Karamelové větrníky

by Meg

Navzdory tomu, že současnému období kralují především jahody, přináším recept na něco trošku jiného. Jahody se u nás samozřejmě zpracovávají, ať už ve formě ovocných knedlíků, tvarohových noků s jahodovým přelivem, jahodové pěny, koláčů apod., ale musela jsem také upéct slíbené karamelové větrníky.

Nafouknuté odpalované těsto, vanilkový krém, karamelová šlehačka a karamelová poleva. Moc karamelu? Pro někoho pořád málo :). Pokud jste také chodili do cukrárny a prosili o ty větrníky, kde bylo nejvíc polevy, co si je tak zkusit udělat doma? Recept je vystřižený z časopisu už před nějakou dobou, jen jsem se ho konečně odhodlala vyzkoušet.

Suroviny:

Na těsto:

  • 300 ml vody
  • 125 ml oleje
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 6 vajec

Vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 ml smetany ke šlehání

Karamelová náplň a poleva:

  • 250 cukru
  • 750 ml smetany ke šlehání

Postup:

Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 500 ml šlehačky, přitom se snažíme vyhnout se popáleninám z prskajícího karamelu. Musíme míchat, dokud se všechen karamelizovaný cukr nerozpustí. Pak necháme vychladnout a do druhého dne uložíme v lednici.

Troubu předehřejeme na 200°C. Na těsto si v hrnci přivedeme k varu vodu, olej a sůl, naráz k nim vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem.

Těstem nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary větrníčků. Oproti předchozímu receptu na odpalované těsto, který jsem zkoušela, je toto těsto relativně tuhé, takže jsem se při vytváření větrníků celkem zapotila. Tenhle recept je uveden na 12 velkých větrníků, nicméně já jich udělala 32 malých. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví.

Upečené větrníčky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout. Na krém mezitím uvaříme mléko, cukr a pudinkový prášek. Za promíchávání necháme tento hustší pudink vychladnout. 100 ml smetany ke šlehání proměníme ve šlehačku a opatrně ji zamícháme do vychladlého pudinku. Polovinu vychladlé karamelové šlehačky ušleháme spolu se zbylými 250ml. Na spodní díl větrníků nastříkáme vanilkový krém a na něj šlehačku.

Vrchní díly větrníků namočíme ve zbytku karamelové šlehačky. (Ta mi přišla dost tekutá, takže jsem ji utřela ještě s trochou cukru) a necháme zatuhnout. Je tedy pravda, že nezatuhla úplně (i když na té vrchní půlce větrníků držela krásně), takže vítám návrhy na vylepšení.

A dobrou chuť!

You may also like

78 comments

Michaela 22. 06. 2011 - 14.04

Tento recept si dam do zaloziek, veterniky milujem a recept na ne nemam…uz mam! :) Su krasne.

Reply
Meg 29. 06. 2011 - 23.07

Díky :) A hlavně jsou faaakt dobrý :)

Reply
vilemina 23. 06. 2011 - 21.00

Hned bych se do nich pustila – recept už mám uložený déle a poslední dobou na mě všude juká odpalované tsto, snad abych ho už taky udělala…myslím, že v receptu mám navrch jen karamelovou ledovou polevu – moučkový cukr 150 g, lžíce karamelu, 2-3 lžíce horké vody a  hodně utřít.

Reply
Meg 29. 06. 2011 - 23.09

Tak odpalované těsto je celkem hračka, díky za tu polevu, budu muset zkusit :)

Reply
Flavicius 24. 06. 2011 - 18.25

Ukládám si do záložek a děkuji. Teď v létě na sladké nemám moc chuť, ale na podzim to určitě vyzkouším. Domácí větrníky chci udělat už delší dobu, ale teprve s tímto receptem se na to odvážím. :-)

Reply
Meg 29. 06. 2011 - 23.17

Taky děkuji za komentář :) Já je budu brzy budu dělat na rodinnou oslavu, už potřetí, léto neléto :)

Reply
Lucia 29. 06. 2011 - 8.26

Fantazia, ja som ich tiez raz robila. A bola to jedna basen! Tvoje su krasne, hned by som jeden zakusla:-)). A na tu polevu som pouzila 50g kr.cukru, asi 5 PL mlieka, 220g preosiatého pr.cukru – kr.cukor sa skaramelizuje, pridá sa 5 PL a aj viac mlieka a varíme. Potom do karamelu nasypeme pr.cukor, zohriat a pripadne pridat este mlieko. Prsty som si cele opalila ako som tam tie vrsky namacala ale stalo to za to…

Reply
Meg 30. 06. 2011 - 0.28

Díky moc za recept, budu to muset zkusit :) ja už se spálenin v kuchyni moc nebojím, připadá mi, že jsou skoro na denním pořádku :D

Reply
Katka 11. 09. 2017 - 12.40

Vyzkoušela jsem větrníky s touto polevou a větrníky byly úžasné. Poleva krásně drží a je vynikající. Děkuji za oba recepty.

Reply
Meg 07. 10. 2017 - 14.22

Děkujeme za vyzkoušení, taky si myslím, že nemají chybu!

Reply
Sabrina 11. 08. 2011 - 15.29

skvělý recept, mám ráda když tam je tolik obrázků :-)
chtěla jsem se zeptat, co všechno se dává doprostřed mezi horní a dolní vrstvu větrníků. děkuju moc za recept i za odpověď ;)

Reply
Meg 18. 08. 2011 - 11.33

Díky :) Jak je v receptu napsané, je tam pudinkový krém zlehčený šlehačkou a karamelová šlehačka.

Reply
Míša 22. 10. 2011 - 11.21

Už se na to těším!Dnes udělám polevu a zítra se pustím do vaření! :))

Reply
Meg 23. 10. 2011 - 22.35

Jé, super, jsem zvědavá na výsledek :)

Reply
Jasněnka 17. 11. 2011 - 18.36

Zdravím Meg, především chválím krásné fotky – mám pocit, že si můžu sáhnout do obrazovky, jeden větrník si podat a labužnicky se zakousnout!:-)) Recept také vypadá skvěle, určitě ho v nejbližší době vyzkouším.

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 0.17

Diky mockrat :D jinak urcite doporucuju tu polevu co tu napsala v komentari Lucia :)

Reply
Iveta 05. 04. 2012 - 14.14

Právě jsem ho upekla.Akorát karamelový krém mi neztuhl tak jak by asi měl a musela jsem do něj vyšlehat trichu másla.Ale i tak výborný.

Reply
Meg 12. 04. 2012 - 18.31

Jsem ráda, že se i tak povedlo, díky :)

Reply
zuzu 13. 09. 2012 - 10.56

vetrniky sou opravdu uuuuuzasne ocenila jsem pridane fotky mohla jsem porovnavat vazne super recept diky

Reply
Meg 15. 09. 2012 - 18.43

Ja dekuji :)

Reply
Katka 14. 09. 2012 - 13.27

Tisíceré díky za tenhle web :) Recept na větrníky a samotný “výrobek” je nepopsatelný. Skvěle popsáno, a fotky! Super, super, super. Díky :)

Reply
Meg 15. 09. 2012 - 18.43

Dekuji moc :)

Reply
Lenka Procházková 29. 09. 2012 - 9.23

Zdravím, větrníky dělám léta, ale v poslední době se mi párkrát stalo, že se mi nespojí mouka s olejem. Když do vychladlého odpalovaného těsta zamíchám vejce, v plnícím sáčku mi potom olej začne vytékat přes látkový sáček. Prostě se nespojí. Recept dělám pokaždé stejný. Myslím si, že je chyba v mouce nebo oleji. Můžete mi někdo poradit, jak na to?

Reply
Meg 01. 10. 2012 - 10.38

Popravde netusim, jestli je chyba v surovinach, nebo v necem jinem – ale pokud je ten sacek uz starsi, prany, nedivila bych se, ze z neho trochu neco tece, ja jsem je vzdala. Testo na vetrniky strikam starou zdobickou a na ostatni veci mam jednorazove igelitove cukrarske sacky. A testo nenechavam zchladnout uplne, jen trochu, jeste je teple, jak jde na plech. Snad se zadari lepe :)

Reply
Radka 01. 10. 2012 - 10.11

Ja se v tom trochu ztrácím.:(( takze ten vanilkovy pudink co se nastrika jako prvni vrstva to je mléko, cukr a pudinkový prášek plus tech 100 ml smetany uslehany..a druha vrstva je ta uslehana karamelova slehacka spolu s 250ml smetany?? a namocime ty vetrniky do neuslehany karamelovy slehacky ?? Dekuju:)

Reply
Meg 01. 10. 2012 - 12.45

Je to tak :) druha vrstva je pulka karamelove smesi s uslehanou slehackou (250ml) a v te druhe pulce by se mely namacet. Tahle poleva ale potom neni takova ta uplne zasychaci – na tu doporucuju tu co pise Lucia nebo vilemina v komentarich :)

Reply
Evča 17. 10. 2012 - 19.05

Je mi 13 let a hrozně ráda peču :). Předevčírem nám ve škole netekla voda, takže jsem byla doma a narazila jsem na tvůj skvělý web! Jsem za to hrozně ráda, protože tady máš super recepty, které určitě někdy budu muset vyzkoušet! Tyhle větrníky jsem zkoušela a už žádné nezbyly :D. Povedly se mi a všem chutnaly. Moc děkuji za recept ;). Evča :)).

