Americké palačinky podle Cataliny

by Meg

Patříte k fanouškům Cataliny? Pokud ne, tak máte nejvyšší čas to napravit, protože pokaždé, co zabrousím na její blog, mám silné nutkání péct nebo stvořit něco sladkého a hříšně dobrého. Už je to nějaká doba, kdy jsem podle ní dělala palačinky. Ovšem ne ty typické tenoučké, ale tzv. pancakes, americké palačinky, které mohou připomínat křížence naší obvyklé palačinky s lívancem.

Tyhle palačinky z podmáslí si určitě nejlépe vychutnáte na víkendovou snídani. Káva a pár kousků těhle palačinek s máslem a sirupem dle volby a máte blaho v duši. A když říkám pár, tak opravdu nejlépe dvě, protože jinak už to není snídaně, ale jídlo pomalu na celý den :)) Pokud nechystáte snídani pro celý regiment, tak vám bude stačit následující poloviční dávka, jinak si to zdvojnásobte nebo mrkněte přímo ke Katce.

Suroviny:

  • 260 g mouky (1/2 na 1/2 hladká a polohrubá)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 55 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 480 ml vlažného podmáslí
  • 55  g rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • máslo, javorový sirup nebo golden syrup, zmrzlina k podávání

Postup:

Ve velké míse smícháme suché ingredience (mouky, kypřidla, cukr a sůl).

Potom vejce s podmáslím, máslem a vanilkovým extraktem.

Tuhle směs nalijeme do velké mísy a zlehka smícháme – v těstě by měly zůstat malé hrudky. Necháme asi hodinku odpočinout a připravíme si pánev.

Vymažeme ji kouskem másla a naběračkou nalijeme těsto na pánev a necháme ho rozlít se do stran, nepomáháme mu. Palačinky upečeme z obou stran, potíráme máslem a vrstvíme na sebe, podáváme.

Pokud se rozhodnete dát si tyhle palačinky jako moučník, tak si na ně třeba dejte dobrou vanilkovou zmrzlinu.

Na snídani určitě nezapomeňte na máslo.

Ale co rozhodně nesmí chybět, to je javorový sirup. Anebo tzv. golden syrup. Záleží na tom, jaký máte rádi. Pak si už jen užívejte nadýchané palačinky s jemnou máslovou chutí a sladkou tečkou v podobě oblíbeného sirupu.

 

You may also like

8 comments

Kulíšek 19. 10. 2012 - 16.29

Já mám Catalinu moc ráda, její blog byl jeden z prvních, které jsem nalezla :). Ale musím se přiznat, že tenhle recept jsem ještě nezkoušela… no… zítra mám volno, takže snídaně je jasná :)

Reply
Meg 01. 11. 2012 - 12.12

Tak co, byly? :)

Reply
Madla 20. 10. 2012 - 7.56

Jé, Catalininy americké palačinky jsem ještě nezkoušela, je čas to napravit :-)
Ta fotka s vanilkovou zmrzlinou je úplně super! No, sice byly u nás palačinky nedávno (s jablky a ořechy ve smetanovém karamelu), ale sladkého není nikdy dost, že? :-)

Reply
Meg 01. 11. 2012 - 12.12

Sladkeho rozhodne neni dost, zvlast v tomhle hnusnym pocasi :)

Reply
Jana 21. 10. 2012 - 21.05

Tak přesně tenhle recept mám poctivě vytisklý z netu a uložený mezi kupou těch co chci zkusit,ale vždy jeden vytáhnu a minimálně dva na tu hromadu přibudou :( Je to nekonečné:)))))

Reply
Meg 01. 11. 2012 - 12.13

Taky mam moc velikou hromadu :D

Reply
Catalina 22. 10. 2012 - 15.16

Meg, jsem moc ráda, že jsi je zkusila, a moc děkuju za tak pěkný odkaz :)) V tvém podání vypadají úplně neodolatelně a ještě s tou zmrzlinou a sirupem! Mimochodem ta hvězdička z másla je moc hezká – ideální na vánoční palačinky :D

Reply
Meg 01. 11. 2012 - 12.13

Diky :D Musela jsem se trochu opicit, no :P

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc