Skořicoví šneci podle Dity P.

by Meg

K narozeninám jsem dostala vysněnou kuchařku – Deník Dity P. Jaká může být jiná reakce než nadšení? Neobvyklý formát, krásné velké fotky a spousta velmi lákavých receptů. Jako první to schytali skořicoví šneci…

Někdy si říkám, že by se měly vyrábět dudlíky pro dospělé. Něco, co by zaplnilo celou pusu, něco, co by mě uspokojilo na té nejbazálnější úrovni. Tyhle máslem napuštěné a ve skořici obalené buchtičky k tomu nemají daleko.

S touhle předmluvou u receptu vůbec nejde polemizovat. Tyhle šneci jsou podle mě absolutní HŘÍCH. Jsou máslové, extra sladké, plné skořice… a jsou naprosto neodolatelné. Množství surovin v receptu mě celkem zarazilo, takže jsem se pustila do poloviční dávky. Neříkám, že by se u nás celá nesnědla, ale i takhle zbylo na to, aby si každý chodil přidávat :) Pro sebe si rovnou tu napíšu poloviční dávku, která mi vyšla do jednoho středního pekáčku a jedné dortové formy.

Suroviny:

  • 475 ml plnotučného mléka
  • 110 ml rostlinného oleje
  • 55 g cukru
  • 2 plné lžičky sušeného droždí
  • 500 g hladké mouky + 100 g navíc
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžíce soli

na náplň:

  • 200 g rozpuštěného másla + na vymazání formy/pekáčku
  • 30 g skořice
  • 110 g krupicového cukru

na polevu:

  • 450 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 ml javorového sirupu

Postup:

Mléko, olej a cukr zahřejeme, necháme trochu zchladnout, povrch posypeme sušeným droždím.

Necháme asi minutu stát a pak do hrnce přidáme půl kila mouky. Lehce promícháme, přikryjeme hrnec utěrkou a necháme hodinu kynout.

Po hodině k základu přidáme jedlou sodu, kypřící prášek, sůl a zbývající mouku. Vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Podsypeme ho moukou a rozválíme na velký, tenký plát (cca 75×25 cm). Ten potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.

Zarolujeme a rozkrájíme na jednotlivé šneky (krájela jsem cca po dvou centimetrech).

Šneky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku.

Či do případné dortové formy.

Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Mezitím rozhřejeme troubu na 190°C. Po vykynutí upečeme dozlatova (asi 15-18 minut).

Při pečení šneků připravíme polevu – suroviny na ni vymícháme do hladka. Tady jsem udělala chybu, poleva se mi moc dobře nechtěla vymíchat a já tak přidala víc mléka, než by mělo být, takže se ve výsledku do šneků spíše vsákla… Ale rozhodně to nebylo na škodu chuti.

Upečené šneky hned polijeme polevou, necháme je trochu zchladnout a pak už si snažíme uchránit aspoň kousek pro sebe.

Mimochodem, jde to fakt těžko :)

You may also like

38 comments

Madla 13. 08. 2012 - 13.42

Ach, ach, ach voňavé, křehké, plné másla, ty chceš Meg, abych se zbláznila, že jo? A mě se nechce nic péct, sakryš, jenže to nejde, při pročítání receptu a prohlížení fotek musím pořád polykat, aby tu pak dítko po posilujícím pobědoveém spánku nenašlo jen uslintanou poblázněnou trosku.
To je fakt mučení!

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.48

Ale no tak, to ty vzdycky mucis me :D Diky :))

Reply
Vanda 13. 08. 2012 - 15.43

Jo na tuhle kuchařku jsem se těšila jak malý děcko! Já mám za sebou zatím bramborové muffiny na cesty a tohle, achmůjbože, je samozřejmě taky v plánu. Slintám tady jak vzteklej jezevčík:-D

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.48

Joo, ja toho mam v planu celkem dost, jen mit dost casu :D

Reply
Jana 14. 08. 2012 - 7.55

:))) Tak na tyhle šneky z kuchyřky Dity se chystám už dýl :))) Krásné fotky, hned bych si dala k snídani

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.48

Rozhodne to za to stoji :)

Reply
Baab 15. 08. 2012 - 5.36

ty vypadají krásně!

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.49

Diky, chutnaly jeste lip :)

Reply
Catalina 21. 08. 2012 - 20.35

Meg, vypadají úžasně! Dokážu si dost dobře představit, jak se po nich zapráší :D

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.51

Jojo, bylo to velmi snadne :)) Diky :)

Reply
Market 22. 08. 2012 - 14.22

I když jsem právě dopekla, musela jsem ještě teplý kousíček ihned vyzkoušet.. a je to prostě paráda!!! Díky za recept:)

Reply
Meg 23. 08. 2012 - 7.00

Ja dekuju :)) jsem rada, ze se povedlo a chutnalo :)

Reply
HaF 31. 08. 2012 - 22.14

Vypadá to božsky! U nás se podle Dity pekly housky a další je v plánu! Ale nejraději si v této kuchařce jen tak čtu!

Reply
Meg 05. 09. 2012 - 16.24

Taky mam dalsi v planu, kucharka se cte moc pekne :)

Reply
Lucie 03. 09. 2012 - 13.18

Tuto kuchařku jsem při své letní návštěvě v ČR také pořídila a jsem z ní naprosto unešená. Už jsem pár receptů zkusila a žádný zatím nezklamal;-) A moc ráda v ní jen tak listuji a kochám se a přemýšlím, uvařím a upeču příště:-)

Reply
Meg 05. 09. 2012 - 16.26

Taky se s ni rada kocham, proste se povedla :)

Reply
Ella 26. 09. 2012 - 12.53

Tak jsem si řikala, že aspoň dneska nic péct nebudu…ale šneci mě zaujaly, takže ještě večer roztápim troubu. Jinak do kuchařky jsem zatim jen nakukovala a doufám, že ji dostanu ke svátku. Dita mi každopádně přišla jako nejlepší šefredaktorka Apetitu. Co tam neni, tak se mi pořádně žádné číslo nelíbilo a vlastně už ho ani nekupuju.

Reply
Meg 01. 10. 2012 - 10.32

Ja ho obcas prolistuju a pak koupim, ale rozhodne je diky Dite Pechackove fajn Albert casopis- znate? Odkaz TU. :)

Reply
George 16. 07. 2013 - 11.12

Luxusní, akutně je potřebuju ochutnat!

Reply
Meg 22. 07. 2013 - 20.58

Taky jsi ochutnal! :D

Reply
Silvie 07. 01. 2014 - 21.23

Ahoj Meg, taky jsem dnes upekla a jsou uzasne – takova maslova kaloricka bomba:)) krasne fotky a krasny web! Silvie

Reply
Meg 08. 01. 2014 - 16.16

Děkuju moc, to je velmi dobrá zpráva :)

Reply
Tereza 09. 03. 2014 - 13.19

Myslíte, že můžu místo rostlinného o. dát slunečnicový olej?

Reply
Meg 14. 03. 2014 - 19.40

Určitě – slunečnicový olej je druh rostlinného :)

Reply
Pavo 18. 05. 2015 - 12.33

Ahoj, děkuju moc za rozpočítání surovin na půl :-). Moc mi to včera pomohlo…. Šneci jsou výborní!

Jsem zvědavý na Deník Dity P. 2

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.51

Jsem ráda, že se to taky někomu hodilo :) Taky jsem zvědavá :)

Reply
Lucie 22. 09. 2015 - 19.12

To je ale, zrovna jsem si před chvíli vyčítala, proč jsem utrácela za velký pekáč, většinou totiž nemívám tolik strávníků, už vím, s čím bude mít premiéru :-)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.27

Mně přijde, že jsou nakonec velké pekáče vždy ještě malé! :D

Reply
Mr 21. 11. 2016 - 16.54

Mila Meg, dekuji za super recept! Nemate zkusenost, zdali jsou sneci chutní i druhy den? Rada bych udelala do prace kolegum ale nevim, zda budou druhy den jeste k jidlu. Dekuji za pripadnou odpoved :)

Reply
Julča 08. 04. 2017 - 15.08

Myslíte, že se dají udělat i bez polevy? Chci je brát někam s sebou.

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.42

Určitě, dají :)

Reply
Sasa 05. 10. 2017 - 12.41

Prosím recept je bez vajíček?díky moc za odpověď

Reply
Meg 07. 10. 2017 - 14.30

Ano, recept je opravdu bez vajíček.

Reply
Petr 02. 02. 2019 - 0.45

Děkuji za recept! Těsto je famózní, zvolil jsem původní recept, tedy x2 a jsou z toho tři formy. A úplně na pohodu lze ubrat jedna kostka másla ;). Ještě jednou děkuji

Reply
Terka 17. 05. 2019 - 8.54

Tento recept je naprosto perfektní! Ale příště musím ubrat cukru, byli až moc sladcí :). Zkoušel do nich někdo dávat marmeládu??

Reply
Eliška Bielková 12. 02. 2021 - 10.49

Zkoušela jsem dneska a naprostá pecka! 🤍 Chutnají úplně stejně jako z pekárny Sázava (hihi asi mají konkurenci: :-D). Jenom jsem teda směs dovnitř rozmixovala v sekáčku na takovou skořicovou pastu a je to možná ještě lepší! :-) Tak jen takový tip.. jinak parádní, tak pěkné těsto jsem dlouho neměla, radost se v něm hnětat 😁

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.23

Díky, jsem moc ráda, že chutnaly! A díky za tip :)

Reply
Káče 09. 10. 2022 - 17.31

Kolik mouky, tolik mléka? Běžně jsou recepty jen z poloviny množství mouky. Tady bych čekala tedy max. 300 ml mléka. Musí se to strašně patlat. Jak z toho pak děláte šneky? Má to nějaký dobrý důvod? Zatím tomu moc nevěřím. Díky za vysvětlení.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc