The Daring Bakers’ May 2015 Challenge: Lamingtons

by Meg

Nějak tomu sama nemůžu uvěřit, ale poslední výzvu Odvážných pekařů jsem upekla loni v září… A tak jsem se rozhodla, že je čas, abych to napravila. Májová výzva 2015 byla tentokrát ve znamení Lamingtons – australského moučníku. Je to zpravidla vanilkový piškotový korpus, nakrájený na kousky, které jsou obalené v čokoládové/kakaové polevě a nastrouhaném kokosu.

For the May challenge Marcellina from Marcellina in Cucina dared us to make Lamingtons. An Australian delicacy that is as tasty as it is elegant.

Tento dezert byl prý pojmenován po Lordu Lamingtonu, guvernéru Queenslandu v letech 1896 – 1901. Příběhů je prý spousta, ale Marcellina napsala, že má nejradši tento: Lamingtonův sluha prý upustil kousek dortu do rozpuštěné čokolády. Lord neměl rád plýtvání a tak navrhnul, aby se dortík obalený čokoládou ještě obalil v kokosu a on si tak neušpinil prsty. Lamington sám jako dezert je nyní pevnou součástí australské kultury, prodává se všude – v pekárnách, kavárnách, supermarketech…

Marcellina dala k dispozici starý rodinný recept, a tak bylo jasné, že musím vyzkoušet právě ten. Po procházení obrázků na internetu jsem se nakonec ještě rozhodla, že polovina bude tato klasika a polovina bude s marmeládou a bílou čokoládou.

Suroviny:

Na jednu obdélníkovou formu o rozměrech cca 20 x 30 cm až 23 x 33 cm.

na piškot:

  • 5 velkých vajec
  • 225 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 15 g rozpuštěného másla

na kakaovou polevu (já použila polovinu):

  • 400 g moučkového cukru
  • 40 g kakaa
  • 15 g másla
  • 120 – 180 ml mléka

na polevu z bílé čokolády:

  • 200 g bílé čokolády
  • 180 g smetany ke šlehání

k sestavení:

  • 250 g kokosu

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem a solí do husté, světlejší hmoty, která až třikrát zvětší objem. Šleháme 5-15 minut na nejvyšší otáčky. Mezitím si formu vyložíme pečícím papírem a troubu vyhřejeme na 180°C.

Vejce a cukr

K vyšlehaným vejcím přidáme vanilkový extrakt a šleháme další minimálně 2 minuty.

Vyšlehaná vejce

Do vaječné směsi přidáme škrob prosátý s práškem do pečiva. Opatrně, ale důkladně zamícháme.

Přidáme škrob

Nakonec zamícháme rozpuštěné máslo.

Přidáme máslo

Těsto nalijeme do papírem vyložené formy a pečeme min 22 minut. Já jsem po této době měla ještě tekutý střed, takže jsem přidala dalších deset minut – vždy těsto radši ozkoušejte špejlí.

Korpus před pečením

Upečený korpus necháme vychladnout na mřížce a pak ideálně ještě vychladíme v lednici, nebude se pak tolik drobit.

Upečený korpus

Nakrájíme ho na kousky – já jsem tak nakrájela jen polovinu.

Nakrájený korpus

Druhou polovinu jsem rozkrojila a potřela višňovou zavařeninou.

Korpus s marmeládouNa kakaovou polevu rozpustíme máslo a dáme ho nad páru spolu s mlékem, kakaem a cukrem. Mícháme a zahříváme, dokud není poleva hladká a veškerý cukr rozpuštěný.

Základ polevy

Misku s polevou odstavíme z tepla, ale ponecháme ji na kastrůlku s vodou, aby příliš rychle nechladla. Kousky piškotu namáčíme a necháme chvilku okapat.

Namáčení do polevy

Poté je obalujeme v kokosu.

Obalování v kokosu

I případný piškot s marmeládou nakrájíme na kousky.

Nakrájené marmeládové kousky

Připravíme bílou ganache – nalámanou bílou čokoládu přelijeme horkou smetanou a necháme chvíli odstát, potom dobře promícháme. Pokud ještě není poleva hladká, dáme ji na 15-20 vteřin do mikrovlnky a znovu promícháme.

Bílá ganache

Piškot s marmeládou namočíme do bílé polevy a také obalíme v kokosu. Případně můžeme se zbytkem polevy obalení zopakovat.

Obalování v kokosu

Obalené kousky necháme zatuhnout, nejlépe na mřížce, aby se nerozmáčela spodní část.

Lamingtons

A poté je necháme vychladit v lednici.

Lamingtons

Podáváme nejlépe s neslazenou kávou nebo čajem, protože Lamingtons jsou samy o sobě dost sladké.

Lamingtons

Rozhodně jsem je nedělala naposledy, díky Marcellině za skvělou výzvu!

You may also like

10 comments

garry 27. 05. 2015 - 12.44

OH. .. Klaním se před tebou.. tak krásný Lamington! Taky jsem ho zkoušela udělat, ale moc se mi teda nepovedl :/
Který druh ti chutnal více? ;)

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.22

Páni, díky :) no, mě nakonec asi chutnaly víc ty tmavé :)

Reply
What's for dessert? 27. 05. 2015 - 15.22

Wow, love both versions, great job on the challenge!

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.22

Thank you! :)

Reply
marcellina 28. 05. 2015 - 5.30

Your classic Lamingtons look great but I think your cherry jam and white chocolate would have been super delicious!

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.22

Both versions were super delicious :) Thank you!

Reply
Francijn Brouwer 03. 06. 2015 - 8.59

I cannot read your post, but your Lamingtons look perfect! Congratulations :-)

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.25

Thank you very much! :) In the left sidebar, there’s a google translate option.

Reply
Lenka 18. 06. 2015 - 14.37

Ahoj, vypadá to úžasně! V jak velkém plechu jsi prosím pekla? Děkuji

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.32

Ahoj, díky :) Jak je v receptu: Na jednu obdélníkovou formu o rozměrech cca 20 x 30 cm až 23 x 33 cm. Můj pekáček má rozměry někde mezi :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc