Zase jsem jednou zalistovala v rodinné kuchařce a vybrala jsem jídlo, které jsme jako děti milovaly. Co si vlastně budu nalhávat, když jsem minule přijela k našim a řekli mi, že mají na oběd rarášky, jestli si dám taky, zajásala jsem a nadšeně souhlasila, takže ta láska platí doteď. A když jsem je tak dlouho neměla, rozhodla jsem se, že je nachystám na jídlo i doma a o recept se podělím. Možná, že je taky máte za klasiku a děláváte je naprosto běžně… ale kdyby vám náhodou tento recept do sbírky chyběl, tady je!
Kuřecí maso, nakrájené na drobné kousky, naložené a usmažené v těstíčku. Nejčastěji se k němu podávají vařené brambory, moc dobrý je ale k těmto raráškům i třeba zeleninový salát. A psst – tatarka snad nikdy nesmí chybět!
Suroviny:
Na rarášky:
- 2 vejce
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 dcl piva
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 velká kuřecí prsa (nebo cca 500 g vykoštěných kuřecích stehenních řízků)
- sůl, pepř
- rostlinný olej (např. řepkový) na smažení
K podávání:
- zelenina nebo zeleninový salát dle chuti
- vařené brambory
- tatarská omáčka
Postup:
Vejce, hořčici, sojovou omáčku, pivo, škrob i mouku spolu dobře v míse promícháme / prošleháme. Lehce osolíme a opepříme.
Přidáme na menší kostičky nakrájené kuřecí maso, promícháme a necháme v lednici minimálně hodinu odležet (ideálně až tři hodiny).
Na pánvi si rozpálíme olej a na středním plameni smažíme rarášky – vždy si směs v míse promícháme a lžící naneseme do pánve, abychom nabírali maso i s těstíčkem.
Rarášky smažíme z obou stran do zlatova, pak je osušíme na papírových utěrkách.
Během smažení si můžeme nachystat přílohu – uvaříme brambory nebo připravíme třeba zeleninový salát.
Kuřecí rarášky podáváme třeba takto se salátem a trochou tatarské omáčky.
Nebo, v té “obyčenější” variantě, je podáváme prostě s vařenými bramborami.
Musím říct, že obě verze stojí za to – a možná je úplně nejlepší je zkombinovat. Trochu brambor, čerstvá zelenina, rarášky… a samozřejmě i ta tatarka :))
4 comments
Dělávám je taky a často. Jen je nakládám maličko jinak. Dává pouze bílek, sojovou omáčku, koření Gyros asolamyl. Nechávám uležet přes noc. S tatarkou a pečenými bramborami to nemá chybu. Zdravím, Nada
Díky za tip :)
Ahoj Meg, vyzkoušeli jsme, marináda nám vyšla trochu řidší, takže příště více škrobu, ale byly výborné a určitě budeme opakovat. Nakládala jsem den předem a dnes jsme jen osmažili po návratu z dětského hřiště. Než jsem udělala bramborovou kaši, byly hotové a mohli jsme jíst. Díky za recept.
Ahoj, jsem ráda, že to chutnalo! :) Jasně, škrob je potřeba asi doladit i podle velikosti vajec… ale super! DOstala jsem na ně znovu chuť… :)