Jahody jsou momentálně všude okolo nás. Při cestě na oběd většinou míjím několik stánků a kolem všech se line fronta lidí, trpělivě čekajících na svůj košík krásně voňavých jahod. Ani já jsem samozřejmě neodolala a domů si červený poklad donesla.
Ta vůně mi připomněla čerstvě nasbírané jahody u nás na zahradě. První věc, co s nimi děda vždy dělá, je jahodová pěna a já mu pro jistotu hned zavolala o recept. Měla jsem v lednici úžasná domácí vajíčka (díky surovinové mapě.) a tak nebylo co řešit. Děda mi řekl, že na jeden bílek dává až 15 dkg cukru – což je celkem dost a já tak na první dávku dala něco přes 100 g cukru. Samozřejmě záleží i na sladkosti/kyselosti jahod a velikosti vajíčka.
Suroviny:
- 1 bílek
- 8-15 dkg moučkového cukru podle sladkosti jahod a podle toho, jak máte rádi sladké
- mistička jahod
Postup:
Bílek lehce zašleháme s cukrem a až začne pěnit, přidáme rozmačkané jahody.
Šleháme do pěny.
Pěnu můžeme dát do misek nebo sklenic lžící anebo si vzít na pomoc cukrářský sáček s hladkou širší špičkou.
Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.
Tahle pěna je skvělá samotná (vychlazená), ale ještě úžasněji vynikne na horkých lívancích.
S těmi se mi už v teple dělat nechtělo, ale pokud byste si chtěli udělat skvělou víkendovou snídani, tak rozhodně hlasuji pro lívance s touto jahodovou pěnou.
12 comments
Jo, tak na tuhle jahodovou pěnu si pamatuju! Vždycky nám ji dělala babička a mě tehdy vůbec nechutnala, protože byla hrozně přeslazená. Ale ty ji máš tak krásně naservírovanou, že tvůj recept (určitě s tou menší gramáží cukru) vyzkouším. A jsem fakt zvědavá na výsledek!
Doufám, že bude chutnat :) Já si taky vždycky říkala, že je hrozně sladká… a stejně jsem ji nemohla přestat jíst :D
Moje babička ji taky dělávala. Ale z lesních jahod. Byla furt v lese a sbírala je do velké zavařovačky (do té fakt velké….pětilitrovky) Vždycky ji naplnila minimálně do půlky…Babička vždycky věděla, kam jít…na jahody, na ostružiny, na houby..nikdy nepřišla s prázdnou. Děkuju za připomenutí Meg… :-)
Já ty lesní jahody tak miluju… mívali jsme je i na zahrádce a pořád jsem na ně chodila :) Já díky :)
Tak hlásím, že mám novou letní závislost :-) Je fakt super, sice s o polovinu menším množstvím cukru a vytuněná o limetkovou šťávu a kůru není tak hezky pevná jako ji máš ty na fotkách, ale chuťově je to bomba, jemně sladká, nadýchaná, pěnová, prostě perfektní! A úplně nejlepší je v kombinaci s makovým korpusem.
Jééé, super, to jsem ráda, Madlo :)
Tak tenhle dezert mě v dětství úplně minul, zato teď si to vynahradím. Na záhonku se krčí poslední jahody, tak už vím, co s nimi. Zdraví LeniK z Tasty Therapy
Tak snad bude chutnat :)
Dnes manžel přinesl misku ostružin a vzpomněl si na bílkovou pěnu, kterou jako dítě ochutnal na Slovensku :-) Tak jsme to dali nějak dohromady – Váš recept jsem našla až déle. Vyšlehali jsme tuhý sníh s cukrem, rozmixovali a propasírovali ostružiny. Vmíchali do sněhu a to byla taková dobrota!!!! S jahodami to musí být také dobré, ale zkuste ostružiny, je to bomba :-)
Jééé, tak ty ostružiny závidím! Jsem moc ráda, že vám to chutnalo :)
Tuhle jahodovou pěnu podávala babička na piškotu, bylo to náramné a vzdycky jsme celý moučník za odpoledne snědli a tak si nejsem jistá, jak na tom byla pěna s výdrží…. Kdybych ji chtěla uplatnit na dort a ještě s ním (opatrně) cestovat, čím bych ji zpevnila? Želatinou? Zas bych nerada uplně změnila konzistenci, abych neměla z pěny tuhý “maršmelou”….
No, popravdě tohle nemůžu říct na 100%. Já bych tu bílkovou pěnu jako náplň asi nedělala, ono by to stejně také chtělo zkonzumovat co nejdříve. Děláváme třeba jahodovou pěnu se šlehačkou a želatinou a ta nějakou cestu vydrží.