S’mores dortíky s třešněmi

by Meg

Jako malé jsme se ségrou vždycky koukaly na americké filmy a hrozně nás fascinovalo, jak si kempující lidé opékali nad ohněm marshmallows. Doma jsme pak vzaly ty klasické růžovo-bílé, napíchly je na špejli a opékaly nad svíčkou. Maminka z nás moc radost neměla, ale my měly velkou :D

Při poslední návštěvě Lidlu jsem pak uviděla tenhle balíček a se vzpomínkou na barbecue nad svíčkou jsem jim prostě nemohla odolat.

MarshmallowsPak přišla výzva. První výzvy Lidl Food Challenge jsem se účastnila před Vánocemi a druhé výzvě jsem také neodolala. Úkolem bylo opět použít tři ingredience…

  • Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové
  • FinCarré Čokoláda na vaření
  • sezónní ovoce

… a stvořit z nich dezert.

Základní suroviny na výzvuProtože jsem doma měla právě ty marshmallows, neodolala jsem variaci na S’mores. Ty jsou populární v USA a Kanadě a skládají se ze dvou plátků sušenek, mezi které je vložená čokoláda a právě ten opečený maršmeloun.

Doma ani na terase ale nemám ohniště, a tak jsem se spokojila s troubou. Sušenkový základ dortíku, do toho pečená čokoládová pěna a navrch marshmallows a třešně. Něco, co tento dezert odlehčí a dodá mu ještě větší letní ráz.

Suroviny:

na cca 6 tartaletek:

  • 200 g sušenek Tastino Petit Beurre
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 50 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • lžička cukru
  • špetka soli
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g FinCarré Čokolády na vaření
  • marshmallows
  • vypeckované třešně

Postup:

Sušenky rozdrtíme, buď v sáčku válečkem, nebo v robotu.

Sušenková drťZamícháme do nich rozpuštěné máslo.

Sušenky s máslemDobře promícháme, aby měla hmota konzistenci, kdy už bude držet při sobě. Případně přidáme sušenky / máslo.

Konzistence korpusuHmotu dobře napěchujeme do formiček, můžeme si pomoci i skleničkou.

Tvoření korpusuPečeme při 170°C 5-10 minut, až začnou zlátnout.

Upečený korpusKorpusy vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Mléko zašleháme s vajíčkem a cukrem.

Vajíčka s mlékemSmetanu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. Nalámeme do ní čokoládu, s nádobou zakroužíme, aby byla čokoláda co nejvíc ponořená, a necháme 3 minuty odstát.

Rozpouštění čokoládySmetanu s čokoládou dobře promícháme a přidáme špetku soli. Necháme zchladnout.

Čokoláda se solíK čokoládové směsi přidáme mléko s vajíčkem a dobře promícháme.

Příprava čokoládové hmotySměs nalijeme na korpus.

Naplněné dortíkyPečeme při 180°C asi 15 min, až je čokoláda na povrchu pevná.

Upečené dortíkyTartaletky vyndáme z trouby a rozložíme na ně marshmallows a třešně. Já jsem každý kousek marshmallows rozpůlila, jinak by byly na tyhle formičky moc velké.

Dortíky s třešněmi a marshmallows

Zapečeme v troubě pod grilem na 200°C 2-4 minuty. Ale stále radši stojíme u trouby, abychom je nespálili!

Upečené dortíky s třešněmi a marshmallowsS’mores dortíky podáváme vlažné, klidně ještě s čerstvými třešněmi.

Dortíky s třešněmi a marshmallowsVrstva máslových sušenek, čokoláda, třešně a zkaramelizované marshmallows.

Dortíky s třešněmi a marshmallowsTakhle já si ten táborák přivolávám aspoň v podvečer na terase. Sluníčko pomalu klesá níž, já si prohlížím jedny z prvních červených plodů měsíčních jahůdek a ještě zelená cherry rajčata. Náročné pracovní období je najednou z mojí hlavy pryč a já si vychutnávám tuhle hříšnou dobrotu…

Dortíky s třešněmi a marshmallows

You may also like

1 comment

Iveta 10. 09. 2015 - 8.12

Překrásné tartaletky!! :-) Prosím mohu se zeptat, jaký průměr formiček na tyto dortíčky používáte? Moc děkuji! Iveta

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc