Čokoládové muffiny

by Meg

Poměrně dlouhou dobu už jsem přemýšlela o koupi plechu na muffiny, jen chyběl nějaký impuls ke konečnému odhodlání se. Protože papírové košíčky mám už dlouho doma, ale ty mají trochu tendenci se bez formiček rozlézat do všech možných i nemožných směrů. A pak, na běžném nákupu, si moje drahá polovička všimla, že je mají plechy na muffiny v akci. A sám mi nabídl, že bych si ho už mohla koupit… Takže tomu se nedá odolat ;)

Přijeli jsme večer domů a mě bylo jasné, že hned druhý den se budou péct muffiny – jenže jaké? Strejda Google mi narychlo poradil – neměla jsem žádné velké požadavky, chtěla jsem nalézt hlavně něco, na co budou doma suroviny. Takže se konaly čokoládové muffiny – původní recept ZDE – a vanilkové muffiny s višněmi – o těch příště.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 20g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g čokolády dle chuti (já použila hořkou a mléčnou čokoládu)
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 85 g rozpuštěného másla

Postup:

Troubu si rozehřejeme na 180°C. Hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu spolu promícháme v míse. Vybranou čokoládu si nasekáme nahrubo (ideální by asi bylo použití čokoládových pecek nebo jak se ty pěkné kousky čokolády nazývají :) ). Vajíčka prošleháme a smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a zchladlým rozpuštěným máslem.

Obě směsi zlehka smícháme a plníme do formiček – můžeme si vymazat plech na muffiny máslem a zlehka ho vysypat, nebo použít kupované papírové košíčky. Ty se ale dokážou na těsto pěkně  lepit, tak jsem zkusila vystříhat čtverce z pečícího papíru a těmi vyložit plech na muffiny. Jednoznačně u mě vítězí nad kupovanými košíčky.

Plech s muffiny jsem dala do rozehřáté trouby a pekla asi 20 minut. Krásně vyběhly a z papíru šly oddělit velmi snadno. Čokoládychtivá část rodiny zajásala a i já můžu říct, že obzvlášť vlahé byly vážně k nakousnutí, protože kousky čokolády uvnitř byly ještě lehce rozteklé a muffiny tak neměly chybu.

You may also like

42 comments

Catalina 15. 03. 2011 - 16.26

Jů, ty jsou krásní! Moc se mi líbí ten pečící papír, který jsi použila místo košíčků – vypadá to tak umělecky. Muffiny museli být určitě vláčné (už kvůli té smetaně), akorát já bych asi půlku těsta snědla před tím pečením (nevím čím to je, ale u muffinů mi to těsto vždycky strašně chutná jen tak :D).

Reply
Meg 16. 03. 2011 - 19.14

Mně se taky ten papír moc líbí :) Posledně jsem to tak viděla v nějaké cukrárně/kavárně, už ani nevím – trošku větší velikost (ne o moc) muffinku a cena asi 55,- ( ! ) , tak jsem si řekla, že to taky musím zkusit. A navíc se to vážně nelepí, takže mi to nepřijde líto, jako když z toho sundávám ten klasický košíček i s těstem…
Byli fakt výborný, už mám v hlavě další, co bych chtěla zkusit – a jo, to těsto bylo vážně dobrý :D

Reply
Jméno Petra 13. 07. 2012 - 18.17

Ahoj Meg, díky za skvělý recept na muffiny, včera jsem zkoušela a musím říct, že byly opravdu moc dobré!!, no a chlapům tak šmakovaly, že dnes už nejsou :-( :-D určitě budu péct častěji ;-) díky moc a měj se moc prima ;-)

Reply
Meg 14. 07. 2012 - 22.03

Ahojda, dekuju za peknou odezvu :))

Reply
Jméno Bajdííííík 20. 03. 2011 - 10.59

Na tom pozadí to nejde skoro vůbec přečíst. Kdyby to písmo bylo jinou barvou. Jinak na muffiny tleskám. Jsou výborné! :-)))

Reply
Jméno Bajdííííík 20. 03. 2011 - 11.00

Jej ted mi to naběhlo, omlouvám se. Už to jde přečíst

Reply
Meg 22. 03. 2011 - 21.19

Bez problému, jsem ráda, že to naběhlo :) Tyhle muffinky asi budu brzo dělat znovu :)

Reply
Pavla 30. 04. 2011 - 14.18

Moc se mi líbí nápad s tím pečícím papírem! Já používám papírové košíčky přímo na muffiny (z Marks & Spencers), ale ty tvoje vypadají mnohem líp. Navíc budou asi výrazně levnější… Muffinky vypadají úžasně, zvlášť jak krásně vyběhly a popraskaly. Už jsem si opsala recept a v nejbližší době je snad taky upeču.

Reply
Meg 01. 05. 2011 - 15.42

No i já jsem za něj ráda, někdy jdou ty muffinky z košíčků pryč dosti těžko, i s těstem (to si pak říkám, že je škoda :D ) a na tohle se to prostě nelepí. Držím palce :)

Reply
Tereza 08. 08. 2022 - 16.20

Ženy, musím napsat i svoji recenzi. Měla jsem jen jednu zakysku, tak tam lupla jogurt, špaldovou mouku a OSTRUŽINY! Je to slast! ❤️

Reply
Hana Koutná 04. 05. 2011 - 12.39

Plech na muffinky mám už dávno a péct je pouze na vymazaném plechu je práce pro vraha (respektive jejich vyndání). Dlouho jsem to řešila s papírovými košíčky z IKEA, které byly v pohodě, a teď jsem si koupila silikonové od teskomy a jednoznačně doporučuji. Dá se v nich péct jen na normálním plechu, vzhledem k tomu, že plech na muffiny mám, tak dám košičky do něj – mufifin jde krásně vyklopit a košíčky jsou připravené na příště (max. stačí zlehka opláchnout). Investice 198 kč za 2 balení (12 košíčků) se jednoznačně vyplatí.

Reply
Meg 18. 08. 2011 - 11.25

Díky za tip, schválně se po nich podívám, až bude příležitost :)

Reply
vilemina 16. 06. 2011 - 21.51

Pečící papír je dobrý způsob.
Používám košíčky (různých značek), ale z těsta je nesundavám pokud možno hned – chce to trochu odležet, pak jdou dobře, čerstvě upečené se na košíčky nalepí. Zkoušela jsem jen vystříkat teflonovou formu olejem, ale je to jak kdy:)

Reply
Meg 18. 08. 2011 - 11.27

Díky za tip :) U některých těst mi stejně přišlo, že to dělá i po vychladnutí, asi jak co. Ten pečící papír byl vážně dobrý.

Reply
DolceVita 21. 07. 2011 - 17.24

Čokoládové muffiny v bílém papíru vypadají vážně poutavě a žádné barevné papírové košíčky nemohou tuto barevnou kompozici zastínit. Jednoznačně povedené. Kdo rád peče, tomu se forma na muffiny nikdy neztratí a bude ji mít stále v kuchyni někde na dosah ruky. Hlavně v létě! Začínala jsem se silikonovou, ale poslední dobou dávám přednost této pevné teflonové. Přesně jak zmiňuje Vilemína, aby šly muffinky z formy (i silikonové) dobře ven, je třeba nespěchat a nechat je trochu vychladnout. Potom vyskakují jako na povel :-)

P.S.
Všimla jsem si, že jsou tu nové pěkné stránky o vaření a já se na ně dostala úplně poprvé.

Milá Meg, přeji ti hodně radosti s jejich tvorbou a při pečení sladkých dobrot a dalších laskomin ať máš po ruce co největší počet ochutnávačů, co umějí nejen všechno zbaštit, ale také uštědřit pěknou pochvalu tomu, kdo to všechno pro ně tak krásně a s láskou nachystal! U vás doma musí být voňavo, krásno a útulno! To je vidět z každého příspěvku. Moc milé povídání tu máš, tak ať ti to pořád tak pěkně píše a vaří! Šárka

Reply
Meg 18. 08. 2011 - 13.56

Moc děkuji za návštěvu a úžasný komentář :) Neuvěřitelně mě potěšil, nemám slov :)

Reply
Kudrlinka 02. 08. 2011 - 7.45

Moc hezké stránky! Zrovna včera jsem pekla čokoládové muffiny, tak škoda, že jsem na recept nenarazila dřív. Ale určitě se chystám vyzkoušet, minimálně už jen kvůli smetaně, která patří mezi mých 5 top ingrediencí v kuchyni :))

Reply
Meg 18. 08. 2011 - 13.57

Muffiny byly vynikající a hlavně jednoduché, asi je brzy budu muset upéct znova :) Díky za komentář :)

Reply
moni 05. 09. 2011 - 12.54

tak bezkonkurenční TOPka mezi mufíny…chtělo by vymyslet jak na obměnu vanilkovo-marcipánovou…mňammmm. Čoko jsou skvělé ale ne každý rád kakao:-(

Reply
Meg 11. 11. 2011 - 20.21

Tak já dělám i světlé, místo kakaa dám do těsta škrob, většinou tam dám i tu nasekanou čokoládu, ale dají se dát nasekané oříšky, sušené ovoce,… :)

Reply
happy.lenulka 08. 11. 2011 - 10.53

Meg díky za typ… určitě vyzkouším i tyto tvoje. Vypadají k nakousnutí!!! ;-)

Reply
Meg 11. 11. 2011 - 20.22

Díky, jsou vynikající, i pro mě, a to já zas velký zastánce čokolády teda nejsem :))

Reply
Muffiny recept 07. 03. 2012 - 14.00

Díky za výborný recept, deti si muffiny chválili :)

Reply
Meg 07. 03. 2012 - 19.28

Jsem ráda, díky za vyzkoušení :)

Reply
jana 19. 08. 2012 - 8.54

Ahojky:)
jsem moc rada, ze jsem narazila na vase stranky, vcera vecer jsem pekla Muffiny podle vaseho receptu a dopadly vyborne, moc diky za tip, uz podle receptu bylo videt, ze budou stat za to a bylo to tak.. Takze jeste jednou moc diky:)

Reply
Meg 19. 08. 2012 - 10.49

Neni zac, to ja dekuji mockrat! :)

Reply
Hanka 07. 11. 2012 - 15.00

Děkuji za super recept, před pul hodinou jsem je vytáhla z trouby a musím říct, ze jsou fakt výborný. Milujeme čokoládu, takže u nás je budeme péct často :-)

Reply
Meg 19. 11. 2012 - 17.12

Jsem rada, ze se zadarilo :))

Reply
Jméno petra 25. 11. 2012 - 15.29

Máme doma bezlepkovou dietu a tak jsem misto hladké mouky ,dala jizerku :-) povedlo se :-) díky

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.24

Super!

Reply
Mirka 16. 06. 2013 - 20.35

Ahoj Meg,
děkuju za super recept :-) Muffiny jsou výborné a tip s nastříhaným pečícím papírem je skvělý :-) Jinak půl dávky jsem udělala přesně podle tebe a pro druhou půlku jsem vynechala kakao a čokoládu, přidala víc cukru a domácí jahody ze zahrádky a taky paráda… Ještě jednou díky

Reply
Meg 17. 06. 2013 - 9.49

Ahoj, děkuju moc za komentář, jsem ráda, že se povedly a že chutnaly :)

Reply
Kristýna 12. 11. 2013 - 14.17

Tak muffiny jsem zdárně udělala a už žádné jiné dělat nebudu. Jsou opravdu nejlepší co jsem kdy zkusila.

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 15.38

Super! :)

Reply
4abc4 01. 03. 2014 - 13.33

Výborný recept! :) Dělala jsem je akorát z choceňského jogurtu místo ze zakysané smetany a čokoládu jsem dávala hořkou a mléčnou od figara tu se smetanovou a myslím, že malinovou nebo višňovou náplní. Muffiny jsou po upečený krásně vláčné a ta plněná mléčná se dokonale rozpila, takže to chutná parádně. :) Akorát jsem měla problém poznat, kdy je hotovo, protože je těsto tak vláčné, že se i po víc jak 20 minutách lehounce lepilo, ale nakonec jsem je už vyndala asi po 25 minutách a když vychladly, hotové byly. :)

Reply
Meg 04. 03. 2014 - 10.07

Super, díky! :)

Reply
Veronika 04. 10. 2016 - 14.06

Ahoj Meg,
tyto muffiny už peču pravidelně a jsou prostě nejlepší!!! Děkuji za tento báječně jednoduchý recept!
Verča

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.31

Ahoj, díky mockrát! Já je mám taky ráda :)

Reply
jana 14. 03. 2017 - 17.39

Ahoj,jak velke cary toho papiru na jeden kosicek?

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.36

Míru vám přesně neřeknu, vemte si formu, kterou máte doma a zkuste si to do ní, to by bylo asi nejlepší – já to vždycky jen tak odhaduji :)

Reply
Janka 04. 10. 2020 - 14.41

Miluju! Dělám opakovaně :-)

Reply
Meg 31. 10. 2020 - 7.04

To jsem moc ráda, díky!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc