Kakaové cupcakes s pistáciovým krémem

by Meg
45 komentářů

Kdysi dávno mě někde upoutaly košíčky s krémem, které se nazývají cupcakes, a většinou hýří všemi barvami. Jak napovídá anglický název – hrníčkový dort – jde o malé dortíky, pečené většinou ve formičkách na muffiny. Konečně jsem se na ně odhodlala i já, a v to čokoládové, nebo spíše kakaové verzi, s pistáciovým, pudinkovo-máslovým krémem a ozdobou z čokolády.

Recept na cupcakes je z joyofbaking.com a pro tentokrát jsem byla moc ráda, že jsou uvedené jak míry v gramech, tak i ty hrnkové. Když vám totiž spadne váha na zem, a najednou váží v librách a uncích a v návodu o přepnutí na kila a gramy nic nenajdete, tak to přijde vhod. ( A nechtělo se mi to přepočítavat :) )

Nejdříve jsem si připravila čokoládové ozdoby – rozehřála jsem asi půl tabulky hořké čokolády, dala do sáčku, odstřihla růžek a předkreslila jsem si kytičky na fólii, nechala zatuhnout. (Moje výtvarné vlohy prosím radši nekomentovat.)

Ještě před začátkem kreslení se mi roztrhl sáček s čokoládou, takže jsem měla o zábavu postaráno a doufala jsem, že už se další neroztrhne. No hořká čokoláda už vydržela. Pak jsem si rozehřála bílou čokoládu (skoro celá tabulka) a vybarvila kytičky. Další sáček už zase nevydržel, je to poznat.

Kytičky jsem nechala zatuhnout v lednici.

Kakaové cupcakes:

  • 50 g kakaa (nebo 1/2 hrnku)
  • 240 ml vařící vody
  • 113 g změklého másla (1/2 hrnku)
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 175 g mouky (1 a 1/3 hrnku)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Vodu s kakaem rozmícháme dohladka a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom přidáme vejce a poté vanilkový extrakt. Do směsi přimícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec přimícháme kakaovou směs.

Těsto rozdělíme do košíčků na muffiny – vyšlo mi jich z tohoto množství 16. Pečeme podle receptu na 190°C 16-20 minut. V mém případě jsem na druhou várku teplotu trochu snížila, aby těsto tolik nenabíhalo a nepraskalo.

Na krém jsem uvařila dva pistáciové pudinky v půl litru mléka, aby vznikla hustá kaše (ještě jsem přidala trošičku zeleného barviva). Asi polovinu kostky másla jsem nechala změknout a utřela do pěny s moučkovým cukrem; ten jsem přidávala po troškách, takže neřeknu přesně kolik. Do másla jsem nechala zašlehat hustý pudink. (Nakonec se krém nechtěl vymíchat dohladka, takže ho ještě čekala procedura s ponorným mixérem.)

No a pak už jsem jen krém nastříkala na upečené muffiny a ozdobila kytičkami a případně i lístečky z čokolády.

Cupcakes jsou hutné, hodně kakaové a obstojí jako samostatná svačina, protože dovedou zasytit.

A už aby bylo jaro! :)

45 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

45 komentářů

Jana 24. 02. 2012 - 9.47

Fakt krása na pohled a určitě i na chuť skvělé …jak dlouho asi takhle vydrží kvůli krému nahoře? Asi týden ?

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.27

Díky, byly moc dobré :) Já nevím, moc nerada nechávám nějak déle máslové krémy apod. – a hlavně to u nás ani tak dlouho nevydrží :D Ale co se týče toho tvaru nastříkání, tak krém v lednici ještě zatuhl, a tvar držel více než dostatečně :)
P.S.: Přidávám si blog do záložek :)

Reply
Mary 24. 02. 2012 - 9.53

no tie su prekrasne! klobuk dole! :))) ja taketo ozdobovanie nezvladam a marne sa snazim.. tie kvetinky a cele cupcakes su uzasne a kakaove-co ja milujem, chcela by som jeden cupcake degustovat! :)

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.28

Díky, ono to je to jednoduché a pěkně to nakonec vypadá :) Cupcakes jsem dělala prvně :)

Reply
Lucie 24. 02. 2012 - 10.57

Moc pekne, ten zeleny krem se mi libi. Cupcakes jsou fajn, pecu je moc rada a tenhle recept z JoB jsem pouzila na cupcakes ala kubansky dort (dokonce jsem delala i ty ozdoby z cokolady)… Asi to zopakuju a dam na blog – pekla jsem je uz dvakrat (na zkousku a na ostro na svatbu), ale ani jednou jsem nefotila…

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.30

Super, to se budu těšit :) ty ozdoby jsem našla někde na netu, a jestli se podaří je najít znova, tak přidám odkaz :) A co se týče krému – byla jsem označena za čarodějnici :D Díky :)

Reply
Martina 24. 02. 2012 - 15.43

Nádherné, s chutí se do výroby pustím taky. A ty kytičky jsou opravdu krásné

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.33

Díky :)) Na těch kytičkách je super to, že se jednoduše udělají, teda pokud zrovna nebudou všechny sáčky doma praskat :D a moc hezky pak vypadají:)

Reply
Lucy 24. 02. 2012 - 18.49

Tie su kraaasne a to zdobenie je prerfektne! A pistaciova chut s kakaom,mnam,mnam. Perfiš!

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.33

Děkuju :)) Ta kombinace mi vážně sedla :)

Reply
Adriana 25. 02. 2012 - 0.17

Su absolutne prenadherneeeeeeeeeeee. Nemam pistaciovy puding, inak by som sa hned do nich pustila. Tie coko ozdoby su bombasticke. No uplne ma dostali tieto cupcakes. Well done!

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.34

Děkuju moc Adka :)

Reply
farfalla 25. 02. 2012 - 1.42

Vypadají moc pěkně, a to zdobení taky, je roztomilé:) Jakou máš váhu? Já na své mám to přepínání taky, přestože to někdy přepnu omylem. ale jsem za něj ráda, občas i amíci váží (ale právě na ty blbý unce a tak, což se mi přepočítávat nechce:)

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.38

Díky moc :) Váha je tahle, tlačítko na jednoduché přepnutí se tam nenachází a žádná kombinace stisknutí víc tlačítek naráz a jejich držení a tak to zatím nespravila :D Našla jsem i diskuzi, kde to vyřešili novou váhou, což je velmi potěšující :D

Reply
Madla 26. 02. 2012 - 20.33

Tééda, ty jsou nádherné! Jenom tu zírám s bradou dole, sliny mi ukapávají jako by mi právě provedli lobotomii a mám neovladatelné nutkání jít vyjíst lednici :-)
Vypadají nesktuečně luxusně, obdivju tvé precizní zdobení, jseš fakt hvězda!
Mě dosud žádné cupcakes neoslovily tak moc, že bych se chtěla pokoušet o jejich nápodobu, ale ty tvé jsou horkým kandidátem. :-)
Jenže problém by asi byl v krému, nemám ráda máslové krémy a bez másla to asi držet tvar nebude :-( Ale jsou fakt nádherný!

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 10.23

Dekuju ti :D ja taky moc maslove kremy nerada, no, ale tady ho zas v pomeru k pudinku nebylo tolik a dalo se to :)

Reply
Catalina 07. 03. 2012 - 9.03

Meg, ty jsi umělkyně! Jsou překrásné! Ty kytičky jsou fakt úžasné a ještě vlastoručně vyrobené, dechberoucí dílo! Tyhle dortíky bych si někam vystavila :))

Reply
Meg 07. 03. 2012 - 19.28

Páni, je to od tebe moc milé, díky :)

Reply
Barbora 07. 03. 2012 - 22.14

jééé tak ty vypadají hodně delicious..v nejbližší době musím upéct..

Reply
Meg 14. 03. 2012 - 15.02

Díky :))

Reply
Lenka 11. 03. 2012 - 22.03

Ahoj Meg, díky za skvělý tip na výborně vypadající dortíky! Použila jsem teda jiný “podklad” a sice čokoládové muffiny z “Drobečků”, protože je znám a moc mi záleželo na tom, aby se mi dortíky povedly. Ale tyto cupcakes určitě vyzkouším příště. Chtěla bych se tě zeptat…jakou bílou čokoládu jsi použila? Já jsem koupila Milku a při rozpouštění se z ní stala tuhá koule. Takže jsem musela do obchodu pro bílou polevu, jak se prodává už hotová v sáčcích, které se jen zahřejí. S ní to šlo a ozdůbky se mi nakonec povedly taky, i když jsem o tom hodně pochybovala, jsem totiž strašně levá. Akorát až když jsem měla ozdobených asi polovinu jsem zjistila, že ty ozdoby je fajn dávat tou stranou, kterou ležely na podkladu :-D Už jsem byla tím pečením docela unavená, takže mně to prostě hned nedošlo, že jsou tou stranou hezčí a krásně hladké a dokonalé. Pekla jsem jich 40, takže jsou jich plné dvě krabice a vypadají báječně. Zítra s nimi budu obdarovávat svou třídu, tak doufám, že jim budou chutnat :-) Ještě jednou díky!

Reply
Lenka 11. 03. 2012 - 22.17

A ještě bych chtěla dodat ohledně krému…je výborný. Taky nemám ráda máslové krémyjako Madla, ale u tohoto převažuje ten puding a vůbec není takový hutný a tučný jak si každý pod máslovým krémem představuje. Na těch 40 dortíků jsem ho udělala ze 4 pudinků a litru mléka. Stačilo to a ještě zbylo. Jdu se zase pokochat, jsou nádherné :-D

Reply
Meg 14. 03. 2012 - 15.21

Páni, tak tohle mi udělalo obrovskou radost, díky moc! Chutnaly? Co se týče čokolády – většinou kupuju čokoládu Clever z Billy, ale tentokrát jsem doma neměla a tak jsem vyplňovala právě tou bílou Milkou – ta koule se asi stala díky přehřátí, nebo se do toho taky mohla dostat voda. Já koukám, že jsem to tam zapomněla do receptu napsat, s tou obrácenou stranou, moc se omlouvám! Ještě jednou moc díky!

Reply
Lenka 15. 03. 2012 - 8.30

Chutnaly moc, měly úspěch :-) Clever čokoládu jsem měla hořkou, ale bílou v Bille neměli, proto jsem koupila tu Milku. Asi to bude tím přehřátím, příště si budu dávat bacha. Určitě je totiž ještě budu dělat, protože jsou velmi efektní :)

Reply
Meg 15. 03. 2012 - 21.02

Super, jsem rada :) u nas posledne v bille taky nebyla, musim znova, pro zasoby :)

Reply
Monika 05. 04. 2012 - 19.47

Diky za inspiraci, zrovna peču :) Vypadají krásně :) A ty kytičky :))

Reply
Meg 12. 04. 2012 - 18.32

Jéé, bezva, povedlo se? :)

Reply
Paja 02. 05. 2012 - 21.28

vyborny krem! akorat jsem neutirala maslo s cukrem, ale svihla to rovnou do horkeho pudinku, vysledek je podle me stejny – prace mene :))

Reply
Meg 03. 05. 2012 - 21.32

Jo jo, diky, rikala jsem si, ze priste to udelam tak :))

Reply
pepetka 06. 06. 2012 - 10.56

Ty vaše fotky mě tak navnadily, že jsem se do výroby cupcakes pustila taky. Akorát byly dost rozpadavé při zakousnutí, to je tak správně?

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.52

Myslim, ze kdyz jsem je pekla, tak mi tak nepripadaly, leda me napada, jestli nebyly trosku prepecene…

Reply
Lenka 02. 09. 2012 - 17.00

Devce, ty jsi genius…zadna amaterka v kuchyni, jak pises na facebooku, ale dokonala kucharinka a cukrarka v jednom.
Ja miluju peceni a rada zkousim nove veci, nebavi mne pect neco dokola, ale porad hledam nove a jine…nasla jsem tyto stranky uplnou nahodou a jsem za ne moc vdecna! Skvele sepsano, nafoceno-podle komentaru velice sympatickou osubkou :-) Prosla jsem spoustu Tebou sepsanych a vyzkousenych receptu a uz mne svedi ruce…juj, uz bych nejradeji zacala vypekat hned :-)
Preji Ti mnoho uspechu v kuchyni i v zivote a slibuji, ze budu varit a pect s Tebou na dalku :-)

Reply
Meg 05. 09. 2012 - 16.25

Ach, cervenam se neskutecne :)) Dekuju moc, komentar potesil velmi! Taky nerada neco pecu a varim stale dokola a tesim se na pripadne ohlasy :)

Reply
Izabela 04. 11. 2012 - 22.17

Budu péct kamarádce na narozeniny, ale potřebuji se zeptat, na kolik kousků vystačí jedna tahle várka? Díky:)

Reply
Meg 19. 11. 2012 - 17.10

Jak jsem psala v prispevku, vyslo mi jich 16 :)

Reply
Conca 14. 02. 2013 - 17.02

Těsto bylo fantastické, tak vláčné, no prostě luxusní…sklidila jsem pochvalu i krém supr :) a teď jdu zkusit použít tohle těsto jak podklad pro dort ;)

Reply
Meg 18. 02. 2013 - 17.47

Diky, super! Ten podklad pro dort by me zajimal :)

Reply
Lichoun 26. 03. 2013 - 15.38

vypadaja bajecne! :) chystam se pict pozitri kamaradce k narozeninam, tak snad se povedou :) jinak mouku si davala polohrubou?

Reply
Meg 26. 03. 2013 - 16.29

Díky :-) budu držet palce. Myslím, ze jsem dala hladkou, nebo směs hladké a polohrubé. Snesou skoro všechno :-)

Reply
Paja 10. 12. 2013 - 20.47

Ahoj, myslite, ze by slo do kremu pridat jeste pistaciovou pastu pro vyraznejsi chut? jinak jsou vyborne!!

Reply
Meg 11. 12. 2013 - 20.04

Určitě! je to skvělý nápad :)

Reply
Maruška 31. 07. 2014 - 11.30

Ahoj, tyhle cupcakes vypadaji fakt krasne :) I dobre nafocene, sbihaji se mi sliny uz ted :) Vyzkousim! :) Doma zrovna nemam kakao, ale napadlo me treba zkusit variantu s Caro. Vlastne takova bezkofeinova varianta s nadechem kavy. Zkousela jsi nekdy neco takoveho?

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.29

Caro jsem ještě na pečení moučníků nezkoušela, ale jestli to upečeš, tak dej vědět, jsem zvědavá :)

Reply
Vendy 18. 08. 2015 - 18.01

Ahoj Meg,
dneska jsem poprvé v životě dělala cupcakes a vybrala jsem si tento recept. Musím říct, že návod je i pro mě naprosto super napsaný a dokázala jsem to. Krém jsem udělala jen z vanilkových pudingů a ozdobila čokoládovými hvězdičkami. Moc děkuju za tenhle recept a za to, že se mi to tak povedlo :-)
Určitě vyzkouším další recepty.

Reply
Meg 23. 08. 2015 - 14.20

Ahoj Vendy,
díky moc! Jsem ráda, že se povedly a držím palce na příště :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít