Čokoládové soufflé

by Meg

Minulé soufflé naladilo maminku na takovou notu, že mi dnes přišla smska s textem “Co takhle čokoládové soufflé?”. No a tak jsem se jala googlit – a co z toho nevylezlo. Cuketkův článek a jeho soufflé podle Gordona Ramseyho. Navíc s titulem Pekelná výzva. Takže to by v tom byl čert, že… a šla jsem kupovat čokoládu.

Co se týče tvorby těsta – na tom mi nepřišlo nic těžkého, posuďte sami:

Ingredience:

  • 20 g škrobu
  • 200 ml mléka
  • 200 g tmavé čokolády (70%) –  pro první pokus klidně doporučím na vaření, ať vám to nepřijde líto
  • 4 vejce (žloutky+ bílky zvlášť)
  • 150 g cukru moučky (kdo nemusí moc sladké, ubere)
  • změklé máslo a nastrouhaná čokoláda do formiček

Postup:

V mléce rozmícháme škrob a dáme do kastrůlku. Ohledně toho: cokoliv co zavání rozpouštěním čokolády a podobně u mě putuje do misky nad páru, nejinak tomu bylo i v tomto případě. Jakmile začne směs připomínat řídký jogurt, přidat čokoládu (nakrájenou, nasekanou) a rozmíchat, pak žloutky a vymíchat dohladka. Odstavit z tepla a opatrně přidat sníh z bílků vyšlehaných s cukrem.

Formičky (hrníčky) vymazat máslem a vysypat nastrouhanou čokoládou, naplnit směsí, klidně až po okraj. (Možná první pokusy radši kousek pod něj…)

A co se týče pečení…

Byla jsem varována. Šestiminutové pečení se mi nezdálo moc moudré, v naší troubě určitě ne. Takže první pokus byl péci nejdříve pomalu a pak přitopit – mno posuďte sami:

Takže jsem dala na moudré rady Cuketkovy a vytáhla jsem zapékací misku s vodou. Hrníčky (stále nemám správné formičky, budu muset vyrazit na veeeliké nákupy) jsem do ní dala a troubu nastavila na 125°C – horkovzduch s grilem. No a pekla jsem asi těch 15-20 min, až se udělala “kůrka” na povrchu. Pak vyndat z vody, přitopila jsem na 180°-200°C a soufflé se nadzvedlo… Hurá! Lehce pocukrovat, hrníček opatrně postavit na talířek, abychom se nespálili, a baštit…

Milovníci čokolády jásali, většina rodiny prohlásila, že to minulé “světlé” soufflé s ovocem bylo o fous chutnější. No, záleží na chuti každého z nás :)

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc