Když jsem objevila v obchodě rebarboru, neváhala jsem s její koupí ani vteřinu. Bydlíme v bytě a rodiče už ji na zahradě taky nemají, takže ji jen tak po ruce nemám. A na tuhle chuť dětství jsem si prostě musela zavzpomínat.
Děda pekl rebarborový koláč každé jaro. Aby kyselost rebarbory vyvážil, přidával k ní tvaroh a kopu drobenky a já tento koláč miluju úplně stejně. Množství drobenky je možná pro někoho až moc velké, nebojte se ubrat podle vlastní chuti.
Pokud vám rebarbora doopravdy nechutná, koláč můžete upéct i s jiným ovocem. Já jsem třeba tentokrát použila na druhý koláč mražené borůvky. Skvělý by byl ale i s rybízem…
Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou
Course: Koláče, MoučníkyCuisine: česká10 – 12
1
hour40
minutes40
minutes2
hours20
minutesSuroviny
- Kvásek
125 ml mléka
1 lžíce cukru
10 g droždí
50 g polohrubé mouky
- Těsto
200 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g změklého másla
1 žloutek
špetka soli
- Tvarohová náplň
500 g tvarohu (ve vaničce, pokud v kostce, přidejte vejce)
moučkový cukr (2-3 lžíce podle chuti)
vanilka / vanilkový extrakt dle chuti
- Rebarbora / ovocná náplň
stonky rebarbory
2 lžíce cukru
případně ovoce dle chuti, jako např. borůvky
- Drobenka
150 g změklého másla
160 g moučkového cukru
200 g hrubé mouky
- Na dokončení
vejce nebo bílek na potření okrajů koláče
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a 50 g polohrubé mouky.
- Dobře rozmíchejte a nechte asi 15-20 minut vzejít.
- Ke kvásku přidejte mouku, cukr, máslo, žloutek a sůl.
- Těsto dobře uhněťte, buď rukama nebo v robotu. Pokud chcete dělat koláč na plech, nechte ho vcelku, pokud ho chcete dělat do koláčové či jiné menší formy, rozdělte ho na poloviny.
- Z každé části těsta udělejte bochánek a dejte ho do máslem vymazané formy. Já použila koláčovou a čtvercovou formu. Těsto ve formě obalte potravinovou fólií a nechte cca hodinu nakynout.
- Mezitím, co kyne těsto, si oloupejte rebarboru.
- Nakrájejte ji na kousky, dejte do kastrůlku a přidejte k ní cukr.
- Zalijte ji vodou a přiveďte k varu. Vařte dvě až tři minuty a pak rebarboru sceďte a nechte vychladnout.
- V míse dobře promíchejte všechny suroviny na drobenku.
- Tvaroh oslaďte a ochuťte vanilkou. Pokud máte tuhý tvaroh, přidejte vejce. Dobře rozmíchejte.
- Vykynuté těsto ve formě rozválejte do všech stran a utvořte mu mírný okraj.
- Kraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a koláč potřete polovinou tvarohové náplně.
- Na koláč rozprostřete rebarboru / ovoce.
- Vše zasypte polovinou drobenky.
- Pečte při 175°C dozlatova.
Poznámky
- Pokud se v drobence zas až tolik nevyžíváte, její množství klidně snižte na polovinu.
- Místo rebarbory použijte klidně oblíbené ovoce, nejlépe funguje drobné jako např. borůvky a rybíz.
- Nemáte-li tolik v lásce tvaroh, jeho množství také můžete snížit cca na polovinu.