Jahodové macarons s ricottou

by Meg
50 komentářů

Macarons jsou pro mě rozhodně velkou výzvou. Bůhví kolik pokusů jsem už chtěla hodit do koše (pořád byly dobré, i když vypadaly hnusně), ale pořád jsem se nevzdávala. Vždycky jsem nakoupila další mleté mandle a šla do dalšího pokusu. A věřte, ono se to dokonce vyplácí. Neříkám, že jsem s poslední dávkou spokojená na 100%, ale rozhodně to má daleko od rozplizlého čehosi, co bylo buď rozblemcané, nebo moc křupalo.

Sice se všude u macarons uvádí, jak má být starý bílek, jak dlouho nechat stát, jak pečlivě vážit gramy – ale podle mě jde stejně a úplně nejvíc o hustotu a konzistenci hmoty, ze které nakonec budete macarons stříkat na plech. Musí být prostě tak akorát, ne moc hustá, ne moc tekutá. A jak se to pozná? Tak po deseti pokusech to budete hravě zvládat rozpoznat sami, ale v postupu se pokusím svoje zkušenosti vysvětlit.

Předchozí pokusy

Na posledních pár pokusů jsem se vybavila receptem podle Chez Lucie (např. tu). Svoje pokusné dávky jsem vždycky navíc dělala jen z půlky, abych nelitovala zmařeného pokusu. Naštěstí zase tak náročné na suroviny (pokud máte mandlovou moučku) macarons nejsou.

Suroviny:

  • 138 g jemně mletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 125 g moučkového cukru
  • 105 g bílků
  • 105 cukru krupice

Postup:

Vezmeme si mleté mandle. Já je kupuju buď v Lidlu anebo v Globusu, oboje viz foto, pořadí dle jmenování.

Smícháme je s moučkovým cukrem a ideálně spolu promixujeme. Přesijeme přes síto (větším kouskům můžeme trochu pomoct, zbytky vyhodit).

Bílky s krupicovým cukrem spolu vyšleháme – přitom pomalu zvyšujeme otáčky a snažíme se dostát přešlehaného, jakoby “vysušeného” vzhledu.

Pokud chceme, tak v tuhle chvíli přidáme barvivo a aspoň další minutu prošleháme na maximum.

Do mísy přisypeme mandle s cukrem a stěrkou promícháme. Hmota musí být dobře promíchaná, jednolitá. Špička z hmoty se musí jednolitě začlenit do zbytku, nesmí to být ale zas příliš rychle, aby se na plechu potom macarons moc neroztékaly. Myslím, že u mých předchozích pokusů bylo právě přemíchání hmoty jednoznačným problémem.

Připravíme si cukrářský sáček s hladkou špičkou.

Ten si dávám do hrnku, aby mi šel snadněji naplnit.

A pak už jen na plech se šablonou a pečícím papírem vytvořit budoucí macarons.

Vyndat šablonu a s plechem párkrát bouchnout o desku nebo o zem.

Troubu předehřejeme na 150°C. Macarons můžeme nechat cca 20 minut odpočinout (dle Lucie), anebo je dát do trouby po rozehřátí. Pečeme je 18 minut.

No a pak už se můžeme radovat :) Sice se mi povedlo stvořit i nějaké popraskané (na můj vkus jich bylo až moc), ale většina byla celkem povedená.

Necháme je vychladnout a můžeme plnit. Tentokrát jsem smíchala ricottu s trochou zakysané smetany a cukrem, a plnila je touto směsí, s kouskem jahody.

A pak už je stačilo dát odležet. Nejlepší by bylo je nechat do druhého dne, pokud pospícháte, apeluji alespoň na dvě hodiny v ledničce.

Macarons si natáhnou alespoň trochu vlhkosti z náplně a budou o moooc lepší.

Nemohla jsem se na ně vynadívat :)

A příště snad ještě hezčí!

50 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

50 komentářů

Jasněnka 20. 05. 2012 - 21.43

Podle mě jsou to perfektní macarons!:-) Gratuluji. Jaké používáš barvivo?

Reply
Meg 21. 05. 2012 - 13.54

Dekuju :) Tady to bylo fuchsiove gelove, ale ve vysledku melo dost jahodovou barvu :) Nejsem si ted jista znackou, jinak mam doma jeste zlutou Wilton… ty bych asi doporucovala :)

Reply
Jasněnka 21. 05. 2012 - 15.29

Fuchsii mi to teda taky nepřipomíná, je to krásná jahodová barva. Musím se rozhoupat a koupit si konečně gelové!

