Když jsem posledně přijela na návštěvu k našim, přijela jim další návštěva. Teda, mé ségře, abych byla přesná. A ta návštěva s sebou přivezla něco moc dobrého. Až tak, že jsem si hned běžela pro recept. Lucka mi ho nadiktovala zpaměti a dovolila mi, abych ho předala dál. Byla to dle jejích slov obyčejná kokosová buchta na plech, ale já se v ní hned našla. Miluju kokos a tahle buchta byla navíc úžasně vláčná. Díky tomu si ji prý velmi snadno oblíbí i malé děti, které jsou jindy hodně vybíravé.
A tak ji předávám dál – možná už ji všichni znáte a jen já byla pozadu, ale třeba se někomu bude hodit. Navíc k ní přidávám rychlý tip na čokoládovou omáčku, protože kokos s čokoládou je podle mě naprosto ultimátní kombinace :)
Suroviny:
na těsto:
- 2 vejce
- 3/4 hrnku cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- volitelně do těsta: citr. kůra, kokos (dala jsem asi tři lžíce)
na posypání:
- 1 hrnek kokosu
- 1/2 hrnku moučkového cukru
na přípravu plechu:
- máslo na vymazání
- strouhanka na vysypání
na dokončení:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
na čokoládovou omáčku:
- 100 g hořké čokolády
- 100-150 ml smetany ke šlehání
Postup:
Vejce utřeme s cukrem do pěny.
Plech vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 150-160°C.
K vyšlehaným vejcím přidáme mouky s práškem do pečiva, mléko, olej a případnou citronovou kůru a kokos. Zamícháme v řidší těsto.
Kokos promícháme v misce s moučkovým cukrem.
Těsto vylijeme na plech a posypeme ho hustě kokosem s cukrem.
Pečeme asi 25 minut, ke konci hlídáme, aby se kokos nespálil.
Upečenou buchtu polijeme smetanou a necháme ji vychladnout.
Na čokoládovou omáčku si nalámeme hořkou čokoládu do misky a smetanu (100 ml) zahřejeme k bodu varu. Poté jí přelijeme čokoládu a necháme pět minut odstát. Tuto směs důkladně rozmícháme dohladka, před použitím ji můžeme ještě lehce zahřát v mikrovlnce a případně zředit zbylou smetanou.
Vychladlou buchtu nakrájíme.
A můžeme ji polít čokoládovou omáčkou.
Omáčku můžete klidně ještě ochutit – přidáním nějakého likéru, drcených oříšků anebo například kávy. Anebo si ji nechte jen tak a polijte s ní třeba i zmrzlinu. Nebo čerstvé jahody… Myslím, že chápete :)
8 comments
Rezy raffaelo. Milujem tento koláčik :-).
Ahá :)
Tak ta fotka kde jsou kousky polité čokoládou jje vyloženě hříšná :) tečou mi sliny, mňam
Díky! :D
Ahoj, mohla bys mi napsat, jak velký jsi použila plech? Děkuji. :-)
Použila jsem obyč plech do trouby :)
právě jsem vytáhla z trouby, na podzimní víkendové lenošení je to jako dělaný :)
Tak tak, je to super rychlovka :)