Trošku zavzpomínáme na letní období – ještě když bylo teplo, tak jsem se (inspirovaná červencovou výzvou DC a u HaF) pustila do dalších domácích těstovin. Tentokrát jsem z čerstvého těsta vyzkoušela udělat tortellini a myslím, že všechny příjemně překvapily, daleko víc než tagliatelle.
Spolu s rajčatovou omáčkou z nich bylo skvělé jídlo, vhodné k vychutnání se sklenkou dobrého bílého vína. Recept na těsto jsem použila stejný jako u předchozích těstovin. U surovin na náplň a omáčku neuvádím množství, protože jsem všechno použila tak nějak od oka :)
Suroviny:
- 280 g hladké mouky
- 3 vejce (+ žloutek je-li třeba)
- lžíce olivového oleje
- voda dle potřeby
- sůl
- lučina
- sušená šunka
- listový špenát
- žloutek nebo celé vejce
- sůl, pepř
- olivový olej
- česnek
- jarní cibulka
- rajčata
- bazalka
- sůl, pepř
- Parmazán nebo Gran Moravia
Postup:
Mouku vysypeme na vál a uděláme do ní důlek, vklepneme tři vajíčka a přidáme lžíci oleje. Postupně vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám zdá suché, tak si ruce navlhčíme vodou anebo můžeme přidat i žloutek (nebo obojí). Zpracované těsto zabalíme do fólie a necháme 15 minut až dvě hodiny odpočívat.
Na omáčku jsem na rozpáleném oleji jsem nechala rozvonět nadrobno posekaný česnek a jarní cibulku, pak přidala rajčata, bazalku a nechala provařit. Dochutila jsem solí a pepřem.
Na náplň do těstovin jsem pokrájela šunku a špenát, přidala ostatní ingredience a všechno jsem smíchala. Rozválené těsto jsem rozkrájela na čtverečky a dala na ně náplň, přeložila na trojúhelníky a obtočila kolem prstu. (Děkuji mé drahé polovičce, že pomáhal!)
Těstoviny se vařily asi 5-7 minut a pak už se mohly servírovat s omáčkou, zasypané strouhaným sýrem a se sklenkou vína :)
11 comments
Nádherné! Jedna jako druhá a k tomu báječná rajčatová omáčka. Tu mám asi ke všem těstovinám nejraději, i když ji mám skoro vždycky na tričku :D Já mám teď s domácími těstovinami pauzu: už druhý strojek prostě nevydržel a já si na to vyvalování těsta tolik zvykla! Takže teď se dívám po třetím kousku, který, doufám, vydrží trochu déle.
Měj se krásně
P.
Taky ji mám k těstovinám nejraději (a na tričku taky dost často ) :)) No, a já to musím zvládat bez toho strojku, ale i tak to jde :) Díky za milý komentář :)
Mňam, ty vypadaj luxusně. Asi oprášim strojek a taky se do něčeho pustim…
Díky, ten strojek závidím :)
Dcery milují těstoviny, já zas chtěla doma vyzkoušet tortelliny, ale bez receptu jsem si netroufala. Díky moc za skvělé recepty. Bohunka
Tak právě baštíme první domácí tortellini s klobáskou a kopřivami. Díky moc za recept! Musím si najít čas a nastudovat další recepty. Krásně nafocené. Děkuju. Bohunka
Bezva, díky moc za reakci a návštěvu a milá slova :)
Tak teď jsme dojedli tortelliny, dělela jsem je přesně podle receptu jen jsem vynechala šunku ( sestra vegetarínka). Těsto se povedlo krásně, bylo úplně žluté :) jenom náplň nějak nespolupracovala, špenát byl asi hodně šťavnatý tak výsledná náplň byla hodně řídká a trošku rozmočila těsto.
Taky jsem trošku nevychytala velikost čtverečků těsta, takže moje tortelliny byly obří ( na každou porci tak čtyři kousky). Příště je udělám rozhodně menší :)
Všem však chutnalo tak moc děkuji za recept :)
Jen asi 5 kousků mi zbylo, zítra jedeme na dovolenou a je mi je líto vyhazovat, když jsem se s nima tak patlala. Myslíš, že je můžu zamrazit?
Super, jsem ráda, že se povedly. Určitě bych je zamrazila, jen je pak vařit o trochu déle… ale mělo by to jít bez problémů :)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik lidí se asi z tohoto jídla nají. Nedokáži odhadnout množství torellin vyrobených z uvedeného množství těsta.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, tohle se těžko odhaduje, každému vyhovuje jiná velikost porce těstovin… ale obecně cca 100 g mouky na jednu porci – čili tady tři. Doufám, že se zadaří :)