pak vzaly ty klasické růžovo-bílé, napíchly je na špejli a opékaly nad svíčkou. Maminka z nás moc radost neměla, ale my měly velkou :D
Při poslední návštěvě Lidlu jsem pak uviděla tenhle balíček a se vzpomínkou na barbecue nad svíčkou jsem jim prostě nemohla odolat.
Pak přišla výzva. První výzvy Lidl Food Challenge jsem se účastnila před Vánocemi a druhé výzvě jsem také neodolala. Úkolem bylo opět použít tři ingredience…
- Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové
- FinCarré Čokoláda na vaření
- sezónní ovoce
… a stvořit z nich dezert.
Protože jsem doma měla právě ty marshmallows, neodolala jsem variaci na S’mores. Ty jsou populární v USA a Kanadě a skládají se ze dvou plátků sušenek, mezi které je vložená čokoláda a právě ten opečený maršmeloun.
Doma ani na terase ale nemám ohniště, a tak jsem se spokojila s troubou. Sušenkový základ dortíku, do toho pečená čokoládová pěna a navrch marshmallows a třešně. Něco, co tento dezert odlehčí a dodá mu ještě větší letní ráz.
Suroviny:
na cca 6 tartaletek:
- 200 g sušenek Tastino Petit Beurre
- 150 g rozpuštěného másla
- 50 ml mléka
- 1 velké vejce
- lžička cukru
- špetka soli
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g FinCarré Čokolády na vaření
- marshmallows
- vypeckované třešně
Postup:
Sušenky rozdrtíme, buď v sáčku válečkem, nebo v robotu.
Zamícháme do nich rozpuštěné máslo.
Dobře promícháme, aby měla hmota konzistenci, kdy už bude držet při sobě. Případně přidáme sušenky / máslo.
Hmotu dobře napěchujeme do formiček, můžeme si pomoci i skleničkou.
Pečeme při 170°C 5-10 minut, až začnou zlátnout.
Korpusy vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Mléko zašleháme s vajíčkem a cukrem.
Smetanu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. Nalámeme do ní čokoládu, s nádobou zakroužíme, aby byla čokoláda co nejvíc ponořená, a necháme 3 minuty odstát.
Smetanu s čokoládou dobře promícháme a přidáme špetku soli. Necháme zchladnout.
K čokoládové směsi přidáme mléko s vajíčkem a dobře promícháme.
Směs nalijeme na korpus.
Pečeme při 180°C asi 15 min, až je čokoláda na povrchu pevná.
Tartaletky vyndáme z trouby a rozložíme na ně marshmallows a třešně. Já jsem každý kousek marshmallows rozpůlila, jinak by byly na tyhle formičky moc velké.
Zapečeme v troubě pod grilem na 200°C 2-4 minuty. Ale stále radši stojíme u trouby, abychom je nespálili!
S’mores dortíky podáváme vlažné, klidně ještě s čerstvými třešněmi.
Vrstva máslových sušenek, čokoláda, třešně a zkaramelizované marshmallows.
Takhle já si ten táborák přivolávám aspoň v podvečer na terase. Sluníčko pomalu klesá níž, já si prohlížím jedny z prvních červených plodů měsíčních jahůdek a ještě zelená cherry rajčata. Náročné pracovní období je najednou z mojí hlavy pryč a já si vychutnávám tuhle hříšnou dobrotu…
1 comment
Překrásné tartaletky!! :-) Prosím mohu se zeptat, jaký průměr formiček na tyto dortíčky používáte? Moc děkuji! Iveta