Mousse au chocolat

by Meg
14 komentářů

… aneb čokoládová pěna. Vždycky jsem ji chtěla vyzkoušet, ale přišlo mi, že musí být strašně těžké ji udělat. A navíc taky ze syrových vajec – z těch kupovaných bych si asi jen tak netroufla. Naštěstí jsme měli doma spoustu krásných vajíček z domácího chovu, takže jsem se pustila do experimentu.

Receptů je na internetu celkem dost, můj je asi kombinace trochu ode všeho. Nejlepší je samozřejmě použít dobrou čokoládu (třeba se 70% obsahem kakaa), hlavně na té závisí výsledná chuť pěny.

Suroviny:

  • 200 g čokolády
  • kousek másla
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml smetany

Postup:

Čokoládu velmi zvolna rozehřejeme ve vodní lázni s kouskem másla. Odstavíme ji z tepla a po částečném zchladnutí do ní zašleháme postupně cukr a žloutky. Cukr se nemusí úplně všechen rozpustit, zvládne to během doby, kdy se bude hotová pěna chladit a tuhnout.

Do zchladnuté čokoládové hmoty se žloutky zlehka zašleháme sníh z bílků a nakonec vyšlehanou smetanu. Rozdělíme buď do misek po jednotlivých porcích nebo do jedné velké mísy a z té pak lžící při servírování nabíráme nočky. Nejlepší je nechat pěnu v lednici přes noc.

Myslím, že stvořit vynikající čokoládovou pěnu není těžké, jen chce dát čokoládě čas, aby pěkně pomalu roztála a dobře vyšlehat bílky i smetanu a velmi zlehka je do čokolády zamíchat.

Bon appétit!

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

D.J. 21. 06. 2011 - 23.09

Moc se mi líbí recept, taky musím zkusit! Každopádně nemyslím, že byste se měla bát kupovaných vajec, spíš naopak. Ale rozdíl v chuti je tak markantní, že bych všem doporučil kupovat pouze domácí vejce například přes internet. A argument, že jsou drahá, je nesmysl, stojí běžně kolem 2.50 až 3 korun za kus. Hezký den. D.

Reply
Meg 22. 06. 2011 - 18.18

Tak já se jich ne úplně bojím, ale už se mockrát stalo, že prostě smrděly. A rozhodně se tak stalo daleko víckrát, než u těch domácích. Máme teď možnost brát od dvou chovatelů krásná domácí vajíčka a nemůžu si to vynachválit. Díky za komentář :)

Reply
Veronika 06. 05. 2012 - 14.41

Safra, už mám zase chutě… Tuto pochoutku jsem si několikrát dávala v restauracích a teta umí perfektní, ale já si na to nikdy netroufla.. možná je čas to změnit….

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.37

Neni to zas nijak tezke, takze do toho! :)

Reply
martina 23. 11. 2013 - 15.50

ja delam penu z mascarpone:
100g mascarpone utru s 1lzici cukru
Ve vodni lazni reozehreji 80g 70% cokolady a 50ml smetany 33%-nechat rozpustit
Zvlast vysleham 100 ml 33% smetany ke slehani.
Rozpustenou cokoladu micham do vychladnuti a postupne pridavam slehacku a nakonec mascarpone.Vychladnout na 2h do lednicky.Taky mnamka.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.13

Díky za tip! :)

Reply
katka 23. 10. 2014 - 18.40

Megi vyskusaj tuto mousse od nigelly http://m.youtube.com/watch?v=zs_YuztB_p4
Uuplne jednoducha..lacna..ziadne vajcia,mascarpone..je to original ze PENA! Uuzastna :)

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.40

Díky! Už jsem na ni koukala, dělala jsem ji v ovocné verzi :)

Reply
kate 22. 03. 2015 - 22.18

Ahoj Meg,jen se chci zeptat smetanu na šehlani??

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.00

Ahoj, ano, když se musí šlehat :)

Reply
Jana 20. 09. 2016 - 14.50

Dobrý den,
předpokládám, že dávka je na 4 porce o objemu 200 ml?? Nemáte odhad kolik mililitrů pěny se z této dávky udělá ?
Předem děkuji za odpověď Jana :-).

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.29

Dobrý den, bohužel množství přesně odměřené nemám. až ji budu příště dělat, napíšu sem přesně, kolik z toho vyjde pěny.

Reply
J 11. 11. 2016 - 16.09

Jakou konkrétní čokoládu jste použila?

Reply
Meg 21. 11. 2016 - 14.09

V případě fotek už nevím, jinak používám různé druhy čokolád. Z těch běžněji dostupných třeba Lindt 70% :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít