Tenhle dezert vám určitě nemusím představovat. Někde jste už museli vidět čokoládovou bábovičku, do které se zakrojíte lžičkou nebo vidličkou a z prostředka vyteče úžasná, horká, hebká, sladká a čokoládová hmota…
Měla jsem ho v plánu vyzkoušet už dávno. Nakonec jsem si koupila nové formičky na pečení v Ikee a do toho měla k dispozici Lindt čokoládu – no to je moc velká souhra náhod, nezdá se vám? Našla jsem recept na BBC Good Food a jen s malou obměnou ho použila.
Suroviny (na 4 porce):
- 100 g dobré hořké čokolády (85% Lindt)
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 100 g mouky
- karamelová omáčka (cca 100 g cukru a 80-100 ml smetany ke šlehání plus kousek másla)
- máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček
- pralinky Lindor Caramel na vložení do dezertu a smetana ke šlehání
Postup:
Formičky vymažeme máslem, vychladíme a znovu vymažeme máslem. Při druhém pokusu jsem provedla jen jednu vrstvu a taky to stačilo.
Máslo nakrájíme na kousky a čokoládu nalámeme.
Opatrně ji rozehřejeme a necháme cca 10 minut zchladnout.
Formičky na dortíky vysypeme kakaem.
Do misky vyklepneme vejce a přidáme třtinový cukr.
Vyšleháme do světlé pěny a přidáme mouku.
Do této směsi opatrně zamícháme po částech čokoládu a těsto rozdělíme do formiček.
Pokud přidáváme pralinky, zaboříme je do středu těsta a formičky uklidíme na alespoň 20 minut do lednice.
Na karamelovou omáčku stačí rozehřát cukr s máslem v silnostěnném hrnci a pak do něj po kapkách přimíchat horkou smetanu ke šlehání. Až bude mít karamel hladkou, krémovou konzistenci, lehce ho osolíme a necháme zchladnout.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Formičky dáme na plech a pečeme je asi 10-12 minut.
Navrchu se utvoří pevná krusta a těsto se maličko začne oddělovat od stran.
Upečené dortíky necháme chvilku stát a poté tenkým nožem objedeme stěny formiček.
A vyklopíme opatrně na talíř, dozdobíme karamelem.
Můžeme přidat čerstvě ušlehanou šlehačku. Po zaboření se do dortíku z něj začne vytékat čokoláda.
Pokud chcete návštěvu ohromit teplým dezertem, není nic jednoduššího než si připravit formičky s těstem do lednice a jak se návštěva ohlásí, začít rozehřívat troubu. Kochat se při ochutnávání horkého, sladkého dezertu pohledem za okno a užívat si krásného dne… :)
A nezapomeňte soutěžit s Lindtem o tašku podepsanou Rogerem Federerem, plnou pralinek!
26 comments
wow!! Tak to vypadá víc než skvěle!! To musí být taková dobrota!! Pro návštěvu ideální:))
Díky – vážně je! :)
Ach můj bože! ještěže mám po víkendové oslavě schody na půdu přecpané dobrotami, protože tohle je záležisto z těch nejhříšnějších. Lava cake si plánuju už… no hodně dlouho, takže to vidím na nějaké studené zimní odpoledne a už se povezu na temně čokoládové vlně :-)
Úžasné fotky a závidím bohaté zásobení Lindtkami …
No, zásobení zrovna moc dlouho nevydrželo, co si budeme povídat… :D Lindt je velmi snadné “zlikvidovat” :D No už se těším na tvé zpracování :)
Znám, miluju a doporučuju, protože tímhle jednoduchým dezertem ohromíte opravdu každou návštěvu. Já ho dělám s kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny, ale mám ráda i tuto variaci s omáčkou. Ale s pralinkou vevnitř jsem ještě nezkoušela…hurá, další výzva :-) Moc hezké!
Jó, vanilková zmrzlina k tomu, hmmmm… Díky, dostala jsem chuť :D
Tak ten je! Hned bych si do něj rýpla (lžičkou)
Jojo, jen do něj! :)
Fotky jsou nádherné, velmi přitažlivé…taky se o tenhle dezert zajímám už dlouho a zatím se mi daří jeho přpravu odsouvat, ale je těžké odolávat…
Máš to bezva.
Jen do něj, je jednoduchý a výsledek pro mnohé ohromující :) Díky!
Vypadá to fantasticky! Zajímalo by mě, jestli se dají formičky nahradit třeba hrníčkama, nebo něčím jiným. Nechce se mi hned na první pokus kupovat rovnou formičky… Děkuju moc!
Určitě půjdou i nějaké hrníčky :) Dělala jsem v nich i soufflé :)
:O vypadá to fakt super, pastva pro oči. Miluju cokoliv spojené s čokoládou, a nejvíce právě čokoládové dezerty a buchtičky, na to prostě nic nemá, děj se co děj:-D
Díky! :) pastva pro oči, ale co teprv pro ústa :))
Ahoj, není nutné dát formičky do pekáče naplněného vodou? Někde jsem to slyšela, tak se raději ptám :-). Jinak děkuji za inspiraci, zítra se chystám vyzkoušet! Eva
Ahojda, nutné to určitě není, povedly se už několikrát bez vody :)
Ráda bych se zeptala, zda pečete na 200 horko-vzduchem nebo klasicky. Bojím se, abych nepřepekla… Předem moc děkuji za odpověď.
Hmm, mám pocit, že jsem pekla na obojí. Ale popravdě každá trouba peče trošku jinak a člověk si to v té své musí vychytat…
To musí byť výborná lahôdka. Vyskúšam to upiecť.
Je, opakuju ho poměrně často :)
Recept znám, je výborný. Teď ho budu zkoušet v bezlaktózové verzi,snacha má alergii.
Tak to je nemilá věc… držím palce!
Lava cake poznám, už si na neho robím zálusk dlhšie. Tvoj recept mi je veľmi sympatický takže myslím že nie je dôvod jeho prípravu dlhšie odkladať :-) …no dobre, jeden dôvod by tu predsa bol, ešte sme nedojedli vynikajúce extračokoládove brownies, ktoré som piekla cez víkend :-)
Tak ty brownies závidím! :))
Dneska vyzkoušeno, napoprvé úspěch, děkuji za inspiraci, Lava Cake jsem měla dlouho v plánu a tenhle vyšel výborně. Akorát toho cukru příště zkusím hodně ubrat.
Jsem ráda, že se vydařil :) Hodně záleží na použité čokoládě a na tom, jak kdo sladké rád :)