Mousse au chocolat

Čokoládová pěna

… aneb čokoládová pěna. Vždycky jsem ji chtěla vyzkoušet, ale přišlo mi, že musí být strašně těžké ji udělat. A navíc taky ze syrových vajec – z těch kupovaných bych si asi jen tak netroufla. Naštěstí jsme měli doma spoustu krásných vajíček z domácího chovu, takže jsem se pustila do experimentu.

Receptů je na internetu celkem dost, můj je asi kombinace trochu ode všeho. Nejlepší je samozřejmě použít dobrou čokoládu (třeba se 70% obsahem kakaa), hlavně na té závisí výsledná chuť pěny.

Suroviny:

  • 200 g čokolády
  • kousek másla
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml smetany

Postup:

Čokoládu velmi zvolna rozehřejeme ve vodní lázni s kouskem másla. Odstavíme ji z tepla a po částečném zchladnutí do ní zašleháme postupně cukr a žloutky. Cukr se nemusí úplně všechen rozpustit, zvládne to během doby, kdy se bude hotová pěna chladit a tuhnout.

Do zchladnuté čokoládové hmoty se žloutky zlehka zašleháme sníh z bílků a nakonec vyšlehanou smetanu. Rozdělíme buď do misek po jednotlivých porcích nebo do jedné velké mísy a z té pak lžící při servírování nabíráme nočky. Nejlepší je nechat pěnu v lednici přes noc.

Myslím, že stvořit vynikající čokoládovou pěnu není těžké, jen chce dát čokoládě čas, aby pěkně pomalu roztála a dobře vyšlehat bílky i smetanu a velmi zlehka je do čokolády zamíchat.

Bon appétit!

14 comments on “Mousse au chocolat

  • D.J. , Direct link to comment

    Moc se mi líbí recept, taky musím zkusit! Každopádně nemyslím, že byste se měla bát kupovaných vajec, spíš naopak. Ale rozdíl v chuti je tak markantní, že bych všem doporučil kupovat pouze domácí vejce například přes internet. A argument, že jsou drahá, je nesmysl, stojí běžně kolem 2.50 až 3 korun za kus. Hezký den. D.

    • Meg , Direct link to comment

      Tak já se jich ne úplně bojím, ale už se mockrát stalo, že prostě smrděly. A rozhodně se tak stalo daleko víckrát, než u těch domácích. Máme teď možnost brát od dvou chovatelů krásná domácí vajíčka a nemůžu si to vynachválit. Díky za komentář :)

  • Veronika , Direct link to comment

    Safra, už mám zase chutě… Tuto pochoutku jsem si několikrát dávala v restauracích a teta umí perfektní, ale já si na to nikdy netroufla.. možná je čas to změnit….

  • martina , Direct link to comment

    ja delam penu z mascarpone:
    100g mascarpone utru s 1lzici cukru
    Ve vodni lazni reozehreji 80g 70% cokolady a 50ml smetany 33%-nechat rozpustit
    Zvlast vysleham 100 ml 33% smetany ke slehani.
    Rozpustenou cokoladu micham do vychladnuti a postupne pridavam slehacku a nakonec mascarpone.Vychladnout na 2h do lednicky.Taky mnamka.

  • Jana , Direct link to comment

    Dobrý den,
    předpokládám, že dávka je na 4 porce o objemu 200 ml?? Nemáte odhad kolik mililitrů pěny se z této dávky udělá ?
    Předem děkuji za odpověď Jana :-).

    • Meg , Direct link to comment

      Dobrý den, bohužel množství přesně odměřené nemám. až ji budu příště dělat, napíšu sem přesně, kolik z toho vyjde pěny.

    • Meg , Direct link to comment

      V případě fotek už nevím, jinak používám různé druhy čokolád. Z těch běžněji dostupných třeba Lindt 70% :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít