Před časem jsem se zakoukala do cheesecaku u Marianny (halusky-in-ireland) – konkretne slo o Tia Maria Cheesecake. Tia Maria je kávový likér, ale už i to, že dortík vzhledem tak připomíná tiramisu, mi vnuklo myšlenku použití doma se nacházejícího Amaretta. Náhrada tedy vznikla v podobě likéru a v použití o trochu více surovin, protože jsem cheesecake udělala do 26 cm dortové formy. Doufám, že se na mě nebude Marianka zlobit, ale recept jsem si sem prostě musela uložit. Tenhle sýrový dort totiž všichni opěvovali až do nebes.
Suroviny:
- 180 g rozdrcených sušenek (já použila Lotusky – 250 g)
- 85 g rozehřátého másla
- 450 g krémového sýra (Philadelphia, já použila 5 balíčků, naštěstí byl v akci)
- 100 g krystalového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce Tia Maria likéru/Amaretta
- 1 větší vejce (já použila dvě)
- 140 ml zakysané smetany (já měla o něco víc)
- 5 lžic zakysané smetany
- 2 lžíce likéru Tia Maria/Amaretto
- kakao na posypání
Postup:
Sušenky smícháme s máslem na drobenku, nebo si je s nerozpuštěným máslem rozmixujeme. Napěchujeme do dortové formy a dáme na 10 minut při 180°C zapéct. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Sýr, cukr, zakysanou smetanu, vejce, extrakt, likér a mouku pořádně promícháme. Troubu rozehřejeme na 200°C a hmotu nalijeme na sušenkový základ. Pečeme 10 minut a potom snížíme teplotu na 100-125 °C . Pečeme 30-35 minut. Já jsem jako vždycky pod mřížku s dortovou formou dala plech (klidně už při zapékání korpusu, pokud forma nedrží a sušenky nechtějí máslo moc nasáknout, tak může trochu másla odkápnout z formy dolů) a když jsem dala cheesecake do trouby, nalila jsem na plech sklenici vody.
Po ukončení pečení se při ťuknutí do boku formy střed dortu ještě lehce může třást, ale to je typický rys. Cheesecake necháme v troubě a dvířka necháme pootevřená (třeba díky vařečce), necháme zchladnout. Po vychladnutí lehce objedeme formu nožem a sundáme okraj, na dort natřeme směs zakysané smetany a likéru a dáme do lednice. Před podáváním posypeme kakaem.
Tenhle cheesecake měl úspěch opravdu nevídaný, takže jsem se o něj musela podělit. Chuť likéru tam nebyla zas až tak výrazná, takže určitě se nebojte použít co máte po ruce. Ale i bez něj by se jednalo o obrovský úspěch!
18 comments
No né! A já zrovna přemýšlela, jaký cheesecake zkusím!
Díky moc! :)
Ja dekuji :)))
tak ten vypadá luxusně!
Diky :))
Skvelý nápad, chválim vás obe, teba i Mariannu. Žiaden ďalší recept na cheescake nie je márny, cheesecakov nie je nikdy dosť. Ja už som robila aj jablkový a fajnový bol veru.
Jee, jablkovy zni dobre :) Cheesecaky jsou proste super :)
No tak to je už od pohledu mňamka:)) určitě si recept vytisknu a založím do svého šanonu a jakmile bude příležitost hned ho upeču :) hmmm cokoli co připomíná tiramisu je pro mě droga :)))))
Jo jo, ja rada cheesecake, tenhle tyden asi bude karamelovy :)
Meg, to je paradny cheesecake. Tak zvodne vyzera, ze urcite by som ochutnavkou z neho nepohrdla.
Dekuju, on ale bohuzel zmizel velmi rychle :))
Jéžiš, ten je tak nádhernej! A úžasný fotky, mimochodem! Jakýkoli cheesecake miluju, takže i tenhle bych nejradši vyzkoušela, ale bohužel doma nemáme žádný podobný likér :-( Ale i bez likéru bude určitě skvělý. Tý jo, já bych si hnedka dala, závidím tvým strávníkům, ty jseš vážně skvělá. Poslední dobou mě “mučíš” samýmam dobrotama :-)
Madlo diky moc :)) To ty me vzdycky mucis, porad si rikam, ze musim spoustu veci vyzkouset, jen je tak malo casu a nevim, kdo by to vsechno jedl :D
Ahoj Meg! Som veeelmi rada, ze chutil!!!! vyzera paradne!!! o chuti ani nepochybujem ;o)
Dekuju moc, byl paradni a muzu za to dekovat jen tobe :)
Kašlu na nějakou lehkou večeři! Po tomhle receptu a obrázkách mám chuť jít vybrakovat tajné zásoby sladkostí co doma máme :-D
Hh, to chápu :D Já jsem dostala zase šílenou chuť péct, tak radši až zítra :))
Ahoj, cheesecake vypadá senzačně. Myslíš, že by bylo možné udělat mini cheesecakes v košíčcích na cupcakes?
Ahoj, určitě by to nějak šlo, akorát nevím, jak by se to třeba lepilo – zkusila bych asi radši silikonové košíčky.