Možná jste v poslední době viděli video o tom, jak snadno připravit jablečný dezert ve tvaru růže. Tohle video se šířilo po Facebooku a i na Youtube existuje spousta jeho variant. To, které jsem viděla nejčastěji, používalo jablka spolu s meruňkovou zavařeninou a listovým těstem. Nemohla jsem mu odolat a při pohledu na kupu jablek, které mám v košíku bylo rozhodnuto. Listové těsto jsem bohužel tentokrát koupila, domácí v mrazáku nebylo a já je chtěla zkusit hned :)
Místo meruňkové zavařeniny jsem ale použila máslo, třtinový cukr a skořici. A jablečné růže tak začaly chutí připomínat štrúdl, můj oblíbený domácí moučník.
Suroviny:
na 12 růží:
- 1 balíček listového těsta (400 g ve třech dílech)
- 4 velká jablka
- citron
- kousek másla
- třtinový cukr
- skořice
- moučkový cukr
Postup:
Jablka omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky, které dáme do misky s vodou a plátky citronu / vymačkanou citronovou šťávou. Necháme je takto cca 5 minut odležet.
Poté dáme jablka na 3 minuty do mikrovlnky, aby změkla. Scedíme a osušíme na papírových utěrkách.
Listové těsto rozválíme, já tentokrát použila kupované, co se prodává v balíčku po třech kusech. Každý z nich jsem rozválela na cca 22 x 30 cm a tento plát pak rozkrojila na 4 pruhy.
Každý z pruhů těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.
Na polovinu pruhu na sebe naskládáme jablka.
Těsto přes ně přeložíme.
A pak začneme rolovat.
Výsledná růže vypadá nějak takto:
Zamotané růže vložíme do formy na muffiny, kterou jsme vymazali máslem.
Pečeme na 180-200°C 30-45 minut, až je těsto upečené i uprostřed.
Hotové růže necháme na plechu zchladnout, poté je vyjmeme (případně si pomůžeme neostrým nožem) a posypeme moučkovým cukrem.
22 comments
Už na ně máme nachystané klasické octové těsto, snad to půjde i s ním :-) Vypadají překrásně a lahodně!
Povedly se? :)
Genialni! Takto, krok za krokem, je to podane pro laiky a tak muze kazdy vyrobit neco, co vypada, jako od sefkuchare. Rikam to stale: v jednoduchosti je genialita.. Diky Megie, jste skvela!
Děkuju vám moc! :)
Dnes premiéra, mám na ně spadeno už dlouho. Na těsto jsem sice použila klasickou meruňkovou domácí marmeládku a jablíčka už byla touto dobou trochu jetá, ale povedlo se, hurá! Díky vám jsem sebrala odvahu a vyplatilo se! 😁👍😁
Díky! Jsem ráda, že to stálo za to :)
Krásné, už se na ně chystám dlouho :))
A hlavně celkem jednoduché, jen do nich :)
Meg, je to uzasne, na pohled, na chut, na “cenu”, na jednoduchost pripravi, ale… ta kurka-slupka. Je to jako kdyz ti zustane na salamu obal. Tvrda, tezce rozkousatelna. Nemas na to nejaky napad?
No, popravdě, nemám… Nám zase až tolik neztvrdly, tak jestli je to i otázka odrůdy jablek…
Růže se počou na zítřejší babinec :) Jen nemám mikrovlnku a povařená jablka nejsou ono..
Tak doufám, že se povedly :-)
Meg diky za nadhernou chutnou inspiraci, ruzicky se povedly a mely obrovsky uspech. Chystam se zkusit slanou variantu – misto jablicek salam a misto cukru se skorici syr :-)
Muze se to delat i na normalnin plechu ? Nerozmotaji se ?
Pokud se to podaří něčím omotat (provázkem, drátem, náplastí či izolepou) a zajistit tak stabilitu toho tvaru, pak určitě ne :)
Když jsem neměla plech na muffiny, tak jsem je propíchla skrz špejlí a taky se povedly :-)
Právě proto se pečou v plechu na muffiny ;)
Jak se vám, prosím, povedla salámová varianta?
Recept jsem vyzkoušela a musím pochválit.
Díky, jsem moc ráda :)
Díky za tip na cukr a skořici, dělala jsem je dřív jen tak (těsto+jablka), tohle je mnohem lepší! Potýkala jsem se ale s třtinovým cukrem, po kterém náplň klouzala a nechtěla se hezky zarolovat. Vymyslela jsem figl – pomocí druhého pečicího papíru posypaný cukr mírně vtlačím do těsta a je to! Plátky jablek musí být opravdu tenké, jinak ani mikrovlnka nepomůže, lámou se a lámou.
Díky za fígl!