První soutěž

by Meg

Poměrně dlouho jsem přemýšlela, jak tu běžnou směsici receptů tu na stránkách oživit. Po třech letech fungování blogu (i když to nastalo už před Vánoci) a nově dosáhnutých 500 fanoušků na Facebooku by se to už i hodilo. (A taky po tom, co jsem vyhrála bezvadnou směs semínek u Kačky, ještě jednou díky!) Oživit nejlépe soutěží, abyste vy, návštěvníci stálí i občasní, měli možnost se zapojit a něco si odnést. Napadaly mne různé jedlé i nejedlé dárky, až jsem na ten, kterým bych chtěla někoho z vás obdarovat, přišla náhodou.

Cestou z oběda jsem ve městě procházela kolem obchodu, kde jsem koupila naše nejoblíbenější nože. Značka Victorinox u nás v kuchyni prostě vítězí.

Prvním obyvatelem naší kuchyně byl z této sbírky nůž červený, vroubkovaný. Na pečivo i rajčata prostě ten nej. A když jsem pak objevila, kde koupit i ty rovné, neváhala jsem. Sousedy se mu staly další dva – žlutý a oranžový. Na Vánoce přibyl všemi obávaný černý – taky proto je samotář a bydlí ve svém vlastním pouzdru.

No a při poslední procházce kolem onoho obchodu se přidal i ten růžový. Menší nože jsou sice určené především na zeleninu, zvládnou ale skoro cokoliv, co před ně položíte. Můj děda například nemá problém vykostit s nimi celou krůtu.

A proto se vás ptám: Čím doma krájíte vy? Máte spoustu speciálních nožů se specifickými účely? Nebo máte jen pár univerzálních, které vám vyhovují ke všemu?

Vítězové soutěže: Jeden vítěz bude určený porotou sestávající se ze mě (ano, vyhrazuji si toto právo) – ten vyhraje nůž na zeleninu o délce 8 cm –  a druhý vítěz bude vylosován podle pořadí komentáře tady pod článkem a vyhraje nůž o délce 6 cm.

Jak se zařadit do soutěže: Jak už jsem naznačila, napište mi svůj komentář tady pod článkem k vašemu kuchyňskému vybavení s povolením řezat. Co máte rádi, co naopak ne. Jak jste s noži šikovní. Cokoliv vás k tématu napadne. Povinnou součástí je napsat, co byste nejradši krájeli s výhrou.

Pokud se chcete zúčastnit, bylo by nejlepší, abyste bydleli na území České nebo Slovenské republiky (anebo si tam alespoň mohli výhru nechat zaslat a vyzvednout). Nebráním se ani osobnímu převzetí v lokalitě Pardubice nebo Praha. Pokud by vám z jakéhokoliv důvodu nešlo komentář přidat, pošlete ho e-mailem na adresu: soutez@ritta.cz. U komentáře prosím nezapomeňte vyplnit platný e-mail, na který se vám v případě výhry budu moci ozvat.

Datum ukončení soutěže: Je za dva týdny, tedy 15. 3. 2013, vyhlášení o dva dny později, tedy 17. 3. 2013. Vítěz si bude moc vybrat z několika barev (namátkou černá, červená, žlutá, oranžová, zelená, růžová).

Takže směle do toho!

You may also like

36 comments

Martina 01. 03. 2013 - 21.36

Mám doma tři nože.

S jedním se dá krájet jen ovoce nebo zelenina, maso už bohužel nezvládne.

Druhý nůž je úžasný a stal se univerzálním, protože krájí úplně všechno – od zeleniny až po vykostění kuřete konče. Prý je to titanový nůž, ale co je na tom pravdy, to nevím.

A třetí nůž by měl sloužit pouze na maso, ale moc ho nepoužívám, protože se špatně drží, protože rukojeť je hodně tlustá. Ale to vůbec nevadí, protože tento nůž nahradily nůžky stejné značky, ale to už není věc řezací, ale stříhací.

A co bych krájela vítězným nožem? No, asi tu zeleninu a ovoce, protože by přece jen v domácnosti mělo být několik nožů na různé druhy potravin.

Meg 20. 03. 2013 - 20.03

Na zeleninu a ovoce by byly tyhle noze nejlepsi. Pokud bys je nekde uvidela, nevahej! Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Kaya 01. 03. 2013 - 21.49

Nožů máme samozřejmě několik, ale mezi moje favority patří dva, velký vroubkovaný na pečivo a nůž šéfkuchaře. Oba dva nejsou žádné věhlasné značky, ale jsou opravdu nepřekonatelní a dobře sednou do ruky. Vroubkovaný skvěle rozkrojí jak čerstvé křupavé pečivo, které by člověk jinak dost potrhal, ale i pečivo, které už má to nejlepší za sebou. No a nůž šéfkuchaře je asi nejlepší, který jsem si mohla přát, plní totiž hned několik funkcí. Lze s ním perfektně nakrájet maso na ty nejtenčí plátky i zeleninu na julienne.
S výhrou bych asi nejraději krájela nějaké dobré sýry a k nim čerstvé fíky… mňam.

Meg 20. 03. 2013 - 20.04

Dobry syr a fiky… zni to bajecne, skoro mam chut se zitra v nejake prodejne stavit :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Táňa 02. 03. 2013 - 1.07

My máme doma nožů asi deset. Milovaní, s láskou opečovávaní a pozorností zahrnvaní jsou ale jen čtyři. Nevím, jestli se o ostatních mám vůbec zmiňovat.
Zakoupeny byly v IKEA a dostala jsem je ke svatbě. Vím, že darovanému noži na zuby nekoukej, ale když oni jsou taková pižlátka! Práce s nimi je akorát ke vzteku! Chátra líná.
Zbývající jsou ovšem milánkové. Jeden je obří s vroubkami, použivám ho na chleba.
Drhuhý je klasická menší KDS-ka. Moje starší známost. Chodila se mnou na houby, objela Indii, otvřela kdejakou konzervu na výletě… Prostě je to kamarádka do nepohody.
Poslední dva od značky Zepter jsem dostala za předplatné k časopisu. Častěji poživám ten menší.Byly doby, kdy každé krájení končilo lepením náplastí. Je pekelně ostrý. S ním musím krotit svoji roztěkanou povahu a naprosto se soustředit. Skoro jako mistr kungfu. Proto mu říkám Sayur Assam.
Poslední se jmenuje Nebojsa. Po něm sahám hlavně když je manžel mimo domov a já jsem s malým sama v naší chalupě na konci světa, a někdo večer klape na dveře. To vždy otevírám jen s ním po boku.
Protože nový nůž by byl moderní a stylový, předváděla bych se s ním hlavně před návštěvou. Možná bych naši novou známost podpořila i stejně barevným šátkem okolo krku aby jsme ladili. Vidím, jak s ním krájím briošky pro své gurmánské kamarádky… Jak pozvu v létě synovy kamarády a každému ukrojím kus melounu… A nakonec vidím i sebe, jak na podzim sedím v zahradě a krájím si jablko.

Meg 20. 03. 2013 - 20.07

Tvoje povidani o nozich zaujalo vetsinu lidi, a idylka podzimu s jablkem v ruce… krasa :) Diky za prispevek do souteze, gratuluji k vyhre, a snad se zase uvidime u dalsi :)

Míša 02. 03. 2013 - 14.38

Tak doma máme nožů hodně a snad ještě více jich nepoužíváme. Můj oblíbený je takový ten malinkatý zahnutý nůž na ovoce od Fiskarsu, který dokážu použít i na krájení třeba cibule :D A hned za nimi mám nejraději takový ty obyčejný antiadhézní od Tescomy – máme doma dva a dají se použít snad na cokoli.
S nožem (vzhledem k tomu, že jsem vegetarián) bych asi nejčastěji krájela zeleninu a možná bych se konečně naučila krájet tak, aby byly všechny kousky stejně široké… S nožem mi to totiž zrovna moc nejde :D.

Meg 20. 03. 2013 - 20.07

Dokazu uverit tomu, ze kdyz nekomu padne nuz do ruky, je jedno, na co byl primarne urcen :D Je fajn si najit to svoje :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Lenka 02. 03. 2013 - 16.34

My máme doma dva větší “chef” nože, které používáme na krájení na prkénku. Na loupání a drobné krájení máme další dva s čepelí tak 5 a 7 cm. Pak máme ještě jeden velký vroubkový na chleba a dva další s menšími vroubky používám na prokrajování dortů.

Krom jednoho (Fiskars) jsou všechny od Tescomy a mám v plánu je jednoho dne nechat nabrousit u řezníka a už nikdy je nenechat ztupnout na náš běžný stav. Průběžně je brousím jen brouskem (takový ten jak ho měl děda na kosu) a plánuju si na ně koupit nějaký solidní stojan.

Jo a co bych si nakrájela? Asi něco, na co bych měla zrovna chuť:)

Meg 20. 03. 2013 - 20.11

Vidis to, ty na prokrojovani dortu mi asi jeste chybi. Mam strunu z Ikey, nicmene jeste s ni asi proste neumim uplne ciste delat… Nebo proste malo pecu dorty :) Kazdopadne diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Katka Hrncekvar 02. 03. 2013 - 18.59

Nad nožmi sa v poslednom čase zamýšľam trochu viac. Neriešim však problematiku, aké nože doma mať, ale skôr, ako ich čo najrozumnejšie uskladniť, aby ad 1 boli po ruke, ad 2 neničili sa (netupili o seba v šuflíku), ad 3 boli na bezpečnom mieste, kde nikomu nijako nemôžu ublížiť. Záhadu som ešte nerozlúskla, tak nechám mozog ešte trochu pátrať.
Doma máme nožov niekoľko, ale reálne pracujem len s niekoľkými kúskami.
1) Malé pracovné nože. Máme habadej malých nožíkov, s cca 5-6 cm čepieľkou, ktoré sú pracovné. Očistenie zeleniny, húb, vykrojenie “špiniek”, odrezanie koncov zeleniny, korienkov. Niekoľko ich máme zámerne lebo muž občas príde a nejaký použije na nekuchynské účely, a hneď sme v kuchyni “-1”.
2) Nôž na pečivo. Dlhé roky som ho v domácnosti nemala, ale raz mi ho naši poriadili a odvtedy nedám na neho dopustiť. Iným ako veľkým zubatým nožom by som chlebík a pečivo už veľmi krájať nechcela. Ale jasné, že keď musíš, tak musíš ;-)
3) Veľké pracovné nože. Pre mňa najdôležitejší nožový artikel v kuchyni. Neviem si predstaviť prácu a krájanie v kuchyni bez neho. Velikánska čepeľ presahujúca rukoväť tak, aby sa s ním dalo krájať sťaby profi. Používať tento nôž som sa naučila na kurze varenia u Jardu Žídeka a malými tintrlátkami by som veru už nekrájala.
4) Škrabka na zeleninu – nožíková Viktorinox. Tiež mi ju zaobstarali rodičia. S peknou drevenou rúčkou, fantatstický pomocník v kuchyni. Neviem, čo som roky bez neho v kuchyni šaškovala. Ale určite je kumšt aj v tom, mať fakt kvalitnú dobrú škrabku, nie žiadne tupé “strúhatko na ceruzky”.
5) Mám aj vykosťovák, ale keďže mäsom sa moc neživíme, nie je moc čo vykosťovať.

V podstate už roky mám zálusk na nožík s okrúhlou špičkou a zúbkami. Vo všetkých gréckych dokumentoch ním režú domáci všetko možné, a tak by som si ho raz chcela poriadiť. Je to ten tvoj červený. Krájala by som s ním určite rajčiny.

S nožmi sa mi spája ešte jedná historka. Na spomínanom kurze varenia sa Jardovi pri krájaní jeho nôž vyšmykol (nosí ho zabalený a nikomu ho nepožičiava). Ako ten nôž padal, ja som ho vo vzduchu chytila a s úsmevom na tvári mu ho podala. V hlave sa mi hneď vírilo, aká som dobrá, aký mám postreh a on ma zdrbal ako malé decko! Zásada v kuchyni, padajúci nôž nikdy nechytaj (hlavne nie ten profi), lebo by ti kľudne mohol odfakliť celú ruku, prsty. Takže, toľko :-)

Meg 20. 03. 2013 - 20.12

Diky za pekny prispevek, ktery zaujal nejen me :) Jak se znam, taky bych hned skocila po tom padajicim nozi… achjo :D Diky za prispevek do souteze, gratuluji k vyhre a snad se zase uvidime u dalsi :)

westruše 02. 03. 2013 - 21.04

Nožů mám hnedka několik, žádná značka, ale tím že je vzorně brousím tak krájí pořád obstojně. používám vlastně dokola jen jeden mému srdci ( teď i zadku mému nejbližší). je už chudák tak vybroušený, že pomalu mu mizí čepel a stává se tenčí a tenčí.ale věřím, že si spolu ještě dlouho zařežeme.
A nyní objasním ten zadek. Abych měla nůž pořád v pohotovosti, nemám ho v šuplíčku, nýbrž neustále na odkapávači. I to jsem ho zase potřebovala, ale protože byl ještě mokrý, tak jsem ho ladným pohybem ( dělám to už 15 let)otřela o boko-zadek. Jenže tentokrát, jsem nějak špatně stočila ostří a do milého zadku se zařízla. Prořízla jsem si hnedle tři vrstvy oblečků. Manžel se do dneska dobře baví, když mě vidí v kuchyni s nožem a vy alespoň víte, že při krájení je možné nejenom přijít o kus prstů ale i pr….le.
Na svůj nožík jsem nezanevřela a vše mu odpustila, no a co bých krájela vítězným nožem ? no hádej te….
hezký den. lenka weszterova

Meg 20. 03. 2013 - 20.13

No, tak odted budu kdykoliv pri krajeni myslet na to, abych neprisla nejen o prsty… :D Diky za prispevek do souteze a diky vylosovani gratuluji k vyhre :)

HaF 02. 03. 2013 - 23.28

U nás doma se za ty dlouhé roky protočilo docela dost nožů. Ze začátku hlavně jako dárky do nové domácnosti – ty ale brzy zmizely a zůstaly jen ty, nad jejichž koupí se člověk zamyslel a věděl co chce.
Jeden velký vroubkovaný na pečivo, dva malé na zeleninu a cokoli dalšího, jeden filetovací pro manžela na ryby a jeden velký na maso (já s ním krájím cokoli).
K nožům se u nás taky váže jedna tradice – manžel občas nazná, že je potřeba je nabrousit (většinou, když nejsem doma, takže nejsem informována), no a já to zjistím v momentě, když nůž zakrojí i do mých prstů. Načež se z obýváku ozve: “Miláčku, zapomněl jsem ti říct, že jsem nabrousil nože!”
Jinak se neříznu, jen s tím čerstvě nabroušeným!
A co s vyhraným kouskem? Asi by připadl synovi či dcerce, oba v kuchyni vydatně pomáhají a takový nový nůž by jistě ocenili!

Meg 20. 03. 2013 - 20.14

Taky krajim s velkym nozem na maso skoro cokoliv :) Hlavne tedy vetsi mnozstvi cibule a obecne zeleniny (kde bych si prisla s malym nozem pomala). Ja se zase nejcasteji riznu s tupym nozem, kdyz zklouzne, kdyz to necekam… Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Kateřina Dvořáková 03. 03. 2013 - 0.35

Já žádnou armádu nožů nemám. Za svůj život jsem si koupila dva nože.
První jsem pořizovala v naléhavé situaci, kdy jsme se s přítelem stěhovali do nového bytu, který byl prázdný, nic tam nebylo a při rekonstrukci jsme potřebovali uříznout kus lina, tak jsem běžela do nejbližšího krámu a koupila, myslím, steakový nůž. Jedna dobrá rada: Steakové nože nejsou vyráběné k řezání lina.
Od té doby jsme ho již nikdy nepoužili.
Druhý nůž, do kterého jsem investovala, byl velký kuchyňský nůž. Je skvělý: ostrý, krásný, pěkně tvarovaný…, ale má hroznou vadu, vždycky se o něj pořežu. Když se nepořežu při práci s ním, tak v případě, kdy pro něj sahám nebo ho uklízím do šuplíku.
Tak, ale to neznamená, že nemám, kromě těch příborových, ještě další nože! Od skorotchýně jsem dostala tři modré antiadhézní nože s krytem, za to, že jsem jejího syna odvedla z domova (možná to ale nebylo konkrétně kvůli tomu). Jeden takový malý klasický “na všechno”, pak vroubkatý na “péčo” a rajčata, a pak takový větší, který mám nejradši na cibuli.
Nyní mám však jedinečnou šanci ospravedlnit své nešikovné jednání při manipulaci s tím velkým nožem. Ty modré nože S KRYTEM, chránící mě před ostřím, jsem měla pěknou řádku týdnů, takže jsem si zvykla sahat do šupliku úplně bezstarostně, frajersky. A pak si koupím tu obrovitánskou ostrou kudlu BEZ KRYTU, ale sahám do přihrádky s nožema úplně stejně. To znáte, zvyk je železná košile. Nejde tu o nešikovnost.
(Začínám uvažovat, zda mám vůbec šanci na výhru, když jsem tu tak pěkně vylíčila, že se zraním i při sahání do šuplete… Ale kdyby náhodou, tak bych krájela zeleninu do salátů, protože ty si dělám často, a tak by pečivo a zelenina mohli mít svůj vlastní nůž, že. A to by bylo fajn.:))

Meg 20. 03. 2013 - 20.19

Au au! Znam to moc dobre, kdyz clovek neco dela zazitym zpusobem a pritom se neco zmeni… :) Budu si pamatovat, nerezat steakovym nozem lino! Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

happy.lenulka 03. 03. 2013 - 12.52

Ahoj. Nože hrají v mé kuchyni asi nejdůležitější roli (hned po kvalitních surovinách ;) )… V mé kuchyni jim patří čestné místo. Mám jich asi 12… ale je fakt že nejčastěji používám 3… Nože mám jak značkové z Zepteru (které jsou super, ale doma se nedají skoro nabrousit, pro tvrdost čepele…), tak neznačkové (takové ty 20let staré, úplně zbroušené “žabikuchy”, jak jim říkám, které mám pořád při ruce ;) a pak taky levné značkové jako např. od Tescomy, které stačí přejet brouskem a člověk by se o ně škaredě pořezal… Mám nože na pečivo, maso, ryby, zeleninu, sýry,… ale jak jsem již psala, tak nejčastěji používám tyto 3:
2 vroubkované nože Zepter s čepelí okolo 8 a 6 cm, který používám nejčastěji na pečivo a zeleninu. Díky pilce jsou výborné, ale nedají se použít např. na maso, protože do vroubků se zachytávají vlákénka a pak se to blbě umývá.
15cm Tescoma nůž s velkou čepelí. Je to takový můj nejčastěji používaný šéf nůž ;) který se mi lehce brousí a a dobře se mi s ním krájí…

O nože se starám jako o vlastní ;) Dodržuji několik zásad.
1) Nožem krájím vždy na prkénku.
2) Nůž bych nemyla ve vřelé vodě.
3) Nůž bych nemyla v myčce.
4) a nejdůležitější – ostrou hranou nože NIKDY neshrnuji jídlo z prkénka…

Tyto zásady mám vžité od strejdy řezníka, který tvrdí, že tímto způsobem se zvyšuje životnost nožů.

Další kamarád, profi kuchař si nemůže vynachválit keramické nože… a i můj sen by bylo si jednou koupit kvalitní keramický nůž…

Vzhledem k tomu, že jsem už nějakou dobu vegetariánkou, tak bych si vyhraným nožem určitě nejčastěji krájela zeleninku, tofu, bylinky a další… Určitě bych mu vyhradila čestné místo u mě v kuchyni, protože Victorinox nebude zahálet někde v koutě.

Super soutěž :-)
Krásnou neděli

happy.lenulka@seznam.cz

Meg 20. 03. 2013 - 20.34

Diky za shrnuti zasad, doufam, ze se tu snad nenajde nikdo, kdo by je nejak vyrazne porusoval, a kdyby ano, tak ne od ted! :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Ilona 05. 03. 2013 - 19.33

Svou vlastní domácnost mám 7 let a nožů mám v šuplíku deset. Nůž na hlávkový salát, na sushi, na zeleninu, na steaky, na drůbež… Ale žádný takový, který jsem znala z kuchyně mojí mámy – malý, velmi starý, který v šuplíku snad nikdy neležel, protože se pořád používal. Šlo s ním loupat žampiony, škrábat mrkev, krájet zeleninu a ovoce, čistit houby… Takový mi chybí a ten bych chtěla najít.

Meg 20. 03. 2013 - 20.38

Tak v tom pripade doporucuji vyzkouset tyhle noziky od Victorinoxu, mohly by velmi snadno zdomacnet :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Veronika 09. 03. 2013 - 18.43

Dlouho jsme zde nebyla a ono ejhle – soutěž!
Krájení beru jako činnost nutnou, ve které se nijak extra nevyžívám. Protože ale krájím všechno možné často, snažím se neustále zlepšovat, v čemž mi pomáhají videa na youtube (hlavně jak na cibuli, se kterou jsem vždycky bojovala…). Ještě před pár lety jsem byla zastáncem toho, že čím větší, tím lepší a bezpečnější nůž. Teď je to spíš čím ostřejší, tím lepší. Nože mám odevšad, nějaká ta Tescoma, IKEA, no name, několik keramických, které používám na zeleninu a ovoce… Ale chtělo by to jeden velký kuchařský univerzální.

Meg 20. 03. 2013 - 20.39

Vida, taky bych se asi mela podivat na YouTube :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

toffo 10. 03. 2013 - 20.01

Mám celou armádu nožů, poctivé KDS, vykošťovací,dranžírovací, porcovací, vyzkrajovací, natírací na pomazánku, špikovací, filetovací, cukrářský,zubatý na chléb, některé ještě v původním obalu. Takových třináct let jsem nějraději používala můj žabikuch, přirovnala bych ho k oranžovému na obrázku. Jediný on pózoval na fotografiích pro můj blog. Tenhle nůž a brousek na nože Fiskars mi stačil. Jenže ho už čtrnáct dní hledám, nikdo si ho nikam z domu nebral, asi záhadně vysublimoval. Zvlášť při porcování masa jsem nešťastná, budu si muset pořídit náhradníka nebo si zvyknout na nějaký z mé téměř historické sbírky – jsou jako nové.

Meg 20. 03. 2013 - 20.40

Drzim palce, abys nasla ten svuj oblibeny, dokazu si moc dobre predstavit, jak chybi… Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Bohunka 13. 03. 2013 - 21.27

Nožů mám doma celou řadu, nějak se mi sešly během let, jeden velký luxusní používám pouze na krájení sádla, pak mám jeden oblíbený zoubkatý na chléb, pak takové malé šikovné na krájení zeleniny, sýrů.. a tři škrabky na brambory a zeleninu, sice jsou tři, ale jednu mám nejraději – dostala jsem ji kdysi od dcery, chtěla mi udělat radost a tak mi z kapesného koupila škrabku. A hlavně mi manžel koupil magnetický držák, tak je mám všechny v řadě po ruce, nepřevalují se jeden přes druhého v šuplíku..

Meg 20. 03. 2013 - 20.42

Super, magneticky drzak bych chtela domu poridit, uvidime, jestli projde pres rodinnou radu. Nejak se mi ty noze v supliku proste nelibi… Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Lenka 14. 03. 2013 - 20.15

Stačí mi dva nože značky Victorinox. Jeden malý se zoubkama, ten používám úplně na všechno, je úžasně ostrý. Lepšího pomocníka jsem v kuchyni ještě neměla. Druhý velký nůž s hladkou čepelí používám na to, na co je ten menší příliš malý.

S výhrou bych nejradši krájela… asi třeba Panettone plné kandovaného ovoce.:-)

Meg 20. 03. 2013 - 20.43

Vida :) Taky u nas zastanou snad skoro vse :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

maruška 14. 03. 2013 - 20.27

My jsme velká rodina (7mi členná – počítám i babičku a dědu) tudíž potřebujeme hodně nožů, máme jich asi 30 značek KDS, Tescoma nebo třeba Maxam. Některé jsou starší některé nové. Já nejradši používám takový velký nůž (mamka ho používá na maso a já na všechno, protože je vždycky ostrý! Pak máme asi 10 malých nožů, které používáme na krájení ovoce, zeleniny, nebo i na krájení rohlíků nebo salámů,pak jeden na chleba a pak i speciální na sýry, a teď jsem měla možnost koupit si ten barevný nůž od Tescomy, tak sem si koupila zelený :) a s ním taky krájím všechno. A jako poslední co vyjmenuju tak je nůž na dorty :) Nože máme ve dřevěných stojáncích tudíž jsou vždy po ruce :) Jinak s tím broušením nožů to je asi všude stejný :) … s novým nožem bych ráda krájela ovoce a zeleninu :) aby to šlo dobře od ruky.

Meg 20. 03. 2013 - 20.44

Tak tomu rikam opravdu armada :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Iva 14. 03. 2013 - 20.52

Ten červený nůž, druhý zprava, je ten nejlepší univerzální nůž. Dostali jsme ho od babičky mého přítele – a to i když je pověrčivá a podle pověry darování nože tupí vztahy. Ten nůž je totiž tak dobrej, že se to rozhodla překonat. Je dobře ostrý na maso a zoubky jsou super na rajčata i čerstvě upečený chleba. Když jsme ještě bydleli s více spolubydlícíma, tak si ho všichni rychle oblíbili. Až se nám ztupý, tak ho snad i opláču.

Meg 20. 03. 2013 - 20.44

Presne znam to nadseni z nej :) Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Klára 14. 03. 2013 - 22.02

Celkově vlastním dva nože. Jeden univerzální s krátkou čepelí (dle stáří vyroben snad ještě z pazourku) a jeden zubatý čistě na pečivo. Vzhledem k tomu ale, že jsem teprve začínající kuchařka, bohatě si s nimi vystačím a není potřeba speciálních nožů (i možná díky tomu mám prozatím všechny prsty) .)

S vyhraným nožem bych krájela především zeleninu, protože jsem velký fanoušek salátů a téměř každý den si nějaký k večeři dopřávám.

Meg 20. 03. 2013 - 20.45

Drzim palce, at prsty zustanou pri svem poctu ;) :D Diky za prispevek do souteze a snad se zase uvidime u dalsi :)

Comments are closed.

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc