Náhodou jsem nedávno natrefila na stánek s úžasnými třešněmi, nedalo mi to, abych si jich hned pár (možná trochu víc) nekoupila. Nechtěla jsem je doslovně zničit do bublaniny, protože byly lehce křupavé, tmavé, velké a sladké a tak jsem spáchala trošku něco jiného a použila je čerstvé.
Suroviny:
- 125 g hladké mouky (nebo 100g mouky + 25 g cukru)
- špetka soli
- 55 g másla
- 2 lžíce vody
- 200 g bílé čokolády
- zakysaná smetana
- smetana ke šlehání
- čerstvé třešně
Postup:
Máslo, sůl a mouku (případně cukr, pokud chceme mít těsto trochu sladké) rozsekáme na drobenku v robotu. Potom přidáme vodu a rukama rychle zpracujeme hladké těsto.
Dáme ho tak na půl hodinky do lednice, aby zatuhlo.
Pak si ho rozválíme na pomoučněném válu a přeneseme do vymazané a vysypané formy. Pokud se bojíme, že by se nám mohlo chytnout k formě, tak můžeme spodní část vyložit papírem na pečení.
Těsto ve formě urovnáme, přitlačíme do stran a zarovnáme kraje.
Dno propícháme vidličkou a můžeme dát ještě ve formě chladit (na to jsem zapomněla a korpus byl stejně v pořádku).
Na těsto dáme pečící papír a zatížíme, např. fazolemi. Ty jsem neměla…
Korpus upečeme asi při 180-200°C (záleží na troubě), asi 20-30 minut, do zlatova.
Necháme chvíli zchladnout a opatrně vyklopíme.
Na krém jsem se inspirovala u Vandy (http://crustycorner.blogspot.cz/2012/06/tresnovy-dort-s-bilou-cokoladou.html). Bílou čokoládu rozehřejeme a za občasného míchání necháme zchladnout. Metličkou ji zašleháme do zakysané smetany a přidáme do tuha ušlehanou šlehačku. Hmotu nalijeme na korpus a poklademe vypeckovanými třešněmi.
Necháme v lednici zatuhnout, ideálně do druhého dne.
Třešně byly v tomhle koláči skvělé, ale abych řekla pravdu, největší úspěch měl stejně krém. Takže příště ho vidím do skleniček s italskými piškoty a pár kousky ovoce :)
14 comments
Jéé to je krásný koláč, na podzim by to mohlo být dobré i s hroznovým vínem co?:)
Určitě :) Ono i teď jsem už narazila na to bezpeckové, to by podle mě bylo ideální :)
Ten korpus nebo mistička z těsta nebo jak to nazvat vypadá úplně superprofi! Když předpékám takovéhle těsto, tak to nikdy na focení samotné není.
Díky :))
Tak toto musí byť úúúúúúúúúúúžasnééééé, mňaaam. Kde je biela čokoláda, všetko beriem :-)
To je fakt, bílá čokoláda má u nás taky úspěch :)
Teda to je krása! Hned se mi vybavil ten krém, jak je dobrej. Ovšem ve skleniččce to pak nebude taková krása, jako ten tvůj koláč. Ale to nevadí:-D Moc povedený!
Díky :) ten krém je prostě bomba :)
Páni, to je teda fakt Mistr fešák, ten tvůj koláč! U nás se nikdy třešně nedožijí okamžiku, kdy bych je mohla pojmout podobně koláčově-pompézně, protože ať jich je kolik je, vždycky jsou sežrány hned ve stavu surovém.
Sakryš, hned bych si dala něco dobrého a mám připraveno leda houby s octem :-( Teď se mi o tomhle bílém krasavci bude snad i zdát!
Děkuju, u nás se taky užíraly, ale ubránila jsem :D A nedělej se, určitě máš aspoň zmrzlinu v mrazáku! :))
Krása!
Děkuji :))
Meg, tenhle koláč bych dala hned teď!! Mňam, jen vidím ty třešně v krémovém bazénku a umírám touhou :D Já jsem letos měla na třešně smůlu, všechny (asi kromě tří) byly totiž červavé :/
Tady nebyla prave ani jedna, proste neskutecne a dobre :)