Reply
Meg 19. 10. 2012 - 11.55

Pani, gratuluju, povedly se krasne :)

Reply
Barush 05. 12. 2012 - 14.48

No dneska jsem se na ně chystala kamarádka mi dala recept ale bez postupu a ten karamel. krem jsem fakt neodvazila se jen takbez postubu sesmolit…tak jsem googlila a vygooglila tento recept jen skoda ze musim na ten karamel. krem cekat az do zitra uz se jich nemuzu dockat mam na ne desnou chut nemela jsem je uz minimalne 2 roky protoze ziijeme v nemecku a tuto pochoutku oni proste nemaji :D tak moc dekuji za recept :)

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.31

Zdarilo se? :)

Reply
Lenka 04. 02. 2013 - 19.29

Tak jsem prave zkoncila, uff, vice nez tri hodiny prace, ale stalo to za to :-)
Polevu jsem udelala podle pani Lucie, no mleka prislo daleko vice, ale povedlo se taky. Jedine, co se mi nepodarilo – stihnout to, nez se vrati tatinek z prace :-D

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.43

Jéé, super! :) Je to trochu práce, no, ale zatím to vždy u nás stálo za to :)

Reply
Lenka 25. 04. 2015 - 16.08

Tak je zrovna dělám podruhé, už jsme na ně měli dlouho chuť. Na netu jsem se dočetla, že pro lepší vyběhnutí je dobré je pocákat před pečením vodou, nebo vložit do trouby hrnec s horkou vodou. Tak jsem je pokropila…a po otevření trouby mě čekal šok. Tak obrovské větrníky jsem v životě neviděla :-) :-)

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.02

Díky za tip, příště vyzkouším :)

Reply
Pepa 31. 05. 2013 - 9.04

Zdravím :) chci poděkovat za tentu super recept. Je mi 16 a hrozně rád peču. Včera jsem udělal náplň. Dneska mají přijet babička s dědou snad se mi to povede :). Mam menší otázku z čeho dělat karamel z cukr moučky nebo z cukru kystal ?

Reply
Meg 31. 05. 2013 - 9.11

Též zdravím! Držím palce, ale určitě se povede :) Koukám, že tady na obrázku mám moučkový, ale jinak ho většinou dělám z krystalu – moučkový mi někdy přijde takový navoněný. Každopádně jde bez problémů použít obojí :)

Reply
Jan 01. 06. 2013 - 10.09

Dobrý den, ta karamelová náplň se udělá pvní den. Zkaramelizuje se cukr a naleje se do něj 500ml smetany. A druhý den se ta smetana naleje do směsi a začne se šlehat nebo se vyšlehá někde vedle a přidá se do směsi už vyšlehaná ? :) Předem děkuji za odpověď. Mam v plánu je vyzkoušet. Jinak já dělám odpalované těsto s mlékem a herou.Místo vody a oleje.Přeji pěkný zbytek dne Honza :)

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.49

Dobrý den :) První den přesně tak, druhý den se polovina karamelové směsi smíchá s čistou smetanou a společně se teprve vyšlehají. Druhou půlku bych pak svařila (na polevu totiž byla poměrně řídká. nezasychala) – a nebo rovnou udělala poloviční porci karamelové směsi a udělala polevu, která tu byla uvedená v komentářích.
Já zase většinou dělám odpalované těsto z másla :)

Reply
Lenka 20. 10. 2013 - 20.38

Dobrý večer,děkuji za recept,dělala jsem dnes poprvé a jsem unešená!! Dalo mi zabrat tedy nejen dělání větrníčků ale vůbec vmíchávat ty vejce byl pro mě záhul! Výsledek stojí za to :-) doporučuji :-)

Reply
Lenka 20. 10. 2013 - 20.40

Ještě jsem chtěla napsat že polevu na vrch jsem dala zkaramelizované salko zředěné trochou mléka a i to salko jsem přidala do té šlehačky,výbornééééé :-D

Reply
Meg 21. 10. 2013 - 8.42

Já díky! :) Je super, že se to povedlo a že chutnaly :)

Reply
Recka 22. 10. 2013 - 20.08

Zdravím, těsto se mi povedlo, ale po  vytáhnutí z trouby mi větrníky splaskly, kde se stala chyba? vše podle návodu. Děkuji

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 13.59

Takhle na dálku těžko soudit – pekly se dostatečně dlouho? A nepeče trouba málo, nebo se neotevřela příliš brzo?

Reply
Tina 25. 10. 2013 - 18.00

Kdyz se delala ta karamelova slehacka tak se tam mela asi prilit horka smetana ze? :D mela jsem uz docela krasnou barvu karamelu, nalila jsem tam studenou smetanu a karamel ztvrdl na kamen, tak jsm musela dele varit az se zase ve smetane rozpustil :D. A nemam ho moc tmavy :( ach jo

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.18

Dá se horká i studená, v případě sražení se to normálně rozvaří :)

Reply
Tina 26. 10. 2013 - 9.02

Takze testo dobre, polevu jsem delal podle komentare Lucie a prijde mi moc cukrova. Jinak slehacka se mi neslehala. Takze do kose :-(

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.18

Nešlehala? Byla dostatečně odpočinutá a vychlazená?

Reply
Tina 31. 10. 2013 - 14.42

Byla, karamel byl dost tuhy, nechala jsem ho přes tu noc v lednici a pak do něj nalila smetanu a šlehala, nešlo to vyšlehat až se to nkonec zdrclo.

Reply
Meg 05. 11. 2013 - 20.05

Takhle na dálku bohužel asi neposoudím, kde přesně se stala chyba… Větrníky jsem dělala podle tohohle receptu minimálně pětkrát a nikdy s nimi nebyl problém, i ostatní mají kladné ohlasy. Když přečtete celý postup ještě jednou, nebyla tam žádná odchylka?

Reply
Tina 31. 10. 2013 - 14.43

Jo a ještě když m studenou smetanu a karamel zvtvrdne pak už nejde zcela rozpustit a jsou v něm tvrde hrudky.

Reply
Radka 21. 11. 2013 - 8.59

Tak se chystam dnes na ne, ale jelikoz je potrebuju na zitrek dopoledne, tak snad bude stacit kdyz ta karamelova slehacka bude stat jen par hodin v lednici, abych je dodelala dneska..no uvidime.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.31

Stačilo to? :)

Reply
Radka 25. 11. 2013 - 9.04

super recept, moc chutnalo, povedlo se toooooooo!:)

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.53

Skvělé! :)

Reply
Lenka 09. 12. 2013 - 16.22

Ahoj, vypadá to skvěle :) Hned je zkusím na naši rodinnou oslavu. Jen se chci zeptat, Meg…jak píšeš, že karamelová šlehačka ti úplně neztuhla, myslíš tím polevu anebo potom celý ten karamelový krém? Já jen, že mám trochu strach, aby mi ta poleva nestíkala a aby i krém nebyl příliš řidký. Pomůže lednice? Myslela jsem si celou dobu, že se do krémů dávají ještě nějaké ztužovače šlehačky, aby to drželo :) Nebo to fakt není potřeba? Díky za komentář! Jinak fakt nádherný postup a ty obrázky naprosto super! :)

Reply
Lenka 09. 12. 2013 - 16.26

A ještě jeden dotázek :) Když si udělám velkou dávku větrníků a naplním, nebudou promočené další den? Nebo je lepší si udělat jeden den půlku čerstvou, a druhý den naplnit ten zbytek, aby byly také čerstvé? Musela bych nechat krémy v lednici, nestane se s tím nic? :) Díky

Reply
Meg 11. 12. 2013 - 20.03

Druhý den budou měkčí, od krému prostě větrníky navlhnou. Ale dají se tak jíst v pohodě :)

Reply
Meg 11. 12. 2013 - 20.03

Ahojda, díky :) Myslím tím tu polevu. Krém, resp. šlehačka se vyšlehá krásně :)

Reply
Kaja 21. 04. 2014 - 19.25

Dobry den, ja vcera pekla vetrniky dle jineho receptu, docela se darilo, jen poleva nic moc. Ale nasla jsem az dnes tento recept a zaujaly me vase kremy. Jen trochu nerozumim, kdyz pisete, ze druha pulka karamelu se vysleha s 250ml slehacky(asi vyslehane) a pak ze tece, to ta druha vrstva kremu bude ridka? Neni to srozumitelne popsane a rada bych to zkusila. Dekuji.

Reply
Meg 06. 05. 2014 - 12.45

Dobrý den, takže: první den se zkaramelizuje 250 g cukru a přidá se 500 ml smetany ke šlehání (zbude na druhý den 250ml). Polovinu vychladlé karamelové smetany si dáme stranou na polití vrchního dílu větrníku. A druhou polovinu dáme do mísy, přilijeme těch zbylých 250 ml smetany a společně dotuha vyšleháme. Je z toho normální, tuhá, karamelová šlehačka.

Ale popravdě s těmi polevami na vrch větrníku dost experimentuji, protože podle doslovného receptu to neudělá tu pěknou vrstvu, jaká bývá v cukrárnách. Myslím, že funguje ta z rad od Vilemíny anebo od Lucii.

Reply
Tereza 29. 06. 2014 - 13.59

Chválím! recept je skvělý :) právě jsem dopekla a větrníky sklidily velký úspěch :) děda, který větrníky miluje, řekl, že jsou lepší než z cukrárny :) recept určitě ukládám :)

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.40

To je úžasný, děkuju moc!

Reply
Karel 15. 10. 2014 - 20.32

Dobry vecer…….tak dnes jsem delal vetrniky a povedly se zatím skvele…….zítra naplnim oběma kremy a poleju polevou a hura na oslavu Ještě jsem si trosku vylepsil testo tim ze jsem tam spolu s vajíčky ještě zaslehal dve spetky prasku do peciva…….super recept….super zabava……dekuji za fajn recept s perfektne popsanym postupem Karel

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.38

Díky :) Myslím si, že prášek do pečiva potřeba není… ale jsem ráda, že se vám vydařily :)

Reply
Anna 02. 02. 2015 - 18.35

Tento recept mě naprosto uchvátil, hned v sobotu ho vyzkouším!! Super! :)))

Reply
Meg 03. 02. 2015 - 7.17

Děkuji :)

Reply
ditul 02. 04. 2015 - 18.32

Tak jsem udělala větrníky podle tebe a měly veliký úspěch! :) Moc děkuji za receptík! Akorát vrchy jsem namáčela ve směsi zkaramelizovaného cukru a pár lžic smetany a poleva byla krásně hustá.

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.43

Super! jsem ráda, že se povedly :)

Reply
Lucka 04. 05. 2015 - 19.20

Ahojky,recept vypadá dobře..zeptám se – kolika % máš tu šlehačku? 31% nebo 33% ?
JInak recept vypadá luxusně – tento týden se na něj chystám :-)

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.43

Díky, používám, co je zrovna k dostání, spíš 33%, ale 31% se taky povede :)

Reply
Adéla 30. 03. 2016 - 20.43

Ahoj, větrníky vypadají nádherně ! :) Budu je péct zítra k mamčiným narozkám, tak snad se povedou, jen náplň jsem se rozhodla dát jinou :)

Reply
Meg 31. 03. 2016 - 9.35

Díky, držím palce, určitě se povedou! :)

Reply
Zdenka 24. 08. 2016 - 18.54

Dobry den , chtela bych se zeptat na tu polevu od Lucia jen tam mam chaos v tech pomerech na tu polevu. Nevim co mam s karamelizovat a jak dlouho povarit, pak co tam dat? :-( jestli by jste mi prosim poradila ;-) dekuji

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.03

Dobrý den, stačí si to pomalu přečíst – zkaramelizovat 50 g cukru, přidá se 5 polévkových lžic (nebo i více) mléka a povařit – aby byl cukr rozpuštený a nebyly tam hrudky. Pak se tam nasype 220 g moučkového cukru, zahřeje se to, podle potřeby případně přidá ještě trochu mléka… Cukr by měl být rozpuštěný a poleva hustá, aby poté zaschla.

Reply
Petra 26. 01. 2021 - 22.27

Megi, hezký večer, četla sem tvůj návod na polevu na kloboučky i Lenky, jakou tedy doporučuješ jako tu nej – klidně mi vypiš prosím, mockrát díky! Chystám se na ně o víkendu :))))

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.18

Omlouvám se, že píšu pozdě, ohledně polevy ještě nejsem moc rozhodnutá :D mám v plánu to ještě poštelovat a pak napsat recept znovu i s ní :)

Reply
Jana Krobotová 07. 05. 2021 - 7.25

Dobrý den, můžu se prosím zeptat, zda pečete na horkovzduch, (na kolik), případně více plechů najednou? U některých zákusků to nejde, tak mě zajímá Vaše zkušenost. Moc děkuji, na větrníčky se chystám zítra, už se nemůžu dočkat. Jana

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.31

Omlouvám se, že odpovídám pozdě. Na horkovzduch klidně, ale více plechu najednou ne, většinou to nadělá spíše víc škody než užitku v běžných troubách.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc