Matcha cupcakes

by Meg

Matcha čaj, pokud jste tedy o něm ještě neslyšeli, je japonský mletý zelený čaj, který má díky způsobu zpracování daleko vyšší účinky na lidský organismus než běžný výluh z lístků. Má příznivý dopad na funkci mozku a metabolismus našeho těla, zvyšuje spalování a zabraňuje vstřebávání tuků. Takže je to jasné, prostě si do každého sladkého dáme porci matcha čaje a budeme v klidu… ;)

Samozřejmě, že žertuji, ale v poslední době se matcha hodně používá také na pečení. Hodně se o něm mluví, takže pokud se něco chcete dočíst, tak se mrknětě např. na wikipedii nebo na stránky jednoho jeho dovozce.

Já jsem prvně jeho použití na sladké pečení viděla u Evy (La Cuoca). Od té doby jsem si na něj párkrát vzpomněla, ale zase tolik cíleně jsem ho nehledala. Pak jednou, při cestě z oběda, na mě vykoukl ve výloze malého krámku. Koupila jsem si pět dvougramových sáčků a vítězoslavně si je nesla domů. Tam na mě v lednici čekala ricotta a já se jala hledat recept na něco jednoduchého. Nakonec padla volba na matcha cupcakes.

Suroviny:

  • 110 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 10 g matcha čaje (já použila 8, a 2 g si schovala na krém)
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 40 g změklého másla
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce

Na krém:

  • 250 g ricotty
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 2 g matcha čaje
  • moučkový cukr dle chuti

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si muffinový plech se 12 košíčky. Mouku, cukr, matcha prášek, prášek do pečiva, sůl a máslo dáme do mísy.

Suchá směs na matcha cupcakes

Směs promixujeme, až nám vznikne pískovitá hmota.

Suchá směs na matcha cupcakes

Přidáme mléko a vejce a necháme pár minut dobře zpracovat (v robotu nebo ručním šlehačem).

Přidáme vejce, mléko

Vznikne krásná, sametová zelená hmota.

Těsto na matcha cupcakes

Tu přendáme do košíčků, aby byly naplněné tak ze 2/3.

Budoucí matcha cupcakes

A pečeme 20-25 minut, až začnou lehce zlátnout, případně až projdou špejlovým testem.

Upečené matcha cupcakes

Necháme je chvíli zchladnout ve formě a pak na mřížce.

Do ricotty přidáme šlehačku

Ricottu si rozmícháme s cukrem dle chuti, přidáme ušlehanou šlehačku.

Obarvení části krému

Část krému odebereme a obarvíme na zeleno matcha práškem.

Příprava krému do cukrářského sáčku

Po stranách ho přidáme do cukrářského sáčku a doprostřed dáme neobarvený krém.

Matcha cupcakes

Na cupcakes pak nastříkáme ricottový krém.

Matcha cupcakesA užíváme si zdravé mlsání ;) No dobře, tak tím asi nikoho neoblbnu, ale je fakt, že cupcakes s příchutí zeleného čaje chutnaly a také zaujaly svou barvou (výsledné foto foceno večer, takže barva je ještě zkreslená). A když nad tím tak přemýšlím, asi si zase dojdu čaj koupit :)

You may also like

19 comments

Sabina 13. 01. 2014 - 20.09

páni, ty jsou naprosto luxusní :)

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.31

Díky :))

Reply
Pavla 13. 01. 2014 - 20.16

Tak to vypadá skvěle :-)

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.31

Nejen vypadá, chutnalo :)

Reply
La Cuoca 14. 01. 2014 - 19.25

Meg, tvoje cupcaky vypadají úchvatně. Moc se mi líbí konzistence krému, vypadá hodně soudržně a přitom načechraně. A zelená, doufám, se bude šířit dál a dál. Vím, že existují zdraví nezávadná barviva, ale tohle je samo dílo přírody. Já letos, pardon, loni pekla cukroví s přídavkem matchy http://cuocadolce.blogspot.cz/2013/12/zelene-cukrovi.html, které jednak vypadalo originálně a pak také jsem doufala v nějaké to odbourání kalorií :)

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.34

Díky :) Já ráda krémy, které nejsou moc těžké… To cukroví vypadá nádherně! :)

Reply
toffo 14. 01. 2014 - 19.36

Takové velikonoční, navrch do krému položit barevná dražé vajíčka?

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.34

Ty jo, to je nápad! Díky, pokud nezapomenu, zrealizuju :D

Reply
Suzi 28. 01. 2014 - 10.47

Kdysi jsem něco z matcha čaje ochutnala a bylo to výborné, takže tento recept určitě budu muset zkusit :)

Reply
Meg 29. 01. 2014 - 7.14

Doporučuju :) přemýšlím o nich zase :)

Reply
Anwen 15. 04. 2014 - 20.57

Vypadají skvěle :)
Narazila jsem na ně už před nějakou dobou a teď konečně nastala skvělá příležitos na jejijich upečení – Zelený čtvrtek. Jenže vyvstal nečekaný problém – byla jsem zatím ve dvou obchodech s čajem v Ostravě a nikde ho neměli ( je prý moc drahý a nikdo by ho nekoupil…) Ještě zkusím obejít čajovny, tak snad někde bude.

Jenom jsem se chtěla zeptat, co používáš na stříkání krému? Sáček s nástavcem, nebo nějaké speciální udělátko?

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.45

Omlouvám se, že reaguji pozdě, ale bohužel jsem to dříve nestihla… Klasický cukrářský sáček s kovovou špičkou :)

Reply
Anwen 19. 04. 2014 - 14.09

V pořádku, včera jsem je dǎlala, vypadají ošklivěji než tvoje, ale jsou moc dobré :)
Jenom mamka si myslela že jsou z pistácií… :D

Reply
Meg 06. 05. 2014 - 12.38

Super :))

Reply
Adéla 25. 04. 2014 - 20.47

Recept vypadá slibně a mám radost, že obsahuje mou oblíbenou ricottu. Informace o tom Matcha čaji si musím vygooglovat a hlavně abych ho sehnala. Mají ho u nás spíš obchody s čajem nebo obchody se zdravou výživou?

Reply
Meg 06. 05. 2014 - 12.45

Já je sháněla v obojím, myslím, že záleží na konkrétní prodejně… Držím palce :)

Reply
Bára 09. 10. 2014 - 12.00

Budu přímo váš recept v sobotu zkoušet, kdysi jsem cupcakes s matcha jedla a byl luxusní, tak snad se mi povedou :)

Reply
Bára 09. 10. 2014 - 12.05

Mám ješte jeden dotaz, můžu si upéct cupcakes den dopředu( upekla bych je až večer) a na druhý den napaplat :), nebo je to lešpí v jeden den. Děkuji

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.46

Omlouvám se za pozdní reakci, povedly se? Jinak já bych se nebála je upéct den dopředu a dát je do vzduchotěsné nádoby do lednice…

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc