Červnová výzva Odvážných pekařů se trefila do noty. Myslím, že nejen mně, protože ohlasy byly jednoznačně kladné. Naším úkolem bylo udělat aspoň jeden ze čtyř koláčů a udělat i vlastní těsto.
Rachael from pizzarossa was our lovely June 2013 Daring Bakers’ host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies, even crack pies! There’s nothing like pie! :)
Můj první plán byl samozřejmě vyzkoušet všechny možnosti, nakonec jsem ale jako vždy neměla čas a byla jsem ráda, že to u mě vyhrál čokoládovo-karamelový koláč. Doma měl totiž nevídaný úspěch.
Suroviny:
Těsto:
- 1 velký žloutek
- 70 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g studeného másla
- 3 lžíce studené vody
Karamel:
- 100 g krystalového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání (horké)
Čokoládová pěna:
- 2 velká vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- (nepovinně 75 g moučkového cukru, já dala jednu lžíci)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g dobré hořké čokolády
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a koláčovou formu (cca 26 cm v průměru) vymažeme máslem. Já dávám na dno formy ještě kolečko z pečícího papíru, které taky potřu máslem, aby šel koláč snadněji vyndat.
V malé misce zašleháme žloutek a cukr se lžící vody, až bude světlejší a nadýchanější.
Na vál prosijeme mouku se solí a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
Všechno máslo obalíme moukou a potom pomocí prstů zpracujeme v drobenku, skoro až do pískové konzistence. Uprostřed uděláme důlek a dáme do něj žloutkovou směs.
A rychle zpracujeme hladké těsto. Pokud by se moc drobilo a nedrželo pohromadě, po troškách přidáme vodu.
Na pomoučněné ploše těsto rozválíme na tak velký plát, aby nám pokryl koláčovou formu. Přeneseme jej do ní a okraje lehce začistíme. Těsto propícháme vidličkou.
Překrejeme pečícím papírem a zatížíme – kamínky, suchými luštěninami, závažím…
Pečeme 9 minut, poté sundáme závaží a dopečeme dalších 6. Můžeme připravit karamel.
Cukr dáme do kastrůlku a při střední teplotě necháme rozehřát – až začne karamelizovat při krajích, občas promícháme.
Cukr všechen dohladka rozpustíme, až má krásnou barvu.
Pomaličku přiléváme horkou smetanu a zamícháme. Pokud by se nám přece jen vytvořily z cukru hrudky, necháme karamel ještě provařit. Hladký karamel necháme zchladnout, pro lepší chuť do něj můžeme přidat špetku soli.
Mezitím se mi upekl koláč, takže jsem ho vyndala z trouby na zem a také nechala trochu vystydnout.
Karamel nalijeme na korpus a připravíme čokoládovou pěnu:
V misce promícháme mléko s vejci a lžící cukru. V kastrůlku svaříme smetanu a odstavíme z tepla. Nalámeme do ní čokoládu a rozmícháme dohladka. Chvíli necháme vystydnout a pak zamícháme vaječnou směs, pro lepší chuť můžeme zase přidat špetku soli.
Na karamel opatrně nalijeme čokoládovou pěnu.
A pečeme asi třicet minut při 180°C. Povrch koláče se ještě bude mírně třást, ale už bude hotový. Je vidět, že naše nová trouba peče trochu víc, protože povrch koláče popraskal.
Koláč necháme nejlépe přes noc vychladnout a zatuhnout.
Vrstva karamelu je v něm moc fajn – dokonce přemýšlím, že příště bych zkusila 1,5 – 2 dávky.
Je jemný, hutný, a když to nepřeženete s cukrem, tak není ani přehnaně sladký – záleží na použité čokoládě.
Ideální společník ke kávě do nepříliš horkého počasí. Úžasně povedená výzva! Doma chutnal všem bez výjimky a to se jen tak nestává … :)
56 comments
Uá. Chci ho. To je nádhera… :P
Tak do něj! :))
Tak jsem zvědavá, který koláč bude u českých pekařek převažovat. Vypadá krásně, to zdvojnásobení karamelu zní velice rozumně :-)
No, teprve se dostanu k tomu, abych se porozhlédla :)
vypadá krásně :)
Díky :) I chutnal :)
vypadá skvostně, také bych si ho z těch čtyř vybrala.miluju totiž karamel a vše co je poněm cítit.uf až jsem si ukápla na klávesnici (sliny)
Tak do něj, a karamelu dvojnásobek! :D
Vypadá skvěle, karamel já ráda, toho není nikdy dost :) Určitě ho vyzkouším
Doporučuju :)
Wow! Your pie looks amazing! So smooth! Thanks so much for baking with me this month :)
Thank you very much for so wonderful challenge, this pie really was amazing :)
Wonderful step-by-step fotos! I hope you enjoyed this challenge as I did!
Thank you! I enjoyed this challenge very much, the pie was absolutely fantastic :)
No ten je nadherny. Kedy sa ja naucim piect taketo uhladne kolace…
Díky, já myslím, že na něm nic není – a mrzí mě, že tak popraskal, musím asi v nové troubě pár stupňů vždy ubrat…
Wau, kombinace sladkého karamelu (a kdyby byl ještě navíc slaný, to by bylo!) a hořké čokolády je moje nejoblíbenější. Takže se pokusím tenhle koláček taky brzy spáchat (jen doufám, že půjde i v bezlepkové verzi). A nádherné fotky, fakt!
Díky Madli :) No karamel já vždy trochu solím, ale každý má tu hranici jinde. Tak jsem na případnou bezlepkovou verzi zvědavá :)
Vypadá nádherně, taky se pokusím o bezlepkovou variantu, snad se povede.
Nemůžu se dočkat případných výsledků :)
Opravdová bomba, po koláči se jen zaprášilo. Udělala jsem malinko chybu, když jsem si okraj těsta málo vytáhla, čoko pěna se mně tam pak nevešla celá. Příště vytáhnu daleko víc a zbyde místo i na větší dávku karamelu.
Super, jsem ráda, že se dařil :)
Skutečně oceňuji fotky postupu! Musíš být neskutečně organizovaná, jinak se to snad nemá zvládnout :D Jinak asi se opravdu vyplatí tohle dělat přesně dle receptu, musím říct, že mně se vyvedl též :-)
http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/life-of-pie-cervnova-vyzva-daring-bakers.html
Organizovaná? Co to slovo znamená? :D Myslíš tu hodně rozbordelenou kuchyň, foťák od mouky? Tak to potom jó :D Díky, jdu mrknout :)
Tak ten vypadá krásně, hned příští víkend ho zkusím upéct na oslavu! :)
Super, to mě těší! :)
Koláč vypadá super, vypadá to, že jsem další, co přemýšlí jak ho upéct bezlepkově. Milá Meg, zase jedna skvěle provedená inspirace!
A jéje, nezačíná se nám tu ta bezlepkovost nějak množit? Tak kdyžtak potom dej vědět, jestli se zadařilo, držím pěsti!
Dobrý den,
Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.
Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.
V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.
S pozdravem,
Tunde Zsoldosova
Milá Meg, dopečíno jest, výsledek ohromujicí, i když byl neustále zásahy vyšší moci ohrožován (nebo mojí nešikovností) .
tak kupříkladu. na karemel jsem zvolila příliš malý rendlík, takže po zalití horkou smetanou vzkypěný karamel přetekl ven a totálně zalepil sporák, takže z dvojité dávky byla opět jedna.
dále, mám starou plechovou formu na koláč, která se strašně prohýbá, takže něž jsem stačila vložit koláč do trouby čokoládová hmota mě vytekla na zem, čehož okamžitě využilo dítě a začalo olizovat podlahu a následně se k ní přilepilo.
a nakonec jsem zjistila, že mě nezvoní minutkovník (letos už druhý), takže kraje koláče byly lehce zahnědlé a na čokoládě krátery jak po zemětřesení….
….jenže já jsem žena statečná a koláč tak vynikající, že s velkým kastrolem, novou formou nakoláč, funkční minutkou a zavřeným ditětem v jiné místnosti se do něj dám znova :-)
Páni! Jsem ráda, že i přes překážky se nakonec zadařilo a chutnalo :) Obdivuju tě :D
Nemelo by se to těsto dat na pul hodinky do ledničky???
Obecně tento typ těsta se do lednice dává, ale ani v receptu to nebylo uvedeno a já to neudělala, v pohodě s ním šlo pracovat.
Tak kolacek se mi pece v troube ale karamel jsem asi delala dele nez jsem mela, je nahorkly a trochu tmavsi. Nevadi to konzumaci? :) jinak skvele stranky
No, záleží na té chuti, jestli vadí nebo nevadí :) Díky!
Dotaz ohledně ingrediencí : Je nutné použit plnotučné mléko,nestačí polo ? Budu tohle péct poprvé,nechci udělat chybu hned na začátku :D Předem děkuji za odpověď :-)
Polo bude fungovat taky :) Je to přepsané z originálního receptu, ale myslím, že už jsem ho z polotučného mléka pekla taky :)
Několikrát jsem ho upekla a vždycky se povedl. Zkoušela jsem i se špaldovou moukou i s celozrnnou a vždy byl úúúúžasně dobrý, děkuji za recept.
Já díky za reakci :)
Delikátní, ta hořkost čokolády úžasně splývá s karamelem, jen přístě udělám 2 dávky karamelu. Nejdříve tím mamka opovrhovala, ale do druhého dne na tátu už nezbylo, ňam! :)
PS.: nejlepší webovky s recepty))
Jsem ráda, že se povedlo a chutnalo :) Díky :))
Tak dopečíno jest,a jsem nadšená! vypadá úžasně,a snad bude tak i chutnat!Tvé stránky jsou supr,těším se na další pečení:) díky za ně:)
A chutná? :) Já už na něj mám další objednávku od maminky :D Já taky děkuju! :)
byl V-Y-N-I-K-A-J-Í-C-Í!!! :) next týden dělám zas:)
Jsem moc ráda, že chutnal, taky budu muset zopakovat :)
Kolač vypadá skvelě, zítra ho mám v plánu upéct. Omylem jsem klikla na nízké hodnocení a nejde to už napravit, tak snad to můžeš dát nějak do pořádku)) omlouvám se)).
V pohodě, to se snad nějak ztratí :) Díky!
Milá Meg, máte nejlepší food blog, na který jsem zatím narazila. Tenhle koláč vypadá naprosto skvostně a chutně a myslím, že sklidím úspěch :) Blíží se mi významná událost, kde je očekáváno moje umění dezertů a tohle nebude nikdo čekat….ještě chci zkusit profiteroles, ale nerozumím si moc s odpalovaným těstem, tak radši dopředu nebudu hlásit, že budou, a budu doufat, že to dobře dopadne! :)
Jen tak dál, postupně mám v plánu ukuchtit téměř celý Váš blog :)
Jéé, děkuji moc :) Koláč je vážně super, už nevím, kolikrát jsem ho pekla. Odpalované těsto je jednoduché, není potřeba se ho tolik bát :) Díky!
Koláč dopadl výborně, jen s tím těstem jsem se trochu prala a neměla jsem ho ve formě pravidelné, chuti to ale nevadilo. Příště přidám karamel, bylo ho tam opravdu málo, ale jinak dokonalá souhra chutí! Příště mám prý ale vynechat těsto, stačí karamel a čokoládová náplň :D Díky za inspiraci, budu pravidelnou návštěvnicí :)
Super! :D Karamelu není nikdy dost :))
Dokonalé! Čokoláda a karamelem naprosto dokonalá chuť. Přidala jsem do čokolády ještě trochu chilli :-). Koláč všem chutnal a nezbyl ani kousek.
Jé, jsem moc ráda, že tak chutnal :)
Ahoj Meg, kolac jsem pekla vcera, dopadl uzasne, postupovala jsem podle tvych rad :) obri uspech, uz je cely snedeny! Dekuji za recept :)
Ahoj, jé, to jsem ráda! My už ho zase budeme muset brzy zopakovat :)
Toto je nejlepší blog! Já čtu ten recept a v nose cítím, jak to voní!