Jahodová bílková pěna

by Meg
12 komentářů

Jahody jsou momentálně všude okolo nás. Při cestě na oběd většinou míjím několik stánků a kolem všech se line fronta lidí, trpělivě čekajících na svůj košík krásně voňavých jahod. Ani já jsem samozřejmě neodolala a domů si červený poklad donesla.

Ta vůně mi připomněla čerstvě nasbírané jahody u nás na zahradě. První věc, co s nimi děda vždy dělá, je jahodová pěna a já mu pro jistotu hned zavolala o recept. Měla jsem v lednici úžasná domácí vajíčka (díky surovinové mapě.) a tak nebylo co řešit. Děda mi řekl, že na jeden bílek dává až 15 dkg cukru – což je celkem dost a já tak na první dávku dala něco přes 100 g cukru. Samozřejmě záleží i na sladkosti/kyselosti jahod a velikosti vajíčka.

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 8-15 dkg moučkového cukru podle sladkosti jahod a podle toho, jak máte rádi sladké
  • mistička jahod

Postup:

Bílek lehce zašleháme s cukrem a až začne pěnit, přidáme rozmačkané jahody.

K bílku přidáme jahody

Šleháme do pěny.

Ušlehaná pěna

Pěnu můžeme dát do misek nebo sklenic lžící anebo si vzít na pomoc cukrářský sáček s hladkou širší špičkou.

Jahodová bílková pěna

Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.

Jahodová bílková pěna

Tahle pěna je skvělá samotná (vychlazená), ale ještě úžasněji vynikne na horkých lívancích.
Jahodová bílková pěna

S těmi se mi už v teple dělat nechtělo, ale pokud byste si chtěli udělat skvělou víkendovou snídani, tak rozhodně hlasuji pro lívance s touto jahodovou pěnou.

12 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

Madla 11. 06. 2014 - 14.58

Jo, tak na tuhle jahodovou pěnu si pamatuju! Vždycky nám ji dělala babička a mě tehdy vůbec nechutnala, protože byla hrozně přeslazená. Ale ty ji máš tak krásně naservírovanou, že tvůj recept (určitě s tou menší gramáží cukru) vyzkouším. A jsem fakt zvědavá na výsledek!

Reply
Meg 12. 06. 2014 - 6.27

Doufám, že bude chutnat :) Já si taky vždycky říkala, že je hrozně sladká… a stejně jsem ji nemohla přestat jíst :D

Reply
Lenka 14. 06. 2014 - 17.34

Moje babička ji taky dělávala. Ale z lesních jahod. Byla furt v lese a sbírala je do velké zavařovačky (do té fakt velké….pětilitrovky) Vždycky ji naplnila minimálně do půlky…Babička vždycky věděla, kam jít…na jahody, na ostružiny, na houby..nikdy nepřišla s prázdnou. Děkuju za připomenutí Meg… :-)

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.10

Já ty lesní jahody tak miluju… mívali jsme je i na zahrádce a pořád jsem na ně chodila :) Já díky :)

Reply
Madla 16. 06. 2014 - 12.34

Tak hlásím, že mám novou letní závislost :-) Je fakt super, sice s o polovinu menším množstvím cukru a vytuněná o limetkovou šťávu a kůru není tak hezky pevná jako ji máš ty na fotkách, ale chuťově je to bomba, jemně sladká, nadýchaná, pěnová, prostě perfektní! A úplně nejlepší je v kombinaci s makovým korpusem.

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.10

Jééé, super, to jsem ráda, Madlo :)

Reply
LeniK 22. 06. 2014 - 11.44

Tak tenhle dezert mě v dětství úplně minul, zato teď si to vynahradím. Na záhonku se krčí poslední jahody, tak už vím, co s nimi. Zdraví LeniK z Tasty Therapy

Reply
Meg 23. 06. 2014 - 6.13

Tak snad bude chutnat :)

Reply
Martina 24. 08. 2014 - 16.40

Dnes manžel přinesl misku ostružin a vzpomněl si na bílkovou pěnu, kterou jako dítě ochutnal na Slovensku :-) Tak jsme to dali nějak dohromady – Váš recept jsem našla až déle. Vyšlehali jsme tuhý sníh s cukrem, rozmixovali a propasírovali ostružiny. Vmíchali do sněhu a to byla taková dobrota!!!! S jahodami to musí být také dobré, ale zkuste ostružiny, je to bomba :-)

Reply
Meg 10. 09. 2014 - 9.33

Jééé, tak ty ostružiny závidím! Jsem moc ráda, že vám to chutnalo :)

Reply
Lucie 27. 05. 2016 - 14.43

Tuhle jahodovou pěnu podávala babička na piškotu, bylo to náramné a vzdycky jsme celý moučník za odpoledne snědli a tak si nejsem jistá, jak na tom byla pěna s výdrží…. Kdybych ji chtěla uplatnit na dort a ještě s ním (opatrně) cestovat, čím bych ji zpevnila? Želatinou? Zas bych nerada uplně změnila konzistenci, abych neměla z pěny tuhý “maršmelou”….

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 10.40

No, popravdě tohle nemůžu říct na 100%. Já bych tu bílkovou pěnu jako náplň asi nedělala, ono by to stejně také chtělo zkonzumovat co nejdříve. Děláváme třeba jahodovou pěnu se šlehačkou a želatinou a ta nějakou cestu vydrží.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít