Léto pomalu končí, ale možná máte zásoby cuket, které chcete využít. A pokud si chcete ještě letní chutě připomenout, tak nabízím recept na cuketový chlebíček, ve kterém je kokos a limetka a který tak má skvělou letní chuť – tedy hlavně pro ty, kteří milují kokos jako já :)
Množství cukru je možné upravit podle vašich zvyklostí, a pokud moc nechcete na cukru přidávat, tak klidně vynechejte polevu, nebo jí udělejte méně a polijte třeba jen část chlebíčku. Ale díky limetce je skvěle nakyslá a podle mě tomuhle chlebíčku dodává skvělý rozměr.
Cuketový chlebíček s kokosem a limetkou
Course: Buchty, bábovky a chlebíčky, Moučníky24
plátků40
minutes45
minutes1
hour25
minutesSuroviny
4 vejce
250-300 g krupicového cukru
kůra ze dvou limetek
vanilkový cukr (lžička toho od Antonína)
300 g hladké mouky
200 g kokosu
4 lžičky prášku do pečiva
1 menší lžička soli
130 g oleje (řepkový, slunečnicový)
160 g zakysané smetany
300 – 350 g očištěné cukety
- Na polevu
šťáva ze dvou limetek
cca 300 g a více moučkového cukru na polevu (podle potřeby)
Postup
- Cuketu omyjte a očistěte. Pokud chcete, aby byl uvnitř chlebíček zelený a slupka je pěkná, tak ji ponechte, jinak ji oškrábejte. Zbavte ji semínek a pak zvažte.
- Nastrouhejte ji najemno a dejte stranou.
- Do mísy dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a limetku a vyšlehejte do pěny. Pokud chcete, můžete množství cukru ještě ubrat, ale těsto jinak příliš sladké pro většinu ochutnávačů nebylo :)
- V míse smíchejte hladkou mouku, kokos, prášek do pečiva a sůl.
- V další misce spolu lehce rozmíchejte olej a zakysanou smetanu.
- K vyšlehaným vejcím přidejte půlku moučné směsi, lehce zamíchejte a přidejte polovinu směsi se zakysanou smetanou. Rozmíchejte.
- Přidejte zbytek moučné směsi a zbytek oleje se smetanou a zamíchejte.
- Ke všemu přidejte nastrouhanou cuketu a dobře promíchejte. Pokud se vám zda těsto opravdu moc řídké, přidejte trochu mouky (záleží na množství vody v cuketě).
- Formu nebo formy dobře vymažte tukem a vysypejte moukou, nalijte do nich těsto. Já jsem použila dvě formy cca 24*12 cm.
- Pečte na 160-170°C 35-45 minut, až bude špejle zapíchnutá do těsta čistá a nebude na ní lepivé těsto.
- Chlebíček nechte na mřížce zchladnout.
- Šťávu z limetek utřete s cukrem (přidávejte dle potřeby), aby vznikla hustá poleva, kterou chlebíček přelijte. Nechte zatuhnout a můžete podávat.
1 comment
Tento recept na cuketovo-kokosový chlebíček je výborný. Neměla jsem limetky, tak jsem použila citron a místo zakysané smetany směs tvarohu, jogurtu a majolky. Do jednoho chlebíku jsem přidala ještě rozinky v rumu a výsledek…wau, opravdu výborný dezert. Děkuji moc za recept. Určitě nepeču naposledy.
Gábina