Reply
Meg 23. 05. 2012 - 6.09

Jo, jdi do nich :) Obcas musim pouzit praskove, ale rozhodne doukoupim vic gelovych, abych vystacila s nimi.

Reply
Jasněnka 24. 05. 2012 - 12.45

Mně se zdá, že jakmile tam nasypu jen krapet práškového barviva, těsto hodně zřídne a pak už to jde do kytek…

Veronika 20. 05. 2012 - 21.43

Nádhera! Dokonalé! To mi připomíná, že jsem dlouho Le macarons nedělala:) Ta jahoda musela být příjemně osvěžující ve sladkém těstíčku.

Reply
Meg 21. 05. 2012 - 13.54

Jo, ta nam tam popravde dost chutnala :) U tech zlutych jsem zas do mascarpone michala stavu z pomerance, aby to tu sladkost trochu stahlo :)

Reply
Jana 21. 05. 2012 - 7.45

Krása, také se na ně někdy v budoucnu chystám,ale zatím chybí odvaha :))))

Reply
Meg 21. 05. 2012 - 13.55

Vsadim se, ze se ti urcite povedou, az se odvazis :)

Reply
rikinka 21. 05. 2012 - 7.59

Sú úžasné. Nevedela som že sa človek pri ich pečení tak zapotí… :-)

Reply
Meg 21. 05. 2012 - 13.55

No, kdyz se dari, tak se moc nezapoti, ale kdyz ne… tak si clovek pekne zanadava :)

Reply
Natálie 21. 05. 2012 - 16.48

Ahoj Meg, zase tak špatné t s těmi tvými macarons asi nebude ;-) Mám to podobné jako ty, naštěstí moje rodina má s mými pokusy trpělivost a baští i ty hrozné povory, které se nepovedly. Musím ale říct, že po několika nepodařených pokusech jsem si dala poslední šanci s tvými čokoládovými macarons a ty byly SUPER. Takže vlastně jenom díky tobě jsem macarons nezavrhla.
Minule se mi povedly hezké i bez kakaa – s jahodovým tvarohem a měly být růžové, ale nakonec zbělely a byly růžové jenom uvnitř. Tak se od tebe inspiruju asi i s barvivem, to moje není nic moc..

Reply
Meg 23. 05. 2012 - 6.09

Jeee, to jsem fakt rada :) Ono to chce te barvy do nich prece jen docela dost…

Reply
Madla 21. 05. 2012 - 19.50

Jéžiš, ty jsou dokonalé! A s jahodami i krásně šťavnaté a osvěžující, to se dělá, takhle člověka nalákat? teď mi budou hlavou rotovat nápady na macarons a můj muž mi bude muset brzy rezervovat místo někde v blázinci :-)
U nás je problém sehnat mandlovou moučku, Lidl ani Globus ve městě nemáme, tak až pojedu někdy k rodičům, je jasné, kam a pro co před návštěvou ještě zavítám. Macarons prostě musím zvládnout!

Reply
Meg 23. 05. 2012 - 6.10

Dekuju :)) Jen do nich, uz se tesim, az si prectu, co jsi vymyslela :)

Reply
Lucie 23. 05. 2012 - 12.04

Krasa! Gratuluju :-)

Reply
Meg 24. 05. 2012 - 14.00

Diky, konecne se trochu dari, a to i hlavne diky tobe :)

Reply
Pipi 23. 05. 2012 - 17.00

Bože, to vypadá úžasně. Jak na tom můžeš vidět nějakou chybu…? :-)

Závidím těžce!

Reply
Meg 24. 05. 2012 - 14.01

Diky :)) Chyby vidim u tech, co popraskaly :) Jeste toho bych se chtela zbavit :D

Reply
Catalina 09. 06. 2012 - 14.34

Meg, ty jsi kouzelnice! Fakt úžasný macarons :) Nejen ta barva, ale i náplň, jahody a tvar, prostě všechno :D

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.53

Aaaa, budu se cervenat, diky :))

Reply
Lenka 11. 06. 2012 - 7.31

Milá Meg, tvoje macarons mě inspirovaly k tomu, abych je konečně vyzkoušela. Čím víc jsem o nich četla, tím více jsem je chtěla vyzkoušet. Nelákaly mě ani tak svou chutí (osobně si myslím, že jsou strašně přeceňované….ale od Pierre Hermé jsem je pravda ještě nejedla :) a že v České republice umíme mnohem lepší dezerty…jen možná nevypadají tak elegantně a hravě jako makronky), jako spíš možností vyzkoušet si, jestli je zvládnu. Svůj komentář píšu, abych ti poděkovala za tipy, díky kterým se mi makronky povedly na poprvé a taky abych se podělila o nějaké své zkušenosti.
Mandlovou moučku jsem si dělala sama. V Lidlu ji neměli a Globus u nás nemáme. Namlela jsem si tedy mandle na starém ručním mlýnku, který mamka používá na strouhanku a na vlašské ořechy. Díky tuku ale byly namleté mandle hodně vlhké. Na pánvičce jsem je tedy lehce opražila. Pak jsem je smíchala s moučkovým cukrem a rozmixovala tyčovým mixérem. A potom jsem tuto směs ještě “prosívala” přes síto. Použila jsem uvozovky, protože šlo spíše o pasírování :)) Šlo to strašně pomalu a byla to ta nejhorší práce z celého pečení. Pak jsem šlehala a míchala podle tebe… Při tvarování jsem použila šablonu, jsem totiž strašně levá a i se šablonou jsem neměla všechny makronky stejné :)) Některým zůstala špička, takže jsem měla sníh asi tuhý o něco víc než by měl být. Troubu jsem dala na 140°C a plech umístila uprostřed. Makronky nepopraskaly, vyběhly a mají nohu!!! Některé se sice nezvedly rovnoměrně po celém obvodu, tak jsou lehce zešikmené, ale to považuju za detail :) Druhý plech, kde bylo asi jen 10 makronek jsem zkusila péct na 150°C a ty už mi lehce praskly. Takže chce si to fakt vychytat tu správou teplotu pro každou troubu.
Dělala jsem zelené a růžové. Do růžových jsem dělala náplň z pudingu, zakysané smetany, pomazánkového másla a rozmačkaných jahod, což byla velká chyba, protože makronky byly během pár hodin rozmáčené. Do zelených jsem dělala čokoládovou, ta drží krásně. Včera večer, když jsem je ještě studovala, tak jsem na rozmáčené makronky narazila v několika diskuzích, většinou byly naplněné nemáslovými krémy (s mascarpone, riccotou apod.), takže příště určitě udělám krém s máslovým základem. Tobě vydržely? Nebo jste je snědly dříve než se stihly rozmáčet? :-)
Meg, ještě jednou děkuju za tvé články a postřehy o macarons…to, že se mi povedly je díky tobě, Chez Lucii, Jasněnce a velké dávce štěstí a náhody :)

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 10.58

Paaani, diky!!!!! Tohle mi udelalo neskutecnou radost :) Taky myslim, ze je spousta veci, ktere lidem chutnaji vic nez macarons, ale z velke casti jde o ten aaach efekt pri pohledu na barevne makronky. Tve variace zni naprosto uzasne. A ano, asi to rozmaceni u nemaslovych kremu bude – stejne jako se takove veci nemaji davat pod marcipan, tak do makaronek asi jen chvili pred konzumaci. My jsme je snedli docela rychle :D

Reply
Kulíšek 18. 06. 2012 - 19.30

Ty jsou tedy vážně nádherné! já pekla (lépe řečeno snažila se péct) makronky asi jen 3x a výsledek jsem měla vždy strašně hrozivý. Taky mám 20 let starou plynovou troubu, která peče všude jinak. Musím se přiznat, že mě ty moje nevalné výsledky docela odradily k dalším pokusům o markonky :(. Asi zůstanu jen u obdivování u lidí, kteří to umí :)

Reply
Meg 20. 06. 2012 - 11.02

Diky :) Ja jsem moc rada, ze to u me vypadalo cim dal lip, ale stejne si nemyslim, ze se mi vzdy povedou :)

Reply
Adriana 25. 06. 2012 - 22.49

Meg, snimam klobuk pred tvojimi krasnymi macarons. Ja mam pred tymto dezertom velky respekt a este som nenabrala odvahu vyskusat ich:). Myslim, ze coskoro vsak tak urobim. Urcite sa vratim k tvojmu prispevku. Este by som sa chcela opytat, tych 105 g bielkov je cca z z kolkych vajec? Dakujem.

Reply
Meg 03. 07. 2012 - 12.35

Dekuju :) Ja budu asi porad sbirat odvahu… A ted jsem opravdu na vazkach, mozna 3-4 vajicka, zalezi dle velikosti :)

Reply
Alexandra 04. 11. 2012 - 22.06

kde si nakupovala potraviny? a farbivo prosím ťa? :)))

Reply
Meg 19. 11. 2012 - 17.07

Tak nakupuji ruzne :) mlete mandle Globus, Lidl, Tesco :) Barvivo jsem ted naposledy kupovala gelove v cukrarne.

Reply
Jana 10. 11. 2012 - 16.42

Dobrý den,
úžasný recept! Díky moc! Macarons jsem si oblíbila letos ve Francii. Když jsem se vrátila, hned jsem hledala recepty…až dnes jsem je prvně vyzkoušela! A povedly se :-). Dělala jsem zatím jen čokoládové a jsou moc mňam, mňam! Proto bych se Vás chtěla zeptat, kde zakoupím gelová barviva? Moc děkuji!

Reply
Meg 19. 11. 2012 - 17.14

Gelova barviva se daji koupit pres internet, v obchodech s cukrarskymi potrebami a i v nekterych cukrarnach :) Chce to hledat a mit pripadne trpelivost, zalezi na tom, kde bydlite :) A dekuji!

Reply
Pistáciové a jahodové macarons | Meg v kuchyni 11. 12. 2012 - 19.35

[…] Pro detailní postup na macarons KLIK ZDE. […]

Reply
Lenka K. 19. 12. 2012 - 22.38

Na pomerančové jste použila stejný recept? A jakou náplní jste je plnila? Děkuji :)

Reply
Meg 30. 12. 2012 - 21.15

Recept na macarons určitě stejný a do krému mascarpone, trocha pomerančové šťávy a kůry :)

Reply
Michaela 30. 01. 2013 - 20.09

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde může být chyba u makronek – předchozí pokusy (foto č. 5) – změna, ale stále hrůza…… Stalo se mi dnes úplně to samé.. Děkuji za radu!

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.39

Dobrý den, osobně si myslím, že to bylo přemícháním směsi (s tím já ostatně bojuji skoro pořád), takže moc zeřídla.

Reply
teriska 04. 02. 2013 - 20.25

Ahoj :-) dherná práce..můžu říct, že ani u nás v cukrárně (bydlím ve Francii) je nemají tak pěkné :-)
Ráda bych se zeptala, kde se kupuje to gelové barvivo? Rozhodla jsem se napéct si na svatbu makronky sama, tak sbírám informace.
Díky za radu.
Terka

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.44

Páni, to se čte krásně :) Já kupuju gelové barvy buď v prodejně s cukrářskými potřebami, nebo je občas mají v cukrárně. A taky se dají koupit přes internet :)

Reply
Eva 31. 03. 2013 - 9.52

Ahoj, mužu poprosit nějaky odkaz jaky ten cukrářský sáček používáte? děkuju moc!

Reply
karolína 06. 05. 2013 - 21.23

Ahoj Meg, dáváš vždycky celé balení od Wiltona do jedne dávky?

Reply
Meg 11. 05. 2013 - 22.41

Ahoj, to vůbec! Gelového barviva stačí většinou pár “kapek” :)

Reply
Lucka 27. 10. 2013 - 15.01

Ahoj, můžu poprosit o radu? Používám barvy Wilton, ale při pečení mi krásně zabarvené makronky barvu ztratily. Uvnitř je barva jasná, ale na povrchu vybledlá. Nevíte, čím to může být? Děkuji.

Jinak krásný web a super recepty :)

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.26

Ahojda, jasně – taky mám Wilton barvy – na kolik a jak dlouho se ty makronky pekly? Vzhled měly správný po upečení? Jinak díky! :)

Reply
Lucka 31. 10. 2013 - 19.22

No popravdě jsem je upekla asi trošku moc..:D a měla jsem těsto hustější, takže neměly pěkný hladký povrch..

Reply
Meg 05. 11. 2013 - 20.06

Aha :) No ona je to kolem makronek fakt alchymie, chce to zkoušet :D

Reply
tina 21. 02. 2014 - 8.39

Mate je moc krasne, vcera jsem delala svuj prvni pokus. Makronky mi nepopraskaly ale uz po 9 minutach jsem je vytahovala z trouby protoze mi zezlatly. Prisly mi pri konzumaci vysusene a gumove. Nevite v cem je chyba? A to jsem je pekla na 150 stupnu.

Reply
Meg 27. 02. 2014 - 8.04

Tak bych je pekla na menší teplotu. Bohužel každá trouba je na tom s pečením trochu jinak, takže se to musí vychytat. Určitě bych zkusila po pár kouskách na plechu různé teploty, co to udělá :)

Reply
Denisa Fialová 11. 06. 2015 - 17.48

Ahoj môžem sa prosím spýtať na dôvod prečo makarónky praskajú ? :)

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.31

Těch důvodů může být asi tak milion :D (říká ta, co už to asi milionkrát řešila) ale hlavně to může být špatně promíchaná hmota, špatná teplota v troubě anebo nedostatečně zaschnuté makronky – to záleží podle použitého receptu…

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc