Kokosová buchta s čokoládovou omáčkou

by Meg

Když jsem posledně přijela na návštěvu k našim, přijela jim další návštěva. Teda, mé ségře, abych byla přesná. A ta návštěva s sebou přivezla něco moc dobrého. Až tak, že jsem si hned běžela pro recept. Lucka mi ho nadiktovala zpaměti a dovolila mi, abych ho předala dál. Byla to dle jejích slov obyčejná kokosová buchta na plech, ale já se v ní hned našla. Miluju kokos a tahle buchta byla navíc úžasně vláčná. Díky tomu si ji prý velmi snadno oblíbí i malé děti, které jsou jindy hodně vybíravé.

A tak ji předávám dál – možná už ji všichni znáte a jen já byla pozadu, ale třeba se někomu bude hodit. Navíc k ní přidávám rychlý tip na čokoládovou omáčku, protože kokos s čokoládou je podle mě naprosto ultimátní kombinace :)

Suroviny:

na těsto:

  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • volitelně do těsta: citr. kůra, kokos (dala jsem asi tři lžíce)

na posypání:

  • 1 hrnek kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

na přípravu plechu:

  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

na dokončení:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání

na čokoládovou omáčku:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100-150 ml smetany ke šlehání

Postup:

Vejce utřeme s cukrem do pěny.

Vejce s cukrem

Plech vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 150-160°C.

Vymazaný a vysypaný plech

K vyšlehaným vejcím přidáme mouky s práškem do pečiva, mléko, olej a případnou citronovou kůru a kokos. Zamícháme v řidší těsto.

TěstoKokos promícháme v misce s moučkovým cukrem.

Kokos s cukremTěsto vylijeme na plech a posypeme ho hustě kokosem s cukrem.

Buchta před pečenímPečeme asi 25 minut, ke konci hlídáme, aby se kokos nespálil.

Upečená buchtaUpečenou buchtu polijeme smetanou a necháme ji vychladnout.

Polévání smetanouNa čokoládovou omáčku si nalámeme hořkou čokoládu do misky a smetanu (100 ml) zahřejeme k bodu varu. Poté jí přelijeme čokoládu a necháme pět minut odstát. Tuto směs důkladně rozmícháme dohladka, před použitím ji můžeme ještě lehce zahřát v mikrovlnce a případně zředit zbylou smetanou.

Budoucí čokoládová omáčka

Vychladlou buchtu nakrájíme.

Kokosová buchtaA můžeme ji polít čokoládovou omáčkou.

Kokosová buchta s čokoládovou omáčkouOmáčku můžete klidně ještě ochutit – přidáním nějakého likéru, drcených oříšků anebo například kávy. Anebo si ji nechte jen tak a polijte s ní třeba i zmrzlinu. Nebo čerstvé jahody… Myslím, že chápete :)

Kokosová buchta s čokoládovou omáčkouAť žije kokosové nebe!

You may also like

8 comments

Martina 06. 05. 2015 - 21.24

Rezy raffaelo. Milujem tento koláčik :-).

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.45

Ahá :)

Reply
Jana 07. 05. 2015 - 10.05

Tak ta fotka kde jsou kousky polité čokoládou jje vyloženě hříšná :) tečou mi sliny, mňam

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.45

Díky! :D

Reply
Ivet 08. 05. 2015 - 20.18

Ahoj, mohla bys mi napsat, jak velký jsi použila plech? Děkuji. :-)

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.45

Použila jsem obyč plech do trouby :)

Reply
Alice 02. 10. 2015 - 19.21

právě jsem vytáhla z trouby, na podzimní víkendové lenošení je to jako dělaný :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.29

Tak tak, je to super rychlovka :